Extrémne matky: V akých kategóriách zlomili rekord?

Extrémne matky: V akých kategóriách zlomili rekord?
  • 11.11.2020
  • Michaela Kožáková

Byť matkou je ten najkrajší pocit na svete. Tehotenstvo je nielen tým najemotívnejším obdobím v živote ženy, ale pre niektoré z nich i celkom náročná perióda. Opuchnuté nohy, bolesti hlavy, zvracanie, ťarbavosť. Pôrod je pre mnohé ženy naozaj ťažký a bolestivý, ale keď potom v rukách držia ten malý zázrak zabudnú na všetko to utrpenie. 

Medzi matkami sa nachádzajú i obdivuhodné, ale i zvláštne rekordérky. Poďte sa s nami pozrieť na to, v čom sa zapísali do dejín. 

Pozri aj: Zázračná moringa a jej benefity: Vy ešte nepoznáte strom života?!

Najviac detí

Zdroj: pinterest.com

Mama chobotnica

Nadya Suleman, v médiách známa ako „Octomom," je americká mediálna osobnosť, ktorá sa dostala do medzinárodnej pozornosti, keď v januári 2009 porodila osem detí. V roku 2008 jej bolo implantovaných 12 embryí doktorom Michaelom Kamravom, špecialistom na plodnosť v Beverly Hills. A čo otec? Ten je neznámy pretože spermie pochádzajú zo spermobanky. Nadya porodila 6 chlapcov a 2 dievčatá vo váhovom rozmedzí od 900 do 1400 gramov. 

Najplodnejšia matka

Najväčší počet detí, ktoré sa narodili jednej žene je 69. Matkou bola roľníčka z ruského mesta Šuja. Nie sú o nej žiadne iné záznamy iba to, že bola manželkou Fiodora Vasilieva. Podľa Guinnessovej knihy svetových rekordov z roku 1998 pani Vasilievová, žijúca v priebehu 18. storočia, mala 27 tehotenstiev a porodila 16 párov dvojčiat, sedemkrát sa jej podarilo porodiť trojčatá a štyrikrát štvorčatá. 

Matky

Zdroj: pinterest.com

Najmladšia a najstaršia

Najmladšou matkou bolo peruánske dievča Lina Medina, ktoré malo v čase pôrodu v máji 1939 5 rokov, 7 mesiacov a 21 dní. Lekári si pôvodne mysleli, že Medinino zväčšené brucho je nádor, neskôr však zistili, že je v 7. mesiaci tehotenstva. Medina porodila chlapca cisárskym rezom kvôli svojej malej panve. Podľa správy začala Medina menštruovať prvýkrát, keď mala 8 mesiacov, iná správa však tvrdila, že je staršia. Medinin otec pôvodne uväznený pre podozrenie z incestu, bol však prepustený, pretože neexistovali žiadne dôkazy, ktoré by ho mohli usvedčiť a nikdy sa neurčilo, kto je otcom Medininho dieťaťa.

Naopak, najstaršou ženou, ktorá porodila, bola Indka Omkari Panwar, ktorá v júni 2008 porodila dvojčatá vo veku 72 rokov. Dvojčatá, chlapec a dievča, počala pomocou oplodnenia in vitro (umelé oplodnenie s intracytoplazmatickou injektážou spermií) a porodila cisárskym rezom. Panwar už mala so svojím 75-ročným manželom dve deti a päť vnúčat.

Prvý muž

Zdroj: pinterest.com

Prvý tehotný muž

Áno, čítate dobre. Thomas Beatie, transrodový muž žijúci v Oregone, sa stal prvým mužom na svete, ktorý otehotnel a porodil v roku 2008. Verejná/ý rečník/čka, autor/ka a obhajca/obhajkyňa otázok transsexuálov a sexuality sa narodil ako žena a podstúpil operáciu rekonštrukcie hrudníka (ale nie sterilizáciu) a terapiu testosterónom. Rozhodol sa mať dieťa umelým oplodnením pomocou darcu spermií, pretože jeho manželka Nancy podstúpila hysterektómiu (odstránenie maternice) a nemohla mať deti. Podľa dostupných zdrojov Thomas porodil celkovo tri deti.

Pozri aj: Kedy ísť k lekárovi? Pri týchto ťažkostiach návštevu neodkladajte!

Najmenšia mama

Stacey Herald, ktorá má výšku iba 71 centimetrov, porodila tri deti napriek varovaniu lekárov, že tehotenstvo môže byť životu nebezpečné. Stacey, rodáčka z Kentucky, trpí osteogenesis imperfecta- dedičným ochorením kostí, ktoré má za následok vysokú krehkosť a lámavosť kosti. Lekári jej odporučili, aby nemala deti, pretože jej panva je taká malá, že rastúci plod by mohol rozdrviť jej vnútorné orgány. Jej najstaršie a najmladšie deti majú tiež poruchu kostí, ale jej stredné dieťa je v poriadku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní