Nedávno sme vám predstavili účinky bromelínu, enzýmu, ktorý sa ukrýva v chutnom exotickom ananáse. Dnes sa pozrieme na podobnú látku z kategórie enzýmov, ktorej zdrojom je rovnako jeden lahodný ovocný plod. Reč je o takzvanom papaíne, ktorý dokáže zdravie človeka pozitívne ovplyvniť v mnohých smeroch. Výrazne pritom pôsobí najmä na proces trávenia. Dokáže však toho ešte oveľa viac. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú účinky papaínu a kde ho hľadať.
Čo je papaín?
Papaín je enzým, ktorý radíme medzi takzvané proteolitické enzýmy. Táto látka sa v ľudskom organizme podieľa na trávení a najmä rozklade bielkovín. Jeho pôsobením sa prijaté proteíny štiepa na menšie oligopeptidy a následne až aminokyseliny. Svojimi účinkami je veľmi podobný ľudským enzýmom, a to napríklad pepsínu, ktorý je produkovaný bunkami žalúdočnej sliznice či chymotrypsínu, ktorý je vylučovaný do dvanástnika. Oba sa podieľajú na trávení bielkovín. Papaín sa nachádza a izoluje z plodov papáje melónovej.
Bude vás zaujímať: Toto sú najlepšie potraviny na večeru: Nebojte sa večerného jedenia!
Ako vplýva na naše telo?
Enzým papaín našiel uplatnenie v medicíne aj veterinárnej medicíne či potravinárstve. Primárne pôsobí na činnosť tráviaceho traktu človeka. Má význam z hľadiska štiepenia a spracovania prijatých živín. Výrazne tak zľahčuje proces trávenia a podporuje stráviteľnosť potravín. Tento enzým tiež charakterizujú jeho čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha prečisťovať črevá a zbavuje ich nánosov. Rovnako pôsobí upokojujúco na sliznicu žalúdka.
Značne užitočný môže byť pri liečbe rôznych ochorení, ktoré nejako postihujú tráviaci systém človeka. Papaín môže byť podporným prostriedkom pri liečbe žalúdočných vredov, porúch sekrécie či chronickej hnačky. Využívaný je ako enzymatická podpora čriev, žalúdka aj pankreasu. Môže pomáhať pri znižovaní telesnej hmotnosti a rovnako slúži ako prevencia proti svalovej únave. Pôsobí tiež protizápalovo a priaznivo vplýva na pokožku tela. Zvonka je tiež využívaný ako podporné liečivo pri vredoch predkolenia.
Bude ťa zaujímať
Kde získať papaín?
Ako sme spomenuli už v úvode článku, papaín sa primárne vyskytuje v exotických papájových plodoch. Ukrýva sa konkrétne v latexe, pre ktorý sa narezáva ešte nezrelé ovocie. Čím je papája zrelšia, tým spravidla obsahuje i menej daného enzýmu. Toto tropické ovocie sa oplatí zaradiť do jedálnička z mnohých dôvodov. Papája predstavuje zdroj vitamínu C, betakaroténu, horčíka i vápnika. Podporuje imunitu i zdravie očí, znižuje cholesterol a zlepšuje stav pokožky.
Telu je možné enzým papaín dopriať i v podobe výživových doplnkov, ktoré je možné nájsť v lekárňach aj na internete. Často ide doplnky stravy, ktoré obsahujú viaceré tráviace enzýmy, napríklad aj spomínaný bromelín. Môžu pomôcť k lepšej stráviteľnosti potravín a tiež prispieť k liečbe rôznych tráviacich problémov. Výživové doplnky však nikdy nie sú náhradou pestrej stravy a pri ich užívaní by malo byť dodržiavané odporúčané dávkovanie.
Odporúčame: Prečo zaradiť do jedálnička semená slzovky? Toto sú ich účinky!