Čierny cesnak na vysoký cholesterol aj slabú imunitu – TOTO všetko dokáže!

Čierny cesnak na vysoký cholesterol aj slabú imunitu – TOTO všetko dokáže!

Cesnak kuchynský, latinsky Allium sativum, má široké využitie v kuchyni ako zelenina a korenina, no uplatnenie má od nepamäti aj v ľudovom liečiteľstve. Strúčiky cesnaku v sebe ukrývajú množstvo prospešných látok, vrátane alicínu, ktorý im dáva charakteristickú pikantnú arómu. Avšak, táto látka je známa aj svojimi antibakteriálnymi a antibiotickými účinkami. 

Alicín pôsobí napríklad proti stafylokokom, reguluje hladinu krvných lipidov, znižuje krvný tlak a má aj protiplesňové pôsobenie. Cesnak obsahuje aj vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B. Priaznivý vplyv má na imunitný systém, taktiež pôsobí proti črevným parazitom. Klasický cesnak všetci dobre poznáme, no vedeli ste, že existuje aj takzvaný čierny cesnak? 

Ide o špeciálny druh klasického kuchynského cesnaku alebo bežný cesnak? Aké telu prospešné látky obsahuje a ako vplýva na naše zdravie? Kde ho zohnať, keď ho chcete vyskúšať? Zistite všetko dôležité v našom článku!

Čo je čierny cesnak?

Pod pojmom čierny cesnak sa neukrýva žiadna špeciálna odroda alebo kultivar cesnaku, ide o úplne klasický biely cesnak, ktorý sa ale upravuje špeciálnymi postupmi. Čierny cesnak je vlastne výsledkom akéhosi fermentačného procesu (konkrétne vzniká Maillardovou reakciou). V priebehu tohto procesu sa cesnak v špecifických podmienkach vystavuje zvýšenej teplote (okolo 45 až 70 °C) po dobu niekoľko týždňov (obvykle 3 až 4 týždne).

Výsledkom je zmena sfarbenia strúčikov z bieleho na čierne, no mení sa aj konzistencia, chuť a aróma. Za čiernu farbu cesnaku sú zodpovedné dusíkaté chemické zlúčeniny (melanoidíny), ktoré vznikajú počas fermentácie. Cesnak zmäkne, strúčiky sú akési mazľavé, konzistenciou pripomínajú želé. Fermentáciou sa sčasti stráca charakteristická aróma.

A akú má čierny cesnak chuť? Typická ostrá chuť sa rovnako stráca, pre čierny cesnak je bežná sladkastá chuť a zároveň mierne kyslastá, mnohí ju prirovnávajú k balzamikovému octu. História čierneho cesnaku je najmä záležitosťou ázijských krajín. Je bežnou súčasťou ázijskej kuchyne, a to najmä v Japonsku či Kórei. 

Odporúčame: ​Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

Aké má čierny cesnak zloženie?

Cesnak v procese fermentácie nemení len svoj vzhľad a chuť, ale aj zloženie. Nutričná hodnota čierneho cesnaku je niekoľkonásobne vyššia oproti čerstvému cesnaku. Niektoré látky zvyšujú svoj objem, u iných látok sa zase zvyšuje vstrebateľnosť. Čierny fermentovaný cesnak obsahuje vo vode rozpustné a vysoko vstrebateľné sírne zlúčeniny a taktiež flavonoidy.

Obe skupiny radíme medzi silné antioxidanty, teda látky, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a oxidačného stresu. V čiernom fermentovanom cesnaku nájdeme aj organickú zložku S-allycysteine. Medzi ďalšie zložky čierneho cesnaku patria bielkoviny, vitamín C, enzýmy, vláknina, železo a ďalšie vitamíny aj minerály.

Aké má čierny cesnak účinky?

Strúčiky čierneho cesnaku majú oproti klasickému čerstvému cesnaku tú výhodu, že nie sú tak ťažké na žalúdok a sú lepšie stráviteľné. Preto čierny cesnak obvykle môžu konzumovať aj osoby, ktoré sú na čerstvý cesnak citlivejšie. Po konzumácii čierneho cesnaku navyše nezostáva v ústach typický zápach,

Čierny cesnak má antibiotické vlastnosti a priaznivý vplyv na imunitný systém, ale aj ďalšie sústavy v ľudskom tele. Dokonca môže znižovať riziko viacerých zdravotných problémov a ochorení. Čiernemu cesnaku sú pripisované aj tieto účinky:

  • podporuje znižovanie LDL-cholesterolu,
  • podporuje normálnu činnosť srdca a má priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém,
  • znižuje riziko aterosklerózy a hypertenzie,
  • priaznivo ovplyvňuje trávenie,
  • podporuje stav pečene,
  • prispieva k normálnej činnosti obličiek,
  • má pozitívny vplyv na funkciu pankreasu a sekréciu inzulínu,
  • podporuje krvotvorbu,
  • má protirakovinové pôsobenie.

Kde čierny cesnak zoženiete?

Čierny cesnak dostanete u nás vo viacerých formách. V prvom rade ho na internete alebo v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami nájdete v prirodzenej forme, teda vo forme čiernych fermentovaných strúčikov.

Tie možno konzumovať i samostatne, odporúča sa 1 až 3 strúčiky na lačný žalúdok. Strúčiky čierneho cesnaku však môžete pridať napríklad aj do čerstvého zeleninového šalátu alebo nasekať do omáčok, dipov a dresingov. 

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

Čierny cesnak vo forme kapsúl

Okrem strúčikov čierneho cesnaku sa môžeme stretnúť aj s výživovými doplnkami vo forme kapsúl, či už na internete, alebo aj v lekárňach. Čierny cesnak ako výživový doplnok sa užíva napríklad na podporu funkcie srdcovo-cievneho systému, krvného obehu, ako aj obranyschopnosti. Pri užívaní doplnkov stravy nezabúdajte dodržiavať odporúčané dávkovanie a stanovené dávky neprekračujte.

Čierny cesnak vo forme prášku

Ďalšou formou čierneho cesnaku, s ktorou sa môžeme stretnúť, je prášok. Ten je možné použiť v kuchyni ako dochucovadlo, resp. bežnú koreninu. Spestriť ním môžete šaláty, polievky, cestoviny, pesto, dresingy, mäsové pokrmy a iné jedlá.

Z prášku fermentovaného cesnaku tiež možno pripraviť akúsi pastu, a to zmiešaním prášku s vodou v pomere 1:3. Necháme postáť asi 15 minút a môžeme použiť do rôznych pokrmov.

Pripravte si fermentovaný cesnak doma

Príprava tradičného čierneho cesnaku pripraveného Maillardovou reakciou nie je v domácom prostredí úplne možná, keďže sú na to potrebné špecifické podmienky, vrátane špeciálnych nádob a konštantnej vyššej teploty počas dlhšieho časového úseku. Avšak, obyčajný kvasený, resp. fermentovaný cesnak si môžete skúsiť pripraviť aj doma.

Potrebovať na to budete 12 strúčikov cesnaku, 2 PL soli a filtrovanú vodu. Cesnak ošúpte, vložte do pohára a zalejte vodou. Pridajte soľ. Uzavrite a nechajte pri izbovej teplote kvasiť 3 až 4 týždne. Potom skladujte na chladnom mieste. Hotový kvasený cesnak môžete použiť do šalátov, polievok a iných pokrmov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní