Čo môže spôsobovať sucho v ústach? Tu je 9 možných príčin xerostómie

Čo môže spôsobovať sucho v ústach? Tu je 9 možných príčin xerostómie

Slinám možno neprisudzujeme tak veľký význam, no sú pre nás dôležité. Ľudské telo denne vyprodukuje 1,5 až 2 l slín, a to v závislosti od druhu skonzumovanej potravy, počtu pokrmov či miery pitného režimu. Sliny, ktoré predstavujú výlučky slinných žliaz, majú nezastupiteľnú úlohu pri spracovaní potravy v ústach. Obsahujú enzýmy, ktoré začínajú štiepiť niektoré zložky potravy, taktiež uľahčujú prehĺtanie a posun jedla do ďalších častí tráviacej rúry. 

Nedostatok slinných žliaz sprevádzaný suchosťou v ústach odborne nazývame xerostómia. Pri xerostómii sa môže objavovať popraskaná sliznica dutiny úst a jazyka, lepkavý jazyk, povlak na jazyku. Typické sú veľmi husté sliny. Nedostatok slín sťažuje prehĺtanie, zhoršuje výslovnosť a môže spôsobovať pachuť v ústach či zápach z úst. Z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko infekcií v ústnej dutine, ako aj kazovosť zubov.

Čo všetko môže byť príčinou xerostómie, respektíve suchosti v ústach? V článku sa pozrieme na niekoľko najčastejších príčin, ako aj na tipy, ktoré pomôžu so xerostómiou bojovať. 

1. Nedostatočný pitný režim

Jedným z najčastejších príčin suchosti v ústach je zanedbaný pitný režim. Sucho v ústach ide ruka v ruke so smädom. Ak prijímame nedostatok tekutín, okrem iného to vedie aj k zníženiu tvorby slín. Na nedostatočný pitný režim vás upozorní aj únava, popraskané pery, suché oči, znížené potenie, mdloby i bolesti hlavy. Vodu dopĺňajte telu pravidelne počas dňa, nie len vtedy, keď pociťujete smäd. Vtedy je už spravidla neskoro a organizmus trpí nedostatkom tekutín. 

Odporúčame: ​Trápi vás podráždený žalúdok? Tu je 9 tipov, ako zmierniť bolesť žalúdka a ďalšie ťažkosti

2. Starnutie

Riziko mnohých zdravotných problémov stúpa spolu so zvyšujúcim sa vekom. Telo človeka sa totiž v priebehu rokov mení a, takpovediac, sa opotrebováva. To je faktor, ktorý nemožno úplne ovplyvniť. I xerostómia môže súvisieť so starnutím. Spolu so stúpajúcim vekom spravidla klesá tvorba slín. Sucho v ústach sa často týka osôb starších ako 50 rokov, pričom vo vyššej miere sa objavuje u ženského pohlavia. 

3. Lieky

V mnohých prípadoch je xerostómia vedľajším nežiaducim účinkom liekov. Sucho v ústach sa môže objavovať pri užívaní diuretík, teda liekov podporujúcich tvorbu a vylučovanie moču. Taktiež môže ísť o nežiaduci účinok niektorých liekov na tlak a srdce, antihistaminík či antidepresív. Ak máte podozrenie, že sucho v ústach u vás spôsobujú lieky, ktoré pravidelne užívate, skontrolujte príbalový letáčik liekov. V prípade, že vaše lieky môžu spôsobovať xerostómiu, rozhodne ich bez súhlasu lekára nevysadzujte, ale s lekárom konzultujte možnú náhradu. 

3. Protinádorová liečba

Aj protinádorová liečba môže byť príčinou xerostómie. V niektorých prípadoch je sucho v ústach vedľajším účinkom chemoterapie či rádioterapie, a to najmä vtedy, ak je liečba aplikovaná v oblasti hlavy a krku. Hoci sú tieto metódy liečby úspešné v boji proti rakovinovým bunkám, platí, že majú nežiaduci vplyv aj na zdravé tkanivá, preto môžu spôsobovať rôzne nežiaduce účinky. Avšak, väčšina nežiaducich účinkov je len prechodná a po skončení liečby postupne odznieva. 

4. Návykové látky

Sucho v ústach môže častejšie trápiť jedincov, ktorí užívajú niektoré návykové látky. Napríklad nadmerná konzumácia alkoholu sa často spája s rozvojom xerostómie. Riziko suchosti v ústach a nedostatku slín zvyšuje aj fajčenie, dokonca príjem kofeínu. I osoby, ktoré majú v obľube žuvanie tabaku, môže častejšie trápiť sucho v ústach. 

5. Dýchanie ústami

Máte zvyk dýchať ústami, napríklad kvôli problémom s chronickou nádchou, alebo viete, že v noci chrápete? Tak i tieto dva faktory môžu prispievať k rozvoju problémov so suchosťou v ústach. Pri dýchaní ústami či chrápaní totižto dochádza k výraznému vysúšaniu slizníc v ústnej dutine. 

Odporúčame: Sója – prečo a ako ju zaradiť do jedálnička? Kedy sa jej vyhýbať?

6. Sjögrenov syndróm

Sucho v ústach môže byť v niektorých prípadoch sprievodným príznakom ochorení. Xerostómia sa v prvom rade objavuje ako jeden zo základných prejavov takzvaného Sjögrenovho syndrómu. Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom dochádza k poruche funkcie exokrinných žliaz, a to vrátane funkcie slzných, slinných a potných žliaz. Medzi charakteristické príznaky tohto syndrómu patrí okrem nedostatku slín a suchosti v ústach aj popraskaný jazyk s trhlinkami, suchá sliznica nosa, suché oči, nadmerná suchosť kože či dokonca vaginálna suchosť u žien. 

7. Diabetes

I cukrovkári sa môžu častejšie stretávať so xerostómiou. Sucho v ústach, znížená tvorba slín, ako aj nadmerný smäd patria medzi typické príznaky, ktoré poukazujú na diabetes, a to hlavne v prípade, keď dochádza k vysokej hladine cukru v krvi. K ďalším príznakom patrí častejšie močenie, veľký hlad, malátnosť, zvýšená únava či zhoršené videnie. Ak vás často trápi sucho v ústach a liečite sa na cukrovku 1. alebo 2. typu, konzultujte zdravotný problém s lekárom. Môže ísť o signál, že ochorenie nie je vhodne kontrolované. 

8. Depresívne stavy

Xerostómia môže súvisieť aj s naším psychickým zdravím. U niektorých sa problémy so suchom v ústach častejšie objavujú z dôvodu dlhodobého a nadmerného stresu či emočných výkyvov. Taktiež môže xerostómia sprevádzať rôzne úzkostné poruchy a depresívne stavy. 

Ďalšie možné príčiny xerostómie: hormonálne zmeny, poruchy štítnej žľazy, kvasinková infekcia v ústach, Alzheimerova choroba, rakovina hlavy a krku, reumatické ochorenia, sklerodermia, skleróza multiplex, ochorenia obličiek, podvýživa, nedostatok vitamínov a minerálov, otrava. 

Tipy na boj so xerostómiou:

  • Konzultujte zdravotný stav s lekárom. Ak je príčinou nejaké ochorenie alebo problém priamo so slinnými žľazami, xerostómiu pomôže zmierniť až odstrániť liečba primárneho ochorenia. 
  • Nezanedbávajte pitný režim. Pravidelne počas celého dňa dopĺňajte tekutiny v malom množstve. Ideálna je čistá voda, minerálne vody či nesladené čaje.
  • Dostatočný priestor venujte ústnej hygiene. Vyhýbajte sa však ústnym vodám a roztokom s obsahom alkoholu.
  • Snažte sa vyhýbať dýchaniu ústami, ktoré vysušuje sliznice. V prípade upchatého nosa počas spánku môžu pomôcť spreje do nosa, napríklad morská voda do nosa, ktorá je vhodná aj na dlhodobejšie používanie.
  • Umiestnite si k posteli či do obývačky difuzér, respektíve zvlhčovať ovzdušia. Pomôže zmierniť problém s vysúšaním slizníc. 
  • Tvorbu slín počas dňa podporte žutím žuvačiek alebo cmúľaním cukríkov, ideálne tými bez cukru.
  • Skúste voľnopredajné prípravky z lekárne. Dostupné sú takzvané umelé sliny na zvlhčenie úst a podporu tvorby slín, a to vo forme gélov, pastiliek či sprejov.
  • Chrúmajte počas dňa jablko, mrkvu či zeler. Skvelo tým podporíte tvorbu slín. 
  • Je vhodné skoncovať s cigaretami, keďže práve tie sú rizikovým faktorom problémov so suchom v ústach. 
  • Znížte príjem alkoholu aj kofeínových nápojov.
  • Vyhýbajte sa konzumácii veľmi horúcich jedál a nápojov, ale aj suchých potravín či korenistých a pálivých jedál. Môžu totiž problém so suchom v ústach ešte viac zhoršovať. 

Odporúčame: ​Najčastejšie polopravdy a mýty o chudnutí – čo platí a čo nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní