Turistika na Slovensku – 9 tipov na turistické trasy v rôznych kútoch krajiny

Turistika na Slovensku – 9 tipov na turistické trasy v rôznych kútoch krajiny

Pýtate sa sami seba, kam na výlet na Slovensku? V našej krajine predsa nie je núdza o rôzne miesta, ktoré môžeme preskúmať. Skôr naopak, problémom je nejaké miesto si vybrať, keďže prekrásnych zákutí je v našom malom Slovensku naozaj neúrekom.

Každý si príde na svoje. Máme dostatok vodných plôch, v ktorých sa dá kúpať, alebo pri ktorých sa môžeme pokochať krásou okolia. Milovníkom histórie sa ponúka dlhý rad hradov, zámkov, kostolov, kaštieľov i zrúcanín. Zabudnúť nemôžeme ani na dych berúce jaskyne, ktoré patria k najväčším prírodným bohatstvám Slovenska. Tie nám môžu závidieť široko-ďaleko.

Ak však chcete tráviť čas na čerstvom vzduchu v obklopení zelenej prírody, isto sa môžete rozhodnúť pre jednu zo stoviek turistických trás. Ak neviete, kam sa vybrať na turistiku, prinášame hneď 9 tipov na krásne turistické trasy v rôznych kútoch našej krajiny. 

1. Tomášovský výhľad

Ak sa radi kocháte výhľadmi a chcete mať krásu Slovenska ako na dlani, odporúčame Tomášovský výhľad. Ide o skalný výstupok terasovitého tvaru na južnom svahu Ludmanky. Je to jedno z najviac navštevovaných miest v Slovenskom kraji. Tomášovský výhľad vám poskytne výhľad na dolinu Bieleho potoka, Prielom Hornádu aj Vysoké Tatry. 

Cesta na Tomášovský výhľad nie je úplne náročná, vhodná je aj pre deti alebo staršie osoby. Stúpaniu sa ale nevyhnete. Dostať sa sem môžete viacerými trasami. Po žltej značke z Čingova vám túra potrvá niečo málo cez hodinku. Z obce Spišské Tomášovce sa sem dostanete po zelenej turistickej značke alebo tiež po cyklotrase. 

2. Náučný chodník Demänovská dolina

Náučný chodník Demänovská dolina v Nízkych Tatrách predstavuje jeden z najkratších náučných chodníkov v okolí. Pozostáva z 12 informačných panelov, ktoré turistom približujú rôzne prírodné zaujímavosti danej lokality. Celý chodník má dĺžku 13 km a jeho prejdenie trvá obvykle do 5 hodín. Ide teda o poldennú túru, ktorú môžeme označiť za stredne náročnú. 

Tá sa začína v Jasnej pri Vrbickom plese. Pokračuje sa na Tri vody, Brhliská, Pod Orliu skalu, Lukovú, Peknú vyhliadku, Širokú dolinu (rázcestie) a Pod Krčahovom. Cieľovým bodom sú Lúčky. Rozhodnúť sa môžete prejsť iba časť chodníka a výlet môžete následne doplniť napríklad aj návštevou Demänovskej ľadovej jaskyne či vyvezením sa na Chopok lanovkou. 

Odporúčame: ​Poľana - vydajte sa za krásami slovenskej prírody! Poradíme, čo stojí za objavenie

3. Jánošíkove diery

Možnosti turistiky ponúka aj okolie Terchovej. Mnohým sa Terchová hneď spája s Jánošíkovými dierami. Ide o sústavu tiesňav a kaňonov v Malej Fatre v prírodnej rezervácii Rozsutec. Jánošíkové diery sa delia na Dolné diery, Nové diery a Horné diery a všetky ponúkajú veľmi krásne turistické trasy, ktoré sa oplatí prejsť a vidieť na vlastné oči. 

Na turistov čakajú rebríky, reťaze aj lávky, vodopády či náučný chodník. Ak túžite po fascinujúcich výhľadoch, odporúčame Jánošíkove diery spojiť s výstupom na Malý alebo Veľký Rozsutec. Tieto trasy sú však určené skôr už pre zdatnejších turistov. Rovnako sú náročnejšie aj Horné diery. Naopak do Dolných dier môžete zavítať aj s deťmi. 

4. Známa – neznáma, Čutkovská dolina

Čutkovská dolina je jednou z najobľúbenejších miest na výlety na Liptove. Náučný chodník s názvom Známa-neznáma v Čutkovskej doline predstavuje stredne náročnú vychádzku, ktorú však zvládnu aj deti. Chodník možno zdolať aj s kočíkom. Dĺžka trasy je cez 6,5 km, prejsť ju môžete bežným tempom asi za 2,5 hodiny. 

Chodník vedie od Čutkovskej doliny, konkrétne od Koliby u Dobrého pastiera, konečným bodom je Tiesňava za dierou. Túru sprevádza 10 tabúľ s informáciami o tunajšej faune a flóre, 6 mostíkov aj 24 m vysoký vodopád. 

Odporúčame: Dovolenka na Slovensku v lete i v zime: Turistika, lyžovanie, wellnes či pobyt s deťmi - tieto miesta sa oplatí navštíviť!

5. Veľký Choč

Medzi vrchy s najkrajším výhľadom je často radený Veľký Choč s výškou 1611 m n.m. Ide o najvyšší vrch Chočských vrchov. Vidieť z neho prakticky celý Liptov, tiež Nízke a Vysoké Tatry, Veľkú Fatru či Oravu. Na vrchol vedú štyri oficiálne značkované trasy, niektoré z nich aj náročnejšie. Na turistiku s deťmi sa odporúča trasa z Valaskej Dubovej.

Ďalšie chodníky vedú z lokality Kúpele Lúčky, Likavka a Vyšný Kubín. Najkratšia je trasa Valaská Dubová – Stredná poľana, ktorá trvá asi cez 2,5 hodiny. Asi 5 hodín môže trvať túra na Veľký Choč z Likavky. Ostatné dve túru trvajú asi 3,5 hodiny. 

6. Náučný chodník Šútovská dolina

Náučný chodník Šútovská dolina nájdeme v Národnom parku Malá Fatra. Jeho súčasťou je aj pohľad na štvrtý najvyšší vodopád Slovenska s názvom Šútovský vodopád. Cesta k vodopádu je nenáročná a zvládnu ju aj deti alebo seniori. Cesta vedie z obce Šútovo. K vodopádu vám to potrvá asi 1,5 hodiny. 

V lete možno zo Šútovského vodopádu pokračovať aj na Mojžišove pramene (kde Šútovský prameň vyviera), chatu pod Chlebom a nakoniec doraziť až na Snilovské sedlo v nadmorskej výške 1 524 m. Celá spomenutá trasa môže trvať asi 4,5 hodiny a možno ju už označiť za náročnejšiu. 

7. Túra na Zelené pleso

Ak sa radi kocháte krásou okolitej prírody, odporúčame sa prejsť k Zelenému plesu, ktoré sa nachádza vo východnej časti Vysokých Tatier. Ide o nádherné ľadovcové jazierko charakteristické svojou farbou, nachádzajúce sa v nadmorskej výške 1 540 metrov. Na brehu jazera stojí aj turistická chata s celoročnou prevádzkou, v ktorej sa môžete zastaviť.

K Zelenému plesu vedie viacero trás. Vybrať sa sem môžete napríklad z Tatranskej Lomnice, okolo Skalnatého pleso a po značkovanej Tatranskej magistrále. Z Tatranskej Kotliny vedie trasa cez Šumivý prameň, okolo chaty Plesnivec k Veľkému Bielemu plesu až k Chate pri Zelenom plese. Úplne nenáročná je trasa z autobusovej zastávky Kežmarská Biela voda. 

Odporúčame: Beňatinské jazero ako slovenské Plitvické jazerá - spoznajte tento skvost slovenskej prírody!

8. Túra na vodopád Skok

Vodopád Skok je asi 30 m vysoký vodopád, nachádzajúci sa v Mlynickej doline. Je to bez pochýb jeden z najkrajších tatranských vodopádov a vedie k nemu žltá značkovaná cesta zo Štrbského Plesa. Začiatok cesty je na odbočke k sedačkovej lanovke na Chatu pod Soliskom, nasleduje cesta do Mlynickej doliny s miestnym stúpaním lesnou cestou a neskôr kamenistým chodníkom. Túra nie je náročná, no úsek trasy je zabezpečený oceľovou reťazou. 

9. Roklina Suchá Belá

Suchá Belá je pravdepodobne najznámejšia roklina v Slovenskom raji a je často turistami vyhľadávaná. Ide o krásnu a nenáročnú turistickú trasu, ktorú sprevádzajú menšie aj väčšie vodopády a rebríky. 

Roklinou vedie zelená turistická značka, cesta je priechodná v jednom smere, a to proti prúdu potoka. Prejdete ju asi za 2 až 3 hodiny. Začiatok trasy je bod Podlesok, parkovisko a nasleduje Roklina Suchá Belá – Suchá Belá, záver – Pod Vtáčím hrbom – Kláštorisko.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní