Turistika vo Vysokých Tatrách – 7 tipov na turistické trasy a výlety

Turistika vo Vysokých Tatrách – 7 tipov na turistické trasy a výlety

Tipov na rôzne výlety na Slovensku je neúrekom, nech už ich hľadáme v ktorejkoľvek časti krajiny. Slovensko je síce malé, no z hľadiska historických miest a prírodných krás toho skutočne veľa ponúka. Vedeli ste napríklad o tom, že počtom jaskýň a krasových javov sa nám v strednej Európe len málokto vyrovná? Jaskyne máme vskutku nádherné a bola by škoda nepreskúmať aspoň niekoľko z nich. 

Ak vás však viac lákajú potulky prírodou pod holým nebom, i v tomto prípade toho Slovensko ponúka nemálo. Kam sa len obzrieme, nájdeme turistické chodníky a turistické trasy rôznej náročnosti. Niektoré sú vhodné aj pre deti a seniorov, iné sa odporúčajú skôr zdatnejším turistom. 

Úžasné možnosti turistiky v lone krásnej prírody prinášajú nepochybne aj Vysoké Tatry, najvyššie pohorie na Slovensku s alpským charakterom. Prinášame vám 7 tipov na výlety vo Vysokých Tatrách, vrátane náročnejších túr, ako aj ľahších vychádzok. 

Velické pleso

Ako prvé spomenieme Velické pleso, ktoré predstavuje najväčšie pleso vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách. Má rozlohu 2,241 ha a hĺbku 4,5 m. Vytvorilo sa po ústupe ľadovca. Vyteká z neho Velický potok. Pri Velickom plese, ktoré leží v nadmorskej výške 1 663 m n. m., sa môžete pokochať trblietavou vodnou plochou, Velickým vodopádom dlhým 15 m aj okolitou prírodou. Vedie okolo neho turistický chodník. 

K Velickému plesu a vodopádu sa bez problémov dostanete po turisticky značených chodníkoch. Východiskovým bodom k plesu môže byť pre vás Tatranská Polianka, stadiaľto sa po zelenej značke dostanete k plesu asi za 2 hodiny. Vyraziť však môžete aj zo Starého Smokovca po žltej značke, táto trasa môže trvať 2,5 až 3 hodiny. Z Hrebienka sa sem po červenej značke dostanete do dvoch hodín. 

Odporúčame: ​Beňatinské jazero ako slovenské Plitvické jazerá - spoznajte tento skvost slovenskej prírody!

Z Troch studničiek na Kriváň

Ak sa chcete v Tatrách viac zapotiť a prejsť väčší kus, odporúčame túru Z Troch studničiek na Kriváň. Kriváň predstavuje jeden z najvyšších vrchov Slovenska a je typický svojím ohnutým vrcholom, vďaka čomu ho ľahko rozpoznať. Má výšku 2 494,7 m n. m.

Na Kriváň sa môžete vybrať práve z Troch studničiek, ktoré predstavujú turistické rázcestie, ktoré predstavuje východisko aj pre túry do Kôprovej doliny. Cesta na Kriváň z Troch studničiek je nasledovná: Tri Studničky (parkovisko) – pod Kriváňom – Kriváň (2494 m) – pod Kriváňom – Jamské pleso – Chata kpt. Rašu – Tri Studničky.

Celá táto cesta na kriváň a späť môže trvať asi 6 až 7 hodín a je dosť náročná. Čaká vás masívne stúpanie, no zároveň aj nádherné výhľady na Liptovskú Maru a panorámu Vysokých Tatier. Táto túra je vhodná pre staršie deti, ideálne až od 12 rokov. 

Veľká Svišťovka

Ak hľadáte stredne náročnú túru, na ktorú si môžete vyhradiť pokojne celý deň, vyberte sa na Veľkú Svišťovku. Ide o vrch vo Vysokých Tatrách, ktorý leží nad osadou Tatranské Matliare. Vrch dostal názov podľa svišťov, ktoré sa v tejto oblasti hojne vyskytovali. Nadmorská výška Veľkej Svišťovky je 2 037,6 m n. m. Východiskovým bodom je najčastejšie Tatranská Lomnica a túra vedie aj cez Skalnaté pleso.

Cesta je nasledovná: Tatranská Lomnica – Štart – Skalnatá chata – Skalnaté pleso – Huncovská vyhliadka, sedlo pod Veľkou Svišťovkou – Veľká Svišťovka (2038 m) – sedlo pod Veľkou Svišťovkou – Chata pri Zelenom plese a späť. Táto cesta trvá asi 8 hodín. Veľká Svišťovka vám poskytne výhľad na Zelené pleso a Veľké Biele pleso, ako aj na Lomnický štít a vrcholy Belianskych Tatier.

Dostať sa sem dá aj inými cestami, napríklad aj z vrcholovej stanice lanovky na Skalnatom plese (lanovka vás sem vyvezie z Tatranskej Lomnice za pár minút). Zo stanice lanovky vedie cesta cez Tatranskú magistrálu po trase Skalnaté pleso – Sedlo pod Svišťovkou – Veľká Svišťovka, ktorú zvládnete asi za 1 hodinu. 

Odporúčame: Terchová – TOP tipy na turistiku a atrakcie v jej okolí

Štrbské pleso a vodopád Skok

Ak chcete pokojnú prechádzku v lone krásnej tatranskej prírody, odporúčame okruh okolo Štrbského plesa. Ide o druhé najväčšie pleso v slovenskej časti Vysokých Tatier. Rozprestiera sa v nadmorskej výške 1 346 m n. m., má rozlohu 19,76 ha a maximálnu hĺbku až 26 m. V priemere až 155 dní v roku je jeho hladina pokrytá ľadom. V okolí Štrbského plesa môžete navyše preskúmať mnohé ďalšie miesta.

Zvoliť si možno napríklad túru na Skok, čo je asi 30 m vysoký vodopád v Mlynickej doline. Vedie k nemu žltá značka, začiatok cesty je na odbočke k sedačkovej lanovke na Chatu pod Soliskom. Cesta nie je zvlášť náročná a trvá tam aj späť asi 3,5 hodiny. Ďalej sa v okolí plesa môžete vybrať napríklad aj na spomínanú Chatu pod Soliskom a Predné Solisko

Rysy

Rysy patria k populárnym vyhliadkovým štítom vo Vysokých Tatrách. Rozprestierajú sa nad Mengusovskou a Bielovodskou dolinou a nad Štrbským Plesom. Ich nadmorská výška je 2503 m n. m. a majú tri vrcholy – prostredný a juhovýchodný leží na Slovensku, severozápadný je zase najvyšším bodom Poľska. 

Na Rysy sa môžete v prvom rade vybrať zo Štrbského Plesa. Trasa je nasledovná: Štrbské Pleso (hotel Patria) – Popradské pleso – Rázcestie nad Žabím potokom – sedlo Váha – Rysy. Naspäť sa ide rovnakou cestou, pričom trvať to môže asi 8 hodín. Ide o ťažšiu túru. Podľa možností a preferencií môžete na Rysy vyraziť aj priamo zo zastávky Popradské pleso, čím si trasu o niečo skrátite. 

Odporúčame: ​Dovolenka na Slovensku v lete i v zime: Turistika, lyžovanie, wellnes či pobyt s deťmi - tieto miesta sa oplatí navštíviť!

Popradské pleso

Zdroj: Depositphotos (autor karnizz)

Popradské pleso

Krásne Popradské pleso sme už spomenuli. Ide o pleso v Mengusovskej doline, ktoré sa vytvorilo po ústupe ľadovcov v poslednej dobe ľadovej. Má rozlohu 6,88 ha, hĺbku 17 m a leží v nadmorskej výške 1 494,3 m n. m. Reč je o štvrtom najväčšom jazere v Tatrách. Popradské pleso je celoročne prístupné, a to napríklad nielen pre peších turistov, ale aj bicyklistov či v danom období lyžiarom a bežkárom. 

Zo železničnej stanice tatranskej električky vedie k vodnej ploche asfaltová cesta označená modrou značkou. Je vhodná aj pre kočíky. Cesta potrvá do 1,5 hodiny. Vyjsť môžete aj zo Štrbského plesa. Cesta vedie po červenej značke od bývalého liečebného domu Helios neďaleko Štrbského plesa a trvá asi 1,5 hodiny. V zime sa odporúča trasa zo Štrbského plesa po rázcestie Trigan a následne sa pokračuje už zelenou značkou. 

Tatranská Lomnica, Skalnaté pleso, Lomnický štít

Nakoniec ešte raz spomenieme aj Tatranskú Lomnicu, z ktorej sa dá vyjsť na Veľkú Svišťovku. Tatranská Lomnica toho ponúka ďaleko viac. Toto známe turistické stredisko s bohatou históriou predstavuje akúsi vstupnú bránu do Vysokých Tatier. Rozprestiera sa pod Lomnickým štítom, čiže druhým najvyšším vrchom Tatier. 

Z Tatranskej Lomnice sa môžete vybrať na Skalnaté pleso, a to buď pešou túrou (3 hodiny dlhá trasa z Tatranskej Lomnice: Štart – Pri Skalnatej chate, rázcestie – Skalnaté pleso) alebo sa necháte vyviesť lanovkou. Lanovka vás môžete vyviesť dokonca až na spomínaný Lomnický štít, skadiaľ sa pokocháte prekrásnym výhľadom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní