Ako behať so psom: Návod pre začiatočníkov

Ako behať so psom: Návod pre začiatočníkov

Radi by ste vzali svojho štvornohého kamaráta behať? Neviete, ako to urobiť správne? Na čo si dávať pozor a kedy psíka radšej nenútiť? Všetko sa dozviete v článku.

Behanie so psom prináša pre vaše psychické a fyzické zdravie obrovské výhody. Okrem toho, že beh pomáha pri chudnutí, čo je v súčasnej dobe, keď veterinári hlásia vysoký počet zvierat s nadváhou, obzvlášť dôležité, môže tiež vykúzliť zázraky pre pohodu vášho psa. A to nielen pre neho.

Nálada sa zlepší aj vám. Navyše splníte denný počet krokov a zvýšite svoj kalorický výdaj. Takže si oblečte pohodlné športové oblečenie, kvalitné tenisky na behanie a vyrazte so svojim psom za skvelými zážitkami.

Je pre vášho psa behanie vhodné?

Prvá vec, na ktorej záleží, je konkrétne plemeno. Husky, poľovnícke psy, dalmatinci, zlatí retrieveri a kólie sú na dlhé vzdialenosti ideálne. Možno si myslíte, že aj chrty sú dobrí vytrvalostní bežci, ale v skutočnosti sú vhodní skôr na šprinty. Bohužiaľ pre plemená s krátkymi lebkami (mops, shih-tzu, bulldog a tak ďalej) nie je behanie vôbec vhodné, hlavne v lete.

Po druhé, zvážte vek a zdravotný stav. Možno chcete nového chlpatého maznáčika zbaviť prebytočnej energie, ale práve so šteňatami nie je vhodné behať, pretože sú veľmi náchylné na zranenie. Rovnako tak nie je beh vhodný pre psy s kĺbovými problémami. Pokiaľ váš pes na kĺby trpí, ale má pár kíl navyše, poraďte sa o vhodnom pohybe s veterinárom.

Pozri aj: Multivitamíny: Naozaj fungujú? Pravda vás možno prekvapí!

Naozaj musíte prekonávať rekordy?

Pokiaľ sa snažíte dosiahnuť čo najrýchlejší čas, možno so sebou psa radšej neberte. Nezabudnite, že sa po nich musí upratovať, a navyše sa počas prechádzky radi zastavujú a svoje okolie oňuchávajú. Nesmie vám chýbať ochota zastaviť. Behanie so psom je skôr zábava - navzájom sa unavíte a prehĺbite spoločný vzťah.

Hlavne pomaly

Ak chcete so svojim psím miláčikom začať behať, choďte na to pomaly. Dokážete si predstaviť, že by ste nemali žiadne skúsenosti a niekto by vás nútil behať x kilometrov bez prípravy?

Psy, rovnako ako ľudia, potrebujú trénovať. Začnite s pár kilometrami a pokiaľ všetko pôjde dobre, prepracujte sa k dlhším vzdialenostiam. Nájdite si miesto, kam obaja radi chodíte, a vzdialenosť, ktorá obom vyhovuje. Ak beháte okolo bydliska, môžete vziať psa na prvý alebo posledný okruh. Splníte svoj plán bez toho, aby ste ho nútili k nezmyselným výkonom.

Pes musí perfektne poznať povely

Pokiaľ plánujete vziať svojho psa behať niekam, kde je potrebné držať ho na vodítku, musíte sa najprv uistiť, že to vie. Inak sa behanie premení skôr na horor a pokojne aj na zranenie.

Ak je pes skutočne šikovný a poslušný, z vodítka ho pokojne pustite. Samozrejme iba na miestach, kde je to dovolené.

Možno teda odporúčame ísť behať až po perfektnom zvládnutí základných povelov.

Neprehliadni: Štikútka – kedy ide o prirodzený jav a kedy o príznak ochorenia?

Postroj alebo vodítko?

Pokiaľ ide o vybavenie, existuje mnoho výrobkov. Rozhodnutie závisí od toho, čo sa vám najlepšie používa a zároveň neobmedzuje prirodzený pohyb psa. Obojky môžu byť pre krk nepríjemné, na druhú stranu niektoré postroje obmedzujú pohyb ramien, čo je veľmi nebezpečné. Pred nákupom si urobte rozsiahly prieskum, prípadne oslovte odborníka.

Pokiaľ ide o vybavenie, existuje mnoho výrobkov. Rozhodnutie závisí od toho, čo sa vám najlepšie používa a zároveň neobmedzuje prirodzený pohyb psa. Obojky môžu byť pre krk nepríjemné, na druhú stranu niektoré postroje obmedzujú pohyb ramien, čo je veľmi nebezpečné. Pred nákupom si urobte rozsiahly prieskum, prípadne oslovte odborníka.

Nepreháňajte to

Uvedomte si, že sa psy nepotia cez kožu - namiesto toho zrýchlene dýchajú. Prílišný nátlak môže viesť k hyperventilácii a dýchacím problémom, preto nechajte svojho psa zastaviť, keď chce, a nesnažte sa ho nútiť v pohybe pokračovať.

Vy a váš pes ste tím a je nutné vnímať reč jeho tela, pretože vám nemôže len tak povedať, kedy už má dosť.

Odporúčame: Čo môže spôsobovať sucho v ústach? Tu je 9 možných príčin xerostómie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní