Škodlivosť ovocných jadierok a kôstok – ktoré konzumovať môžeme a ktoré sú toxické?

Škodlivosť ovocných jadierok a kôstok – ktoré konzumovať môžeme a ktoré sú toxické?

Ovocie by malo byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička, pretože sú dobrým zdrojom mnohých telu prospešných látok. V prvom rade do organizmu dopravia vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev a pravidelné vylučovanie stolice. Mnohé plody obsahujú aj konkrétne druhy vlákniny, ktoré plnia funkciu prebiotika, čiže potravy pre cenné probiotické baktérie v našich črevách.

Rovnako nájdeme v ovocí rôznorodé vitamíny, a to vo vysokom množstve najmä vitamín C, taktiež minerálne látky a stopové prvky, enzýmy, antioxidanty bojujúce s voľnými radikálmi. Navyše, v mnohých ovocných plodoch nájdeme aj menšie množstvo bielkovín a okrem toho sú zdrojom jednoduchých cukrov, ktoré predstavujú rýchly zdroj energie.

Ak chceme získať z ovocia čo najviac živín a cenných látok, mali by sme ho v prvom rade konzumovať čerstvé. Plody, ktoré majú jedlú šupku, by sme zase nemuseli šúpať, pretože najmä v šupke a tesne pod ňou sa obvykle nachádza vysoký podiel živín, vrátane vlákniny. Čo ale ovocné jadierka alebo kôstky? Sú niektoré kôstky ovocia jedovaté a mali by sme sa im vyhýbať? Alebo sú naopak zdravé a mali by sme ich jesť spolu s ovocím? Odhaľte, ako to naozaj je.

Hroznové jadierka

Ako prvé sa môžeme pozrieť na jadierka z hrozna. Nejde o jedovaté jadierka, hoci majú jemne trpkastú chuť, preto ich môžeme bezpečne konzumovať. Obsahujú mnohé cenné látky, vrátane vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom. Navyše má priaznivý vplyv na našu pleť. Taktiež v nich nájdeme flavonoidy, polyfenoly či kyselinu linolovú.

Dnes v obchodoch nájdeme aj vyšľachtené odrody hrozna, ktoré sú bezjadierkové. Ak vám jadierka v chutnom hrozne vadia, môžete zvoliť práve bezjadierkové hrozno. No jadierka z hrozna sú zdraviu prospešné, preto je škoda ich nekonzumovať.

Odporúčame: ​Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

Jablkové jadierka

Ďalšie ovocné jadierka sú tie z jabĺk. V tomto prípade je potrebná opatrnosť a dôvodom je amygdalín v jadierkach. Tomu boli v priebehu histórie pripisované rôzne pozitívne účinky, vrátane protirakovinového, no štúdiami a výskumami neboli potvrdené. Spája sa však s určitými zdravotnými rizikami. Ide o prírodný kyanogénny glykozid, ktorý sa po rozložení mení na kyanovodík a kyanidy.

Ten je v nadmernom množstve jedovatý a pre ľudské telo toxický. Následkom môže byť pokles krvného tlaku, závraty, bolesti hlavy, dýchavičnosť, arytmia a vo veľmi vážnych prípadoch až smrť. Závažná otrava jadierkami z jabĺk je však vysoko nepravdepodobná. Amygdalín sa do teda uvoľní najmä z rozžutých jadierok, nerozhryznuté jadierka obvykle prechádzajú tráviacim traktom v podstate bez väčšej zmeny.

Avšak, aj v prípade požitia jadierka platí, že sa z neho uvoľní len veľmi malé množstvo amygdalínu, ktorý sa mení na kyanovodík, s čím si vie naše telo poradiť. Nežiaduce účinky alebo závažné komplikácie by mohli teoreticky nastať po požutí niekoľkých stoviek jablkových semienok (v závislosti od odrody).

Jadierka hrušiek

A ako sú na tom jadierka z hrušiek? Aj hrušky patria k typickým tunajším plodom ako jablká. Sú rovnako skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a ďalších živín a cenných látok. Ako sú však na tom hruškové jadierka? V podstate obdobne ako tie z jabĺk.

Aj v jadierkach z hrušiek nájdeme menšie množstvo amygdalínu, ktorý metabolizuje v tele na kyanovodík a kyanidy. Rovnako však platí, že ťažkosti sa môžu dostaviť po konzumácii obrovského množstva hruškových jadierok.

Melónové jadierka

Melónové jadierka mnohých v osviežujúcom vodnom melóne otravujú a snažia sa ich všetky povyberať. No rovnako, ako v prípade hrozna, aj pri melónoch možno v obchode voliť bezkôstkové odrody. No platí, že tak celkom sa jadierkam v tomto ovocí vyhýbať nemusíme, pretože môžu byť zdraviu prospešné.

Melónové jadierka obsahujú vitamíny skupiny B aj vitamín C, horčík, železo, mangán, vlákninu, esenciálne aminokyseliny aj rôznorodé látky s antioxidačnými účinkami. Majú diuretické vlastnosti, znižujú cholesterol aj krvný tlak a podporujú tráviace procesy. Aby sme z nich vyťažili čo najviac, je potrebné ich požuť alebo pomlieť. Tiež možno vyskúšať čaj z melónových jadierok, dokonca je dostupný aj olej z melónových jadierok.

Citrusové kôstky

Jadierka citrónov, mandarínok, pomarančov či grapefruitov taktiež obsahujú mnohé cenné látky. Nájdeme v nich aglykóny, ktoré sú po rozhryznutí zodpovedné za horkú chuť. Taktiež obsahujú limonoidy, ktorým sú pripisované protirakovinové účinky, taktiež môžu znižovať cholesterol a pôsobia antimikrobiálne.

Neodporúča sa ich však konzumovať v nejakom väčšom množstve. Môžu spôsobiť isté ťažkosti v tráviacom takte, napríklad ak sa zachytia v klkoch čriev a spôsobia zápal. Je vhodné sa im vyhýbať pri dráždivom čreve a zápalových črevných ochoreniach. 

Odporúčame: ​Kožné zmeny neignorujte! Pri týchto 7 príznakoch treba navštíviť dermatológa

Marhuľové jadrá

A ako sú na tom marhuľové kôstky? Pri nich sa často stretávame s tvrdeniami, že sú zdraviu prospešné alebo naopak škodlivé. Majú teda marhule toxické kôstky? Rozoznávame sladké a horké marhuľové jadierka. Tie sladké sa získavajú obvykle z klasických domácich marhúľ pri sušení ovocia. Tie horké pochádzajú z malých divých kyslastých marhúľ.

Marhuľové jadrá obsahujú v oboch prípadoch amygdalín, z ktorého sa uvoľňuje toxický kyanovodík brániaci vstrebávaniu kyslíka v bunkách. V horkých marhuľových jadrách sa však nachádza vo väčšom množstve, pričom v kôstkach marhúľ sa nachádza v omnoho vyššom množstve ako v spomínaných jablkových alebo hruškových jadierkach.

Preto je pri konzumácii marhuľových jadier potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie. Pri horkých jadrách sa odporúča konzumácia maximálne 2 až 3 horkých marhuľových jadier denne, pri sladkých jadrách je to asi 5 až 10 jadierok denne.

Avokádová kôstka

Vedeli ste o tom, že ani avokádová kôstka nie je tak celkom na zahodenie? Obsahuje bielkoviny, aminokyseliny, minerálne látky aj viacero vitamínov. Vďaka svojmu zloženou majú avokádové kôstky antiseptické, detoxikačné a antioxidačné vlastnosti. Potláčajú zápal, majú priaznivý vplyv na tráviaci trakt a podporujú imunitu.

A ako kôstku z avokáda využiť? Najjednoduchšie je ju nastrúhať, podobne ako muškátový oriešok. Nastrúhanú avokádovú kôstku s výživnými látkami a priaznivým účinkom na zdravie môžete pridať napríklad do smoothie nápoja, ovocných a zeleninových štiav, šalátov čiovsenej kaše a podobne.

Papájové jadierka

Papája patrí k exotickým ovocným plodom, ktoré sa nám možno v jedálničku nevyskytujú až tak často. To je veľká škoda, pretože ide o veľmi zdravé ovocie, v ktorom nájdeme napríklad vitamín C, betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A a okrem toho aj ďalší karotenoid zvaný lykopén, ktorému sú pripisované protirakovinové účinky.

Čo sa čiernych jadierok papáje týka, podobne ako plody obsahujú enzým papaín, ktorý má priaznivý vplyv na činnosť tráviaceho systému a metabolizmus. Ukazuje sa byť dobrým pomocníkom pri zápalových ochoreniach zažívacieho traktu. Papájové semienka sú mierne horkasté. Možno ich vysušiť v rúre pri teplote 50 °C a následne pomlieť a pridávať v menšom množstve do jedla.

Čerešňové kôstky

Nakoniec spomenieme ešte čerešne, ktoré majú rovnako potenciálne toxické kôstky. Taktiež je to z dôvodu obsahu amygdalínu, z ktorého sa vytvára nebezpečný kyanid. Pár prehltnutých kôstok zo šťavnatých čerešní isto nepredstavuje problém, no je lepšie kôstky skrátka vypľúvať.

Nemusíte ich však rovnako vyhadzovať. Vedeli ste o tom, že čerešňové kôstky napríklad môžete naplniť do nejakého plátenného vrecka a následne uložiť v chladničke alebo nahriať v mikrovlnnej rúre alebo na radiátore? Chladivé vrecko s kôstkami čerešňových plodov môžete prikladať na vyvrtnutia alebo natiahnuté svaly, nahriate vrecúško zase na boľavú hlavu, menštruačné bolesti či zapálené ucho.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní