Zelerový šalát s ananásom: Vyskúšajte tento TOP šalát aj vy!

Zelerový šalát s ananásom: Vyskúšajte tento TOP šalát aj vy!
  • 24.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Šaláty sú fantastickým jedlom, ktoré môže byť jednak prílohou k hlavnému jedlu, ale aj samostatným chodom. Výber ingrediencií je naozaj veľmi široký, nakoľko zeleniny, ovocia a rôznych prísad je na výber obrovské množstvo.

A práve rôznym výberom a správnou kombináciou prísad môže vzniknúť TOP šalát.

Dnes sme si pre vás pripravili jednoduchý a rýchly recept na zelerovo-ananásový šalát! Tieto dve, na prvý pohľad neskombinovateľné suroviny, spolu vytvoria dokonalú dvojicu, ktorej výsledok určíte oceníte nielen vy, ale aj vaša rodina a priatelia.

Kombinácia zeleru a ananásu môže byť navyše v týchto dňoch príjemných osviežením od kalorických jedál, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc pravdepodobne u každého z nás.

Zeler - veľmi zdravá a chutná zelenina

Zeler je v našich končinách veľmi obľúbenou zeleninou, ktorá je pestovaná predovšetkým pre svoje buľvy a listy. Listy zeleru pôsobia močopudne. Zeler je mimoriadne vhodný aj pre reumatikov či diabetikov a navyše upokojuje a podporuje trávenie.

Zeler sa používa aj ako výrazná korenina balkánskej, stredomorskej, americkej a anglickej kuchyne. Zelerová vňať aj semeno sú súčasťou koreninových zmesí na grilovanie.

Vedeli ste, že zeler patrí medzi najsilnejšie afrodiziakum vôbec? So svojou prenikavou arómou je však bohatý aj na vitamíny a minerály, ako napríklad:

  • vitamíny A,  B, C – vitamín C je v zeleri bohato zastúpený, preto je užitočným pomocníkom v boji proti chrípke a nachladnutiu. 
  • draslík,
  • horčík,
  • vápnik, 
  • železo.

Odporúčame: Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu!

zelerový šalát s ananásom

Zdroj: pinterest.com/lifehacker.ru

Ananás - ovocie vhodné aj do šalátov!

Ananás je už aj u nás veľmi obľúbené ovocie, pričom si ho zďaleka nekupujeme už iba na Vianoce. Ananás má vysoký obsah:

  • bromelaínu – enzým, ktorý pomáha pri trávení bielkovín,
  • vody – obsahuje jej až 90 %,
  • betakarotén,
  • sacharidy,
  • bielkoviny,
  • vlákninu,
  • vitamíny A, B, C, E a K, 
  • minerály: vápnik, fosfor, meď, mangán, železo, zinok, draslík, horčík, 
  • množstvo kyselín: listovú a pantoténovú, citrónovú, maleínovú a tartarínovú.

Toto obľúbené exotické ovocie je teda plné živín, antioxidantov a ďalších užitočných telu prospešných látok, ktoré dokážu bojovať proti zápalom a chorobám. Ananás a jeho zlúčeniny sú spojené s mnohými zdravotnými benefitmi, ako napríklad:

  • podporou trávenia,
  • posilnením imunity, 
  • urýchlením regenerácie po chirurgickom zákroku.

Zeler + ananás - dokonalá kombinácia!

Pokiaľ sa zeler a ananás stanú základom pre váš šalát, výsledok bude neodolateľný! K príprave zelerovo-ananásového šalátu budete potrebovať:

  • sterilizovaný zeler – 1 balenie
  • sterilizovaný ananás – 1 balenie
  • sterilizovaná kukurica – 1 balenie
  • pór
  • podľa chuti – šunka a tvrdý syr
  • na tvrdo uvarené vajíčka
  • hustý biely jogurt / majonéza / tatárska omáčka – podľa vašej chuti
  • na dochutenie soľ, korenie a bylinky

Neprehliadnite: Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?

zelerový šalát

Zdroj: pinterest.com/sovkusom.ru

Príprava zelerovo-ananásového šalátu

Príprava zelerovo-ananásového šalátu je veľmi jednoduchá a rýchla, takže vás nezaskočí už ani nečakaná návšteva. Ako na to?

  • Sceďte sterilizovaný zeler, kukuricu a ananás a všetko spolu zmiešajte.
  • Vajcia uvarené natvrdo pretlačte cez sitko
  • Pór, šunku a syr nakrájajte na tenké rezančeky.
  • Všetky suroviny zmiešajte vo väčšej mise, zalejete ich jogurtom / majonézou alebo tatárskou omáčkou (podľa vašej chuti) a premiešajte.
  • Dochuťte podľa chuti soľou, mletým čiernym korením a čerstvými bylinkami.
  • Nechajte v chlade aspoň jednu hodinu, ideálne však cez noc, aby sa všetky chute dokonale spojili.

Odporúčame aj: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní