Najlepšia poloha na spánok podľa vedcov: Prečo preferovať TÚTO stranu?!

Najlepšia poloha na spánok podľa vedcov: Prečo preferovať TÚTO stranu?!
  • 19.11.2020
  • Radka Vargová

O benefitoch spánku vedia už žiaci základných škôl. Kvalitný spánok má jednoznačne veľký vplyv na zdravie každého. A nielen na to fyzické, ale rovnako tak i na psychické. No záleží, v akej polohe spíte. Teda konkrétnejšie záleží, na ktorom boku. Vedci totiž uvádzajú, že je jedna strana, ktorá je predsa len o niečo prospešnejšia, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Viete ktorá?

Počas spánku meníme polohy a strany v priemere 11 až 13-krát. No napriek tomu by ste si mali predsa len zautomatizovať jednu stranu, a to ľavú. Presne tá má nepopierateľný vplyv na naše trávenie, na kvalitu spánku, na znižovanie bolesti chrbtice, na lymfatický systém a v neposlednom rade je odporúčaná aj tehotným ženám. Ak neveríte, tak vám to v stručnosti teraz objasníme. 

Pozri tiež: Najlepšie bylinky pre lepší spánok: Zbavte sa nespavosti bez liekov!

prečo spať na ľavom boku

Zdroj: Shutterstock®

Tráviaci a lymfatický systém

Práve na tieto dve veci má spánok na ľavom boku najväčší vplyv. Spánok na tejto strane urýchľuje spracovávať jedlo v trakte, vďaka čomu sa značne ľahšie pohybuje z hrubého čreva. To totiž vedie z hora pravej strany brucha na ľavú. Preto je práve ľavý bok lepšou voľbou. Umožňuje tiež pankreasu a žalúdku voľne „visieť".

A rovnako je na tom aj lymfatický systém. Ten podľa ajurvédskej medicíny dokáže lepšie fungovať pri spánku na ľavej strane, pretože efektívnejšie filtruje lymfatickú tekutinu a odpad cez lymfatický systém. Práve ľavá strana je v tomto smere dominantnejšia. Podľa výskumu tiež môže spánok na ľavej strane lepšie čistiť odpadové látky z mozgu a naopak, pravá strana to vraj zhoršuje. 

najlepšia poloha na spánok pre tehotné

Zdroj: Shutterstock®

Lepšia strana pre chrbticu

S bolesťami chrbtice sa stretol aspoň raz každý z nás. Sedavé zamestnanie, nesprávny alebo skôr minimálny pohyb, stres. Všetko má veľký vplyv práve na túto časť nášho tela, ktorú by sme si ale mali skôr „hýčkať". A môžete začať napríklad tým, že budete spať na ľavej strane. Práve ležanie na tomto boku zmierňuje tlak vyvíjaný na chrbticu. Hlavne ľudia s chronickými bolesťami by si mali zaužívať túto stranu.

Vhodná poloha pre tehuľky

Lekári odporúčajú ľavú stranu aj všetkým tehuľkám. A tiež z niekoľkých dôvodov. Spánok na ľavom boku výrazne pomáha zmierneniu tlaku na srdce a tiež zlepšuje cirkuláciu krvi. Dokonca v roku 2003 vyšla štúdia na túto tému, ktorú publikoval magazín Journal of the American College of Cardiology. Zaoberá sa práve spánkom na ľavej strane, ktorý dokázateľne predchádza zlyhaniu srdca. 

A tiež existuje štúdia, ktorá porovnáva narodenie detí u žien, ktoré spávali na pravej a ľavej strane. A práve ľavá z toho vyšla ako vhodnejšia, pretože ženy, ktoré tesne pred pôrodom spávali na pravej strane, 2x častejšie porodili mŕtve dieťa.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 14.12.23 08:33

SK
karma
114.00

Tiez hladam na spanie tu najlepsiu polohu...niekedy je to tazke.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní