Poznáte všetky nápoje so škodlivým obsahom? Budete prekvapení, na čo všetko si treba dať pozor!

Poznáte všetky nápoje so škodlivým obsahom? Budete prekvapení, na čo všetko si treba dať pozor!
  • 26.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

Čo pijete, je pri starostlivosti o svoje telo rovnako dôležité ako to, čo jete. Okrem toho, že sa vyhnete dehydratácii, pitie dostatočného množstva tekutín pomáha vášmu telu regulovať telesnú teplotu, zlepšuje kvalitu spánku a náladu, a tiež pomáha vášmu telu dodávať živiny do buniek.

Ale POZOR - nie všetky nápoje sú dobré pre vaše zdravie. Každý nápoj môže mať iné zloženie ingrediencií. Niektoré nápoje môžu byť nabité tonami pridaného cukru, sodíka, kofeínu alebo alkoholu, čo nepodporí naše zdravie a môže zvýšiť naše riziko chronických stavov alebo chorôb.

Prečo nám sladké nápoje škodia?

Klasické sladené nápoje - nápoje so škodlivým obsahom - sú zdrojom veľkého množstva cukru, a teda aj kalórií.

Dlhodobá nadmerná konzumácia cukru môže navyše viesť k mnohým ochoreniam, ako aj k nadváhe a obezite.

Pitie sladkých nápojov, nadmerný obsah cukru, nápoje sladené sladidlami, nápoje sladené nekalorickými sladidlami, ako aj samotný príjem cukru zvyšuje zdravotné riziko, ako napríklad hladinu tukov v krvi a znižuje hladinu „dobrého” cholesterolu, čo môže viesť k vzniku kardiovaskulárnych ochorení. K vysokému krvnému tlaku môže spieť aj nadmerná konzumácia cukru.

Káva a kolové nápoje

Kola patrí k jedným z najobľúbenejších nápojov, no pritom aj k najnezdravším - obsahujú totiž vysoký obsah cukru a umelé sladidlá. Ukrýva totiž v sebe látky, ktoré dokážu zvýšiť krvný tlak, cholesterol, spôsobiť problémy so srdcom, cukrovku či priberanie. Ak pijete kolový nápoj iba občas, nemusí sa vám nič stať. ALE - ak je to na pravidelnej báze, radšej to obmedzte.

Neprehliadnite: Ako si vybrať kávovar do domácnosti? Toto sú dostupné možnosti a ich výhody a nevýhody!

Čo sú to energetické nápoje?

Energetické nápoje svojim zložením nabudia človeka, zvyšujú koncentráciu a výkon, odďaľujú únavu a ospalosť. Ich účinok taký ako taký trvá približne iba 1 hodinu. Energetické nápoje nemajú oficiálnu definíciu podľa platnej legislatívy. Sú označované len ako nealkoholické nápoje.

Energetické nápoje obsahujú a zložky energetických nápojov sú:

  • kofeín a taurín,
  • prípadne arginín.

Tak si konzument môže vytvoriť približný obraz o produkte.

Predchodca energetických nápojov

V roku 1987 sa na trhu objavil jeden z najznámejších energetických nápojov a je ním dodnes. Je to Red Bull, ktorý bol vytvorený rakúskym ekonómom Dietrichom Mateschitzom. Jeho výroba sa odvíjala na základe starej thajskej receptúry.

Pitie energetických nápojov sa stalo veľmi rýchlo obľúbeným hlavne medzi mladými ľuďmi. Táto obľuba nezostala nepovšimnutá a došlo k veľkej expanzii tohto nápoja do Európy, USA a prakticky postupne do celého sveta.

Výroba a zloženie energy drinkov sa rokmi menila až kým nadobudla dnešnú podobu.

  • Tá je v podstate rovnaká, menilo sa iba množstvo kofeínu a jednotlivých zložiek.
  • Kofeín, taurín a iné látky sú vo väčšine krajín prísne limitované a podstatne sa znížil aj cukor v energy drinkoch z pôvodných až 4250 mg sacharidov v 250 ml.

Dnes je na trhu množstvo energetických nápojov od rôznych výrobcov. Energy drinky sú tak populárne, že v roku 2007 sa dokonca na regáloch supermarketov objavili tablety na ich domácu výrobu. Trh energy drinkov sa stále naďalej rozširuje.

Čo sú nízkoenergetické nápoje?

Sem patria rôzne energetické nápoje so zníženým obsahom cukru, ale nazývajú sa tak aj nápoje bez cukru. Tie možno poznáte aj pod názvom diétne nápoje. Môžeme medzi ne zaradiť prakticky všetky tie, ktoré chutia sladko, ale neobsahujú cukor ani žiadny iný zdroj energie (kalórií). Namiesto cukru sú ochutené neenergetickými sladidlami. Ide tak o rôzne light verzie kolových nápojov, limonád, ochutených minerálnych vôd a ďalších tekutín.

Vďaka nulovej či zanedbateľnej energetickej hodnote sú obľúbenou alternatívou nápojov sladených cukrom.

Nízkoenergetické nápoje obsahujú energiu, ale aj:

  • sladidlá,
  • farbivá,
  • oxid uhličitý,
  • konzervanty,
  • organické kyseliny (dodávajú nápoju kyslú chuť) a podobne.

Odporúčame aj: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Vplyv nízkoenergetických nápojov na zdravie

Diétne nápoje obsahujú veľké množstvo sladidiel, ale aj ďalšie zložky, ako sú napríklad organické kyseliny či konzervanty.

Vedci sledujú vplyv týchto nápojov na zdravie a ukazuje sa, že môžu mať potenciálne nežiaduce účinky na niektoré oblasti nášho zdravia, ako napríklad:

  • zdravie zubov,
  • zdravie kostí,
  • kardiovaskulárne zdravie,
  • tráviaci trakt,
  • črevný mikrobióm,
  • negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.

Škodlivé energetické nápoje: spôsobujú bolesti hlavy a žalúdočné problémy

Predaj, vplyv energetických nápojov a konzumácia energetických nápojov pre mladistvých pod 16 rokov by mal byť zakázaný podľa štúdie, ktorá varuje, že môžu spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti. Rozsiahla štúdia priniesla výsledky, že tieto nápoje spôsobujú bolesti hlavy, žalúdočné problémy a problémy so spaním.

Prečo by sa mali dospievajúci vyhýbať energetickým nápojom

Prieskum v 16 európskych krajinách ukázal, že 68 % detí vo veku od 11 do 18 rokov a 18 % detí mladších ako 10 rokov konzumujú energetické nápoje. Správa hovorí, že obľúbené nápoje na trhu môžu obsahovať 160mg kafeínu, pričom Európsky potravinársky bezpečnostný úrad neodporúča prijať viac ako 105mg kafeínu za deň na priemerné 11-ročné dieťa.

Zaujme vás: Ktoré izbové rastliny čistia vzduch? Tieto sú ako prírodné čističky!

Veľké porovnanie kávy, energeťákov a kolových nápojov. Ktorý z nich má najviac kofeínu?

Kofeín v primeranom množstve vplýva na človeka pozitívne. Obsah kofeínu stimuluje kardiovaskulárny systém, koncentráciu a veľa ďalšieho. Stačí len 75 mg kofeínu a ospalosť pominie a pozornosť človeka je opäť zvýšená.

  • Jedno 30 ml espresso obsahuje približne 45 - 75 mg kofeínu. Pre tých, ktorí preferujú nesladené kávy, je táto možnosť rýchlou a pomerne zdravou dávkou kofeínu. Pokiaľ sa do kávy však pridá cukor, kalorická hodnota espressa sa zvyšuje, čo neprospieva zdravému životnému štýlu.
  • Ďalší z teplých nápojov, ktoré obsahujú kofeín, sú čaje. Na výber je množstvo druhov od bylinkových, v ktorých sa kofeín takmer nenachádza, až po silné zelené a čierne čaje. 
  • Tak isto ako pri kávach, tak aj pri rôznych druhoch lístkov čaju sa líši obsah kofeínu. Naviac, na množstve kofeínu záleží aj dĺžka lúhovania samotného čaju. Jedna šálka čierneho čaju obsahuje priemerne 47 mg kofeínu. Zelený čaj obsahuje menej – 33 mg v jednej šálke. Naopak, v rôznych bylinkových a ovocných čajoch sa kofeín vôbec nenachádza. 

Energetické nápoje - predstavujú zdravotné riziko?

Množstvo cukru v energetických nápojoch môže dosahovať až 17 kávových lyžíc, čo predstavuje takmer 70 g cukru! Také enormné množstvo cukru v malom objeme nápoja je veľmi nezdravé. Preto je lepšie siahnuť po nápojoch bez cukru alebo s prírodnými sladidlami. 

Prečo sú diétne nápoje tak obľúbené?

Absencia cukru a zanedbateľný alebo dokonca žiadny obsah kalórií budí dojem, že toto zloženie nápojov, ako aj tieto nápoje sú skvelou voľbou, keď chceme žiť zdravo. Sú vnímané ako ideálna alternatíva bežných nápojov, a to najmä v prípade, keď sa snažíme schudnúť. Sú obľúbené aj v kruhu diabetikov a ľudí, ktorí si potrebujú strážiť hladinu cukru v krvi (glykémiu). 

Všetko spomenuté však môže občas vyvolávať predstavu, že diétny nápoj si môžeme dopriať v neobmedzenom množstve a s pokojným svedomím na nich postaviť svoj pitný režim. To však nie je úplne pravda. Aj v tomto prípade totiž platí, že nadmerný príjem niektorých látok, ktoré obsahujú nízkoenergetické nápoje, sa môže odraziť na našom zdraví.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní