Pes zranený v bitke s iným psom - čo treba robiť?

Pes zranený v bitke s iným psom - čo treba robiť?
  • 28.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

So psíkmi je to ako s deťmi - ako si ich vychováte, takí budú celý život. Bitky a útoky iných psov, bohužiaľ, nie sú ničím zvláštne. Psie provokácie, zranenia psa, bitka s iným psom, hryzné poranenie, bojujúce psy či pes zranený v bitke - všetko z toho sa naozaj deje. Kým ale ľudia nemajú ostré zuby, určitú zotrvačnú silu a svalstvo prispôsobené na lov, psy tieto možnosti využívali oddávna pri love, v boji a majú to všetko v sebe doslova zakódované.

Čo robiť, ak bitka dvoch psov prinesie zranenie druhého psa? Keď je pes zranený, je nevyhnutné vždy kontaktovať veterinára. Veterinárny lekár najlepšie zistí zranenia v bitke pes proti psovi. Nebezpečnou časovanou bombou môžu ale byť aj skryté zranenia, ktoré pre srsťou pokryté telo nemáte voľným okom spozorovať, a preto je veterinárna pomoc a liečby rany veľmi dôležitá.

Psi sa pobili – čo teraz?

Či už je váš miláčik čivava alebo doga, zranenie od zubov a hryzné poranenia nesmiete nikdy brať na ľahkú váhu. Aj keď sa môže zdať, že váš pes mal v šarvátke šťastie a nič sa mu nestalo, rany po bitke je dôležité dôkladne prezrieť a uistiť sa, že sa pod srsťou neskrýva nepríjemné prekvapenie.

  • Najčastejším miestom býva krk, ale aj hlava či predné končatiny.
  • Ak žiadne poranenie nenájdete a psík sa správa normálne, je vhodné nasledujúce dni ho pozornejšie sledovať a opakovane prehľadávať.
  • Ak nájdete opuch alebo bolestivé miesto, je treba navštíviť veterinára.

Prvá pomoc je nevyhnutná vtedy, ak má váš pes bodné zranenia, zranenia hlavy, viditeľne krváca, ťažko dýcha alebo nemôže normálne chodiť. Vtedy ako majiteľ zraneného psa nestrácajte čas a navštívte veterinára ihneď - váš pes totiž môže byť v bezprostrednom ohrození života.

Čo robiť, keď vášho psa pohryzie iný pes?

K bitke dvoch či viacerých psov môže dôjsť kedykoľvek, avšak väčšie riziko predstavujú priestranstvá, kde je povolený pohyb psov bez vôdzky. POZOR - v tomto prípade u by si mal každý majiteľ uvedomiť, že len ťažko zabráni cudziemu psovi v agresívnom správaní. Prípady zraneného psa, kedy pes spôsobil ranu inému psovi, sú veľmi bežné.

A práve základná výbava každého psičkára – pes na vodítku a oddelenie psov – spolu so zodpovednou výchovou, sú najlepšou prevenciou problémov, ktoré si môžu psy navzájom spôsobiť.

V situácii, keď sa už incidentu vyhnúť nedá, je najdôležitejšie zachovať chladnú hlavu. Vždy je prvoradé zdravie človeka, preto - keď je prebiehajúci útok, NIKDY sa nesnažte oddeliť psy holými rukami.

  • Bezprostredne po útoku skontrolujte svojho psíka, či má viditeľné zranenia.
  • Ak má silné krvácanie z rany, silno ju zatlačte tkaninou a urýchlene vyhľadajte veterinára.
  • K lekárovi je však nevyhnutné zájsť aj v prípade drobných rán, dokonca i vtedy, ak váš pes na pohľad pôsobí úplne v poriadku.

Neprehliadnite: Ako behať so psom: Návod pre začiatočníkov

Ako utnúť psiu bitku?

Bitka s cudzím psom je mimoriadne nepríjemná. Ak váš pes zaútočil, povely, aby s útokom prestal, prednášajte dôrazne, ale rozhodne naň hystericky nekričte ani ho nebite - tým totiž jeho agresivitu iba priživíte. Ak bojujúce psy na povely nereagujú, skúste im cez hlavu hodiť mikinu, bundu či deku, aby na seba nevideli a upokojili sa. Skúsenejší psičkári môžu použiť hmat, kedy psa vezmú za zadné nohy alebo slabiny a zdvihnú ho alebo ho zvalia na bok.

  • Ak sú psy pevne zahryznuté do seba, možno vyskúšať aj krátke pridusenie zatiahnutím za obojok.
  • Majiteľ druhého psa by sa mal zachovať rovnako.

Psia bitka: Ako sa zachovať a ako riešiť pohryznutie psa psom?

Hoci často ide o nepríjemnú situáciu, hlavné je zachovať pokoj a chladnú hlavu.

Zároveň sa oplatí vnímať pri venčení svoje okolie - psy vydávajú pomerne jasné signály, a je tak často kráť možné bitke predísť.

  • Keď vidíte, že na vás alebo vášho psa cudzí pes vrčí, naštvane šteká, cení zuby alebo sa mu ježia chlpy, vyhnite sa mu oblúkom.
  • Pokiaľ ste na taký manéver príliš blízko, pritiahnite si vlastného psa nakrátko alebo ho privolajte k nohe a postavte si medzi neho a druhého psa.
  • Roztiahnite ruky, vytiahnite ramená a snažte sa pôsobiť väčší.
  • Svoje psy sa radšej nesnažte brať do náručia - tie malé môžete radšej skúsiť postaviť niekam do výšky - na auto, vyšší múrik, smetiak a podobne.

Pohryznutý pes iným psom

Akonáhle je po bitke, majitelia psov by mali zostať na mieste a skontrolovať svojich miláčikov. Dôležitá je dokumentácia zranení, aj keď na prvý pohľad hrôzostrašne pôsobiace bitky nemusia vo svete zvierat znamenať nič dramatické. Napriek tomu je vždy dobré vymeniť si s druhým psíčkarom telefónny kontakt pre prípadné ďalšie riešenie.

Ak je jasné, ktorý pes útok začal, je za akékoľvek zranenie obete zodpovedný majiteľ, dokonca sa jedná o priestupok a majiteľ zvieraťa je povinný zaplatiť všetky náklady spojené s veterinárnym ošetrením.

  • Pre takéto prípady je teda veľmi vhodné mať pre svojho psa dohodnuté poistenie zodpovednosti za škody spôsobené zvieraťom.
  • Pri riešení poistnej situácie, keď váš pes napadne iného psa, budete potrebovať niekoľko dokumentov, napríklad uplatnenie poškodeného, vyjadrenia poisteného, preukazy oboch psov s uvedením majiteľov alebo doklady na vyčíslenie ujmy, teda doklady z veterinárnej kliniky o nákladoch na liečenie.

Odporúčame aj: Ako vybrať kliešťa psovi? Myslite aj na prevenciu a ochráňte domáceho miláčika!

Zodpovedný je majiteľ psa! Ak zviera nezvládne, hrozí aj väzenie

Priestupky so psami riešia väčšinou miestne, obecné či mestské úrady. Existujú aj prípady, keď útok psa na psa rieši polícia. Majiteľ psa, ktorý ublížil inému psovi, môže byť obvinený z poškodzovania cudzej veci, ak pes ublíži človeku, môže byť obvinený z ublíženia na zdraví, za čo hrozí trest až jeden rok.

Čo robiť, keď pes pri venčení ťahá?

Ťahanie psa na vodítku môžeme ovplyvniť my sami. Stačí, keď namiesto obľúbených samonavíjacích vodítok budeme používať počas učenia chôdze skôr tie klasické.

  • Systém samonavíjacích vodidiel totiž udržuje lanko alebo pásik v stále napnutej polohe.
  • Pes teda stále cíti tlak na krk a nespozná tak, kedy ide správne a kedy zle.
  • Klasické vodítko je tiež pevnejšie, takže pri zatiahnutí späť a povelu "k nohe" je povel jasný a pes tak vie, že robí niečo zle.

Pri výchove psa sa tiež neodporúča postroj. Ten totiž rozkladá ťažnú váhu na hrudník psa a tak mu dovolí sa lepšie zaprieť. Preto - pokiaľ nechcete za svojím psom lietať, majte ho radšej na obojku.

Pes zaútočil - ako tomu predísť?

  • Pokiaľ pes zaútočí na iného psa, jeho majiteľ by sa mal snažiť svojho psa od druhého odtiahnuť a dať medzi nich nejaký predmet,
  • Snažte sa svojho psa vziať na ruky.
  • Ak pes trhá, majiteľ by mu mal dať niečo do papule, aby sa zahryzol - napríklad tašku.
  • Keď sa pes bojí hluku, treba kričať, naopak, ak psa hluk stimuluje k útoku, treba hluku zabrániť.
  • Snažte sa vyhýbať priamemu očnému kontaktu s útočiacim psom.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní