Nevhodná strava pre psa – ktorými bežnými potravinami rozhodne nekŕmiť domácich miláčikov?!

Nevhodná strava pre psa – ktorými bežnými potravinami rozhodne nekŕmiť domácich miláčikov?!

Psy patria bez pochýb k najčastejším domácim miláčikom. V mnohých domácnostiach sú prakticky právoplatnými členmi rodiny. Pred zaobstaraním si psíka je však potrebné myslieť na to, že do domu so sebou prináša nielen kopec radosti, ale aj celý rad povinností, ktoré súvisia so správnou starostlivosťou o zviera. Pes potrebuje pravidelnú veterinárnu starostlivosť, vrátane vakcinácií, hygienu v podobe kúpania a umývania, výchovu aj čas na hranie a za predpokladu, že žije v dome alebo byte, tak i venčenie. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme na stravu.

Podobne ako aj naše zdravie výrazne ovplyvňuje práve spôsob stravovania, tak i pre zdravie psíka má zloženie stravy obrovský význam. Mnoho majiteľov si však mýli svojich štvornohých kamarátov, takpovediac, s odpadkovým košom. Neraz sa stane, že psovi v miske pristanú napríklad zvyšky ľudského jedla zo stola, niekedy dokonca nie práve najčerstvejšie potraviny. Mnohé z našich potravín sú však pre psov priam toxické a môžu im spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti. Typickým príkladom je čokoláda. Psom škodí hlavne z dôvodu obsahu teobromínu, ale aj ďalších látok. Platí pritom, že čím tmavšia čokoláda, tým horšie. Ktoré ďalšie potraviny našim zvieracím spoločníkom rozhodne nedávať?

Potraviny obsahujúce xylitol

Pes by v prvom rade v žiadnom prípade nemal prísť do kontaktu so xylitolom. Xylitol, inak brezový cukor, sa v kuchyni používa ako zdravšia náhrada bieleho cukru. Jeho veľkou výhodou je najmä fakt, že neprispieva k tvorbe zubného kazu. Brezový cukor je častou ingredienciou v žuvačkách, lízankách aj cukríkoch. Ak máte doma psa a xylitol používate na sladenie, napríklad pri pečení, zabezpečte, aby sa k chlpáčovi nikdy nedostalo nič s obsahom tohto sladidla. Vážna otrava môže viesť až k zlyhaniu pečene. 

Odporúčame: Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

hrozno

Zdroj: Shutterstock®

Hrozno

Na týchto sladkých bobuliach si mnohé psy s radosťou pochutia. Mohlo by sa zdať, že keď je toto chutné ovocie plné vitamínov zdraviu prospešné pre nás, musí byť aj pre psov. Opak je však pravdou. Aj konzumácia malého množstva hrozna je pre psov veľmi škodlivá. V lepšom prípade sa otrava prejaví len zvracaním či hnačkou, v závažných prípadoch však môže dôjsť až k poškodeniu a zlyhaniu obličiek. Psíkovi by sme preto nemali nikdy dopriať ani len pár bobúľ. Platí to aj pri sušených hrozienkach. 

Pokazené mäso a plesnivé potraviny

O tomto sme hovorili už v úvode. Mnoho majiteľov má pocit, že keď je niečo už po dátume spotreby, psíkovi to vadiť nebude. Do misky pre psa však v žiadnom prípade nepatrí pokazené mäso a iné potraviny a rozhodne ani potraviny s viditeľnými stopami plesní. Pokazené mäso, ale aj iné skazené potraviny, môžu obsahovať botulotoxín, často prezývaný ako klobásový jed. Je vysoko toxický pre ľudí aj zvieratá. Plesnivé potraviny zase môžu byť zdrojom aflatoxínov, ktoré sú produkované niektorými druhmi plesní. Aflatoxíny sú silné karcinogény a môžu byť príčinou napríklad vážnych črevných problémov, či už u človeka, alebo u zvierat. 

Makadamové orechy

Makadamové orechy patria k tým najzdravším orechom, ktoré môžeme zahrnúť do svojho jedálnička. Sú plné zdravých tukov, bielkovín, vitamínov aj minerálnych látok. Majú priaznivý vplyv na mozog, srdce, cievy, kosti aj kožu. Do jedálnička psa však rozhodne nepatria. Obsahujú totiž látky, ktoré môžu mať na nervový systém psov veľmi škodlivý vplyv a vo vážnom prípade môžu spôsobiť jeho poškodenia. Po skonzumovaní malého množstva makadamových orechov sa u psa môže objaviť zvracanie, malátnosť, triaška i zvýšenie teploty. Ostatné orechy pes spravidla v malom množstve konzumovať môže. 

Cibuľoviny

Asi len máloktorý pes by si na nich schuti zamaškrtil, ale pre istotu ich spomenieme. Do misky vášho štvornohého miláčika nepatria žiadne cibuľoviny, čiže cibuľa, cesnak, pažítka, pór a ďalšie druhy. Pre psov sú ťažšie stráviteľné, vo veľkom množstve toxické. Po konzumácii sa môže dostaviť nadúvanie či zvracanie. Cibuľoviny navyše obsahujú rôzne zlúčeniny síry, ktoré u psov poškodzujú červené krvinky, čo môže viesť k chudokrvnosti. Tá sa môže prejaviť slabosťou i dýchacími problémami. 

Pečivo a kysnuté cesto

Z jedálnička vášho psa by ste mali škrtnúť aj pečivo a akékoľvek kysnuté cesto. Lepok obsiahnutý v pečive a ceste psy trávia len veľmi ťažko, čo môže viesť k tráviacim problémom. Problémom sú však aj iné zložky obsiahnuté v uvedených potravinách. Psíkovi môže kysnuté cesto a pečivo spôsobiť brušné kŕče, nadúvanie, hnačku aj zvracanie. 

Odporúčame: Alobal a jeho použitie – poznáte týchto 10 šikovných trikov?

huby

Zdroj: Shutterstock®

Huby

Huby sú chutným a hlavne zdravým spestrením nášho jedálnička, no opäť platí, že svojmu chlpatému kamarátovi by sme ich ponúkať nemali, a to ani tie jedlé. V surovom stave sú pre psov takmer nestráviteľné, no i varené a inak tepelne upravené im môžu spôsobiť ťažkosti. Huby môžu u psíka vyvolať opäť hnačky, nadúvanie, slinenie, vracanie, bolesti, vo vážnych prípadoch až poškodenie pečene alebo obličiek.

Potraviny s vysokým obsahom soli

Potraviny s vysokým obsahom soli nie sú vhodné ani pre ľudí a rovnako to platí v prípade psov. Nadmerný príjem soli u človeka škodí obličkám a podobný účinok má aj u psov. Potraviny s vysokým obsahom soli u psíka spôsobujú nadmerný smäd, čo vedie k nadmernému pitiu vody. To môže najmä u veľkých psov viesť k ďalšiemu problému, a to nadúvaniu. Extrémne vysoké dávky soli dokonca môžu byť pre zviera smrteľné. Soľ je vo vysokom množstve prítomná nielen v rôznych slaných pochutinách, ale napríklad aj v spomínanom pečive. So soľou teda treba opatrne aj u človeka, aj u zvieraťa. 

Strukoviny

Strukoviny sú pre človeka dôležitou zložkou stravy. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, ale aj vlákninu a minerálne látky. Aj u ľudí vedia neraz strukoviny spôsobiť ťažkosti, a to nepríjemnú plynatosť. Podobné ťažkosti môžu spôsobovať i psovi. Sú pre neho ťažko stráviteľné. Možno ich zahrnúť do jedálnička psa len vo veľmi malom množstve, pričom je konkrétnu strukovinu potrebné uvariť a poriadne rozmixovať. 

Paradajky

Pre domácich miláčikov sú nevhodné aj paradajky, o to viac hlavne tie nezrelé. Dôvodom je obsah jedovatého alkaloidu zvaného tomatín. Otrava sa môže prejaviť letargiou, nadmerným slinením, dýchacími ťažkosťami, hnačkou, zvracaním aj kŕčmi. 

Váš psík by nemal prísť do kontaktu ani s nasledujúcimi potravinami: avokádo, alkohol, káva, vysmážané pokrmy, ovocné kôstky a jadierka, sója, surové zemiaky, muškátový oriešok, údeniny a spracované mäsové výrobky, mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, tepelne upravené kosti.

Odporúčame: Ako na hnojenie zeleniny a ovocia? Tieto tipy ocení každý záhradkár!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní