Výborná cuketová haruľa na plechu – 3 verzie, ktoré si zamilujete

Výborná cuketová haruľa na plechu – 3 verzie, ktoré si zamilujete

Cuketa je typická vysokým obsahom vody (cez 90 %) a nízkym podielom kalórií (asi 20 kcal na stogramovú porciu). Ukrýva v sebe určité množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíka a ďalších minerálov. Dokonca je zdrojom karotenoidov zvaných luteín a zeaxantín, ktoré podporujú správnu funkciu zraku. Cuketa má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv aj na trávenie či kardiovaskulárny systém. 

Ako však s cuketou naložiť v kuchyni? Ak si myslíte, že cuketa je nudná zelenina bez chuti, ktorá neprekvapí v žiadnom jedle, ste na veľkom omyle. Cuketa je veľmi variabilnou zeleninou, pričom sa dá použiť v sladkých aj slaných receptoch. Klasikou sú napríklad cuketové placky a dokonca aj tradičné zemiakové placky možno ozvláštniť práve cuketou. Na internete nájdeme skutočne obrovské množstvo receptov z tejto zeleniny, stačí viaceré vyskúšať.

My napríklad odporúčame cuketovú haruľu na plechu. Ide o akúsi obmenenú verziu klasickej harule zo zemiakov. Výhodou harule na plechu je fakt, že sa pečie prakticky sama a nie je potrebné stáť pri sporáku a postupne pripravovať jednotlivé placky. Prinášame vám inšpirácie na 3 verzie tejto dobroty – cuketovú haruľu zo špaldovej múky, cuketovo zemiakovú haruľu a cuketovú haruľu s mrkvou. 

Výborná cuketová haruľa na plechu zo špaldovej múky

Ingrediencie:

  • 500 g očistenej cukety

  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 kypriaci prášok na pečenie
  • 150 g syra
  • soľ
  • majorán

Postup: Ako prvé umyjeme a nastrúhame cukety nahrubo. Ak má väčšia cuketa už jadierka, pred strúhaním ich vyberieme. Potom k cuketám pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, vajcia a prelisovaný cesnak. Syr si nastrúhame nahrubo a pridáme k ostatným ingredienciám. Vymiešame cesto, ktoré dochutíme soľou a majoránom.

Následne pripravené cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou. Dáme piecť do rúry na asi 25 minút pri teplote 180 °C. Po upečení môžeme nechať vychladnúť, no táto dobrota je vhodná aj na teplé podávanie, napríklad k chutnej krémovej polievke.

Odporúčame: ​TOP recepty zo sliviek – ako na lekvár, kompót či chutný slivkový koláč?

Cuketovo zemiaková haruľa na plechu

Ingrediencie:

  • 1 väčšia cuketa

  • 4 zemiaky
  • 1 cibuľa a cesnak
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 150 g tvrdého syra
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 PL soli
  • 3 PL majoránky
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 PL mletého kmínu
  • 4 PL oleja
  • strúhanka

Postup: Cuketu umyjeme, zemiaky očistíme a všetko nastrúhame na hrubom strúhadle. Taktiež si nastrúhame syr. Cibuľu nakrájame nadrobno. V miske si zmiešame cuketu, zemiaky, syr, cibuľu a dochutíme soľou, čiernym korením, kmínom, kurkumou a majoránkou. Taktiež pridáme pár prelisovaných strúčikov cesnaku, vajcia, olej a polohrubú múku. Premiešame, aby nám vznikla kompaktná hmota.

Cesto vylejeme do vymastenej formy (alebo plechu), ktorú sme si aj vysypali strúhankou. Dáme do rúry piecť pri teplote 200 °C na asi 35 minút. Po upečení môžeme nakrájať a podávať samostatne alebo ako prílohu. Odporúčame k mäsu na šťave, krémovej polievke alebo strukovinovým pokrmom.

Cuketová haruľa na plechu s mrvou a slaninkou

Ingrediencie:

  • 500 g cukety

  • 2 mrkvy
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 150 g polohrubej múky
  • 50 g anglickej slaniny
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ 
  • majoránka 

Postup: Cukety očistíme, ak sú veľké môžeme zbaviť jadierok. Následne ich nastrúhame a rovnako nastrúhame aj očistené mrkvy. K zelenine pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak (pretlačený alebo najemno nasekaný). Taktiež pridáme nastrúhaný syr, nakrájanú slaninu. Premiešame a pridáme múku s vajcami.

Dochutíme soľou a majoránkou. Vymiešame jednotné cesto, ktoré vylejeme na vymastený plech, ktorý sme si rovnako vysypali strúhankou. Podľa chuti môžeme navrch poukladať aj pár tenučkých koliesok cukety na ozdobu. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 35 minút. Hotovú cuketovú haruľu môžeme podávať studenú aj teplú, samostatne, aj ako prílohu. Dobrú chuť!

Najlepšie recepty s cuketou nájdete aj tu:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní