Kedy ísť k lekárovi? Pri týchto ťažkostiach návštevu neodkladajte!

Kedy ísť k lekárovi? Pri týchto ťažkostiach návštevu neodkladajte!

Veľké množstvo ľudí odsúva návštevu lekára na poslednú možnú chvíľu. Spravidla to nie je problém pri rôznych zraneniach, ktoré je potrebné odborne ošetriť, alebo tiež pri rozličných horúčkových a chrípkových stavoch, pri ktorých často potrebujeme lieky na predpis. Mnohé zdravotné ťažkosti však neraz ignorujeme, čo rozhodne nie je dobré pre naše zdravie. Môže totiž ísť o príznaky rozličných menej vážnych, ale aj vážnejších chorôb, ktorých liečba patrí do rúk lekárov. V nasledujúcom článku sa pozrieme na rôzne príznaky a prejavy zdravotných problémov, ktoré sú často ignorované, no pri ktorých netreba návštevu lekára odkladať.

Preventívna prehliadka

Než si povieme niekoľko zdravotných ťažkostí, ktoré si rozhodne vyžadujú návštevu lekára, musíme ako prvé spomenúť to, že k lekárovi nie je najrozumnejšie chodiť len vtedy, keď nás už niečo bolí či trápi. Obrovský význam majú v prvom rade preventívne prehliadky. Tie by sme nemali vynechávať, či už hovoríme o všeobecnom lekárovi, gynekológovi, urológovi alebo zubárovi, u niektorých tiež očnom lekárovi. Preventívne prehliadky môžu včas odhaliť rozličné diagnózy a ich včasná liečba môže človeku pokojne až zachrániť život.

Odporúčame: Viete, aké účinky má šípkový čaj? Odteraz ho budete piť pravidelne!

tráviace ťažkosti

Zdroj: Shutterstock®

Tráviace problémy

Rozličné tráviace ťažkosti môžeme zaradiť medzi najviac ignorované zdravotné problémy. Ak nás z času na čas trochu zabolí brucho kvôli mastnejšiemu jedlu či prejedaniu sa, nemusí byť návšteva lekára potrebná. Pomôže totiž i zmena stravovacích návykov. Ak sa však u jedinca rozličné zažívacie problémy objavujú pravidelne a veľmi často, návštevu lekára neradno odsúvať. Na rôzne vážne ochorenia nás môžu upozorniť silné bolesti v brušnej oblasti, dlhodobá zápcha či hnačka, výrazná plynatosť aj krvácanie z konečníka. Môže ísť o príznaky rakoviny hrubého čreva, tiež to môže signalizovať zápal slepého čreva aj iných častí tráviaceho traktu či vredy na dvanástniku a podobne.

Nadmerná únava

Konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom je vhodné i v prípade, že vás trápi nadmerná únava, ktorá má chronický, respektíve dlhodobý charakter a jej príčinou nie je nedostatok spánku a odpočinku. Príčiny nadmernej únavy môžu byť skutočne rôzne. Nedostatok energie je typický pri poruchách spánku, akou je napríklad aj spánkové apnoe. Toto ochorenie je charakteristické opakovanými krátkymi prestávkami v dýchaní počas nočného odpočinku. Ďalšími príčinami sú aj anémia, cukrovka či ochorenia štítnej žľazy. Presné príčiny však môže zistiť len lekár po dôkladnom vyšetrení a diagnostike.

hrčka na prsníku

Zdroj: Shutterstock®

Hrčka v prsníku či intímnych partiách

V žiadnom prípade nie je vhodné ignorovať nález rôznych hrčiek či zdurených miest v oblasti prsníkov či intímnych partií. Ženy by si mali pravidelne prehmatávať prsníky. V prípade, že pri samovyštrení žena objaví nejakú zatvrdlinu či zväčšujúci sa útvar pod kožou, je nevyhnutné, aby prsia skontroloval lekár. Podobne je to u mužov, ktorí by si pravidelne mali vyšetriť semenníky. Pred rizikom výskytu rakovinových ochorení nie je možné zatvárať oči. Nie každá hrčka je nebezpečná, no rovnako je potrebné myslieť na to, že úspešnosť liečby v prípade výskytu rakovinového ochorenia, okrem iného, závisí aj na skorej diagnostike a včasnej liečbe.

Problémy s menštruačným cyklom

Ženy by rozhodne mali zájsť k lekárovi aj v prípade problémov s menštruačným cyklom. Mnoho žien trápi nepravidelná menštruácia, či dokonca jej čiastočné alebo úplne vymiznutie. V takýchto prípadoch by žena čo najskôr mala navštíviť gynekológia. Príčiny týchto problémov môžu byť opäť rozličné. U mnohých žien dôjde k zmenám v cykle napríklad pri cestovaní či v stresovom období, čo nemusí znamenať žiadny väčší problém. Za nepravidelným či žiadnym cyklom však môžu stáť aj ochorenia štítnej žľazy či hormonálna nerovnováha. Návštevu lekára neodkladajte ani pri krvácaní mimo menštruácie, ktoré môžu spôsobiť hormóny, zápalové alebo pohlavne prenosné choroby či rakovinové ochorenie.

zmeny kože

Zdroj: Shutterstock®

Zmeny na pokožke

Zmeny v zdravotnom stave by sme si mali dôkladne všímať a rovnako to platí aj pri zmenách na pokožke, ktoré by mohli poukazovať na kožný nádor, napríklad rozšírený a agresívny melanóm. Je vhodné sledovať, či na pokožke v zvýšenej miere nepribúda mnoho znamienok a najmä to, či niektoré znamienka a pehy nemenia svoj tvar či farbu. Problematické môžu byť znamienka s nejasnými okrajmi, čierne alebo červené znamienka, tiež znamienka, ktoré sa olupujú, lesknú alebo krvácajú. Nádory sa však môžu vyskytovať aj na bežnom kúsku kože, preto neignorujte zmeny sfarbenia kože, zväčšujúce sa škvrny, vriedky či vyvýšeniny na pokožke. Potrebná je v takomto prípade návšteva lekára.

Búšenie srdca či sťažené dýchanie

K lekárovi je potrebné zájsť aj v prípade výskytu ťažkostí s dýchaním, ktoré môžu signalizovať napríklad začínajúci zápal pľúc, astmu, srdcové ochorenie a mnoho ďalších vážnych chorôb. V prípade dlhoročných fajčiarov prichádza do úvahy aj rakovina pľúc. Rovnako je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom v prípade pociťovania nadmerného búšenia srdca, ktorého príčinou nie je nadmerná fyzická záťaž či stres. Ak sa búšenie srdca, napríklad v kombinácii s bolesťou na hrudi, objavuje aj v pokoji, pravidelne a opakovane, vyšetrenie u lekára neodkladajte. Príčinou môžu byť napríklad aj srdcové arytmie, rôzne poruchy funkcie srdca či iné ochorenia srdcovo-cievnej sústavy. Netreba zabúdať na to, že práve choroby kardiovaskulárnej sústavy sú dnes najčastejšími príčinami úmrtí, preto ich príznaky neradno ignorovať.

Odporúčame: Poznáte bylinku gotu kola? Objavte účinky tohto ajurvédskeho liečiva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní