Terchová – TOP tipy na turistiku a atrakcie v jej okolí

Terchová – TOP tipy na turistiku a atrakcie v jej okolí

Slovensko patrí síce skôr k menším krajinám, no za to je malebné a má rozhodne čo ponúknuť. Je tu nespočetné množstvo krásnych miest, ktoré sú priam dokonalou voľbou na víkendový výlet, no viaceré miesta ponúkajú pokojne aj možnosť dlhšej dovolenky, pretože sa v ich okolí dá preskúmať mnoho zákutí. 

Slovensko je plné turistických trás s dych berúcimi výhľadmi, okúzľujúcich mestečiek, fascinujúcich jaskýň, rozľahlých vodných plôch a mnohých iných krásnych miest. V každom kúte Slovenska možno naraziť na miesto, ktoré treba aspoň raz za život vidieť. A hneď niekoľko je ich aj v Terchovej a jej okolí. 

Táto typická kopaničiarska obec je významným turistickým centrom Malej Fatry a rovnako aj kultúrnou oblasťou v rámci Žilinského regiónu. Aké možnosti turistiky prináša? Máme pre vás hneď niekoľko tipov! 

Odporúčame: ​Poľana - vydajte sa za krásami slovenskej prírody! Poradíme, čo stojí za objavenie

Jánošíkove diery

Zdroj: instagram.com/janosikove_diery

Jánošíkove diery

Terchová, rodisko Juraja Jánošíka, sa rozprestiera medzi Krivánskou Fatrou a Kysuckou vrchovinou na severe Žilinskej kotliny. Preteká ňou rieka Varínka. Prvá zmienka o obci Terchová pochádza ešte z roku 1580.

Dnes je významných strediskom cestovného ruchu s pravidelnými podujatiami. Okrem toho nemožno pri zmienke o Terchovej zabudnúť ani na bohaté možnosti turistiky v okolitej prírode.

Keď sa povie Terchová, mnohým ako prvé prídu na um Jánošíkove diery, ktoré sa skladajú z troch ucelených častí, ktorými sú Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok. Ide o sústavu tiesňav s vodopádmi a krásnymi skalnými útvarmi, ktorú sa oplatí si pochodiť. Tieto turistické trasy sú pre návštevníkov zaujímavé aj pre svoje rebríky, reťaze a lávky. 

V Dolných dierach je vybudovaný náučný chodník a nachádzajú sa tu dva vodopády. Táto časť Jánošíkových dier je vhodná aj pre deti a seniorov. Horné diery je možné zdolať pomocou rebríkov a reťazí a sú vhodnejšie pre zdatnejších turistov.

V zimnom období sú uzatvorené a pri veľkých dažďoch nepriechodné. Nové diery boli z celej sústavy Jánošíkových dier sprístupnené ako posledné a ich súčasťou sú štyri vodopády. 

Zvoliť si možno dva okruhy:

  • Malý okruh Jánošíkovými dierami (Dolné a Nové diery)  Biely Potok (Hotel Diery) - Ostrvné - Podžiar - Vrchpodžiar - Ostrvné - Biely Potok (Hotel Diery),

  • Veľký okruh Jánošíkovými dierami (Dolné, Nové a Horné diery) – Biely Potok (Hotel Diery) - Ostrvné - Podžiar - Pod Tesnou Rizňou - Medzirosudce - Pod Pálenicou - Ostrvné - Biely Potok (Hotel Diery).

Malý okruh v Jánošíkových dierach môže trvať asi 2 až 3 hodiny. Nové diery sú len jednosmerné a odporúča sa ich prechádzať v jednom smere z rázscestia Ostrvné smerom na Podžiar. Podžiarom sa končia Dolné diery, nachádza sa tu bufet. Z Podžiaru sa možno vydať ďalej na Horné diery, tento okruh môže trvať 4 až 5 hodín. 

Veľký Rozsutec

Zdroj: instagram.com/terchova.eu

Veľký a Malý Rozsutec

Pre náročnejších turistov, ktorým neprekáža ťažší terén, je možnosť výstupu na Malý alebo Veľký Rozsutec. Na Malý Rozsutec (1 343 m n.m.) možno vyraziť z parkoviska Štefanová. Dĺžka trasy je asi 9 km a môžete ju zvládnuť asi za 4 hodiny. 

  • Odporúčaná je nasledovná trasa na Malý Rozsutec: Štefanová - Vrchpodžiar - Horné diery - Pod Pálenicou - Pod Tanečnicou - Medzirozsutce - Malý Rozsutec - Podrozsutec - Terchová - Biely potok (Hotel Diery).
  • Okrem toho možno na Malý Rozsutec vyjsť aj z Horných Dier, v tomto prípade sa odporúča trasu začať pri Hoteli Diery podobne ako trasy do Jánošíkových dier. Okruh bude nasledovný: Terchová - Biely Potok (po modrej značke) - Dolné Diery - rázcestie Podžiar - Horné Diery - Pod Pálenicou - Pod Tanečnicou - sedlo Medzirozsutce (zelená značka) - Malý Rozsutec - Podrozsutec - Terchová - Biely Potok.

Na Veľký Rozsutec (1 610 m n.m.) možno rovnako vyraziť zo Štefanovej. Ide o náročnú trasu s dĺžkou 10 km. Jej prejdenie môže trvať asi 5,5 hodiny.

  • Odporúčaná trasa je nasledovná: Štefanová - Vrchpodžiar - Horné diery - Pod Pálenicou - Pod Tanečnicou - Medzirozsutce - Veľký Rozsutec - Medziholie - Štefanová.

Okrem toho môžete zvoliť aj tieto dve trasy:

  • Štefanová (zelená značka) - sedlo Medziholie (červená turistická značka) - Veľký Rozsutec a späť,

  • Terchová, Hotel Diery - sedlo Medzirozsutce - Malý Rozsutec - Veľký Rozsutec - Medziholie - Štefanová.

Odporúčame: Slovenský raj je rajom pre turistov! Poradíme, ktoré miesta rozhodne navštíviť

Malý Rozsutec

Zdroj: instagram.com/terchova.eu

Rozhľadňa Terchovské srdce

Ak hľadáte v okolí Terchovej naopak menej náročnú a kratšiu turistiku, odporúčame výstup na rozhľadňu Terchovské srdce. Rozhľadňa siaha do výšky 30 metrov a poskytne vám úžasný výhľad na celú obec Terchová, Veľký a Malý Rozsutec aj dolinu Obšivánka.

Sprístupnená je od roku 2015. Pri rozhľadni sa nachádza veľké srdce, v ktorom si môžete spraviť fotku s panorámou Veľkého Rozsutca. Terchovská rozhľadňa je ľahko prístupná a bezbariérová. Vedie k nej dobre značený chodník priamo z centra Terchovej v dĺžke asi 1 km.

Cestou lesom vás budú sprevádzať informačné tabule zamerané na ochranu lesa a prírody, ktoré sa venujú mokradiam, vodným tokom, sovám aj medveďom. 

rozhľadňa v Terchovej

Zdroj: instagram.com/xplorsk

Tiesňavy v Malej Fatre

Údolie Tiesňavy v Malej Fatre sú krásnym vstupom do Vrátnej doliny. Ak navštívite Terchovú, môžete sa rozhodnúť práve pre túto turistickú trasu. Cesta vedie spočiatku cez úzky kaňon rieky Varínka, prítomné sú aj viaceré vodopády.

Následne sa prejdete hustejším lesom, za ktorým budú nasledovať skalné bralá vežičky s krásnym výhľadom. Nevyhnete sa železným schodom a rebríkom.

Ako východiskový bod môžete zvoliť parkovisko Tiesňavy, skadiaľ vedie modrá značka smerom na Zbojnícky chodník a ďalej k rozcestníku Malé Nocľahy a do doliny Obšívanka. Po zostupe cez Obšívanku pokračujete vpravo do Terchovej poľným chodníkom s prudkým klesaním a následne naspäť do Tiesňav. 

Ďalšie tipy na aktivity v Terchovej a okolí:

  • Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni (2. – 6. augusta 2023)
  • Terchovský drevený betlehem
  • Kalvária a Kostol sv. Cyrila a Metoda v Terchovej
  • Socha Juraja Jánošíka
  • Terchovský vláčik (jazdí po Terchovej, Vrátnej a okolí)
  • Výstup na Stoh (trasa Štefanová - Medziholie - Stoh - Poludňový Grúň - Chata na Grúni - Štefanová)
  • Výstup na Sokolie (trasa parkovisko Starý dvor - Príslop - Sokolie - Tiesňavy - Terchová)

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/terchova.eu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní