Čo spôsobuje krvácanie mimo menštruačného cyklu? Príčiny môžu byť vážne!

Čo spôsobuje krvácanie mimo menštruačného cyklu? Príčiny môžu byť vážne!

Menštruačný cyklus ženy trvá v ideálnom prípade v priemere 28 dní. Len málo žien sa však môže radovať z cyklu presného ako hodinky. Za bežné a normálne sa tak považuje i trvanie v rozmedzí od 24 do 36 dní. Menštruačný cyklus je možné pritom rozdeliť do viacerých fáz, pričom počas menštruačnej fázy dochádza k menštruačnému krvácaniu, ktoré trvá spravidla 3 až 5 či 7 dní. 

Môže sa však stať, že ženu trápi i krvácanie mimo cyklu, čo však môže byť príznakom nejakého zdravotného problému. Čo všetko môže spôsobiť krvácanie mimo menštruačného cyklu, zistíte v nasledujúcom článku.

1. Hormóny aj lieky

Ak sa u ženy objaví mimomenštruačné krvácanie, v mnohých prípadoch to nemusí znamenať nič vážne. Môže ísť o dôsledok nejakých hormonálnych zmien či výkyvov v ženskom tele. Napríklad i po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže niekedy dôjsť ku krvácaniu uprostred cyklu. 

Príčinou takéhoto krvácania však v niektorých prípadoch môžu byť i lieky, ktoré žena pravidelne užíva. Takýto vplyv môžu mať i lieky na riedenie krvi. Ak sa u vás z času na čas objaví mimomenštruačné krvácanie a máte podozrenie, že ide o vedľajší účinok nejakých liekov, neváhajte svoj zdravotný stav prekonzultovať s lekárom.

Odporúčame: Ako s nimi rýchlo skoncovať? Toto sú najlepšie bylinky na hemoroidy!

2. Vnútromaternicové teliesko či poškodenie sliznice pošvy

Krvácanie mimo menštruačného cyklu sa môže objaviť aj u žien, ktoré majú zavedené vnútromaternicové teliesko. Ide o pomerne rozšírenú formu antikoncepcie, ktorú priamo do maternice vkladá výhrade gynekológ. Ak používate vnútromaternicové teliesko a trápi vás i mimomenštruačné krvácanie, opäť je vhodné obrátiť sa na svojho lekára. Táto antikoncepčná metóda môže byť príčinou i silnejšieho krvácania. Krvácanie mimo cyklu sa ďalej môže objaviť z dôvodu menšieho poškodenia sliznice pošvy, ku ktorému mohlo dôjsť napríklad i počas neopatrného pohlavného styku.

vnútromaternicové teliesko

Zdroj: Shutterstock®

3. Zápalové ochorenia

Príčiny krvácania mimo cyklu môžu byť niekedy i vážne a môžu byť prejavom nejakého ochorenia. Často sa tento problém vyskytuje pri zápalových ochoreniach, napríklad zápale maternice či vaječníkov. Tieto choroby však majú množstvo ďalších príznakov, preto je nevyhnutné v prvom rade dostatočne sledovať svoj zdravotný stav. Pri zápale maternice aj vaječníkov sa často objavuje i bolesť v podbrušku, páchnuci výtok či zvýšená teplota.

4. Pohlavne prenosné ochorenia

Mimomenštruačné krvácanie býva i príznakom viacerých pohlavne prenosných ochorení. Takto sa môže prejavovať napríklad kvapavka, ktorá je jednou z najrozšírenejších chorôb tohto typu. Spôsobuje ju baktéria Neisseria gonorrhoeae. Toto ochorenie sa prejavuje aj bolesťou pri močení, výtokom, bolesťou pri pohlavnom styku i zvýšenou teplotou. Podobný problém s nezvyčajným krvácaním sa môže objaviť aj pri chlamýdiovej infekcii, pri ktorej ženu často trápi aj svrbenie pošvy. Pri podozrení na pohlavne prenosnú chorobu je nevyhnutné obrátiť sa na gynekológa.

pohlavne prenosné ochorenia

Zdroj: Shutterstock®

5. Rakovina krčka maternice

Krvácanie mimo menštruačného cyklu je nakoniec i jedným z hlavných príznakov zákernej rakoviny krčka maternice. Medzi ďalšie prejavy rakoviny krčka maternice radíme vaginálny výtok, bolesť pri močení aj pohlavnom styku alebo i bolesti chrbta. Toto ochorenie je skutočne vážne a je potrebné zahájiť jeho liečbu čo najskôr. Práve preto je nevyhnutné dôsledne sledovať svoj zdravotný stav, neignorovať vzniknuté problémy a v prípade pravidelne a dlhodobo sa vyskytujúcich ťažkostí ich konzultovať s lekárom.

6. Prvotné príznaky tehotenstva

Príčinou krvácania mimo menštruačného cyklu môže byť aj tehotenstvo. Totižto, počas uhniezďovania vajíčka môže dôjsť k miernemu špineniu alebo krvácaniu. Je to jeden z prvotných príznakov, ktorý ženu upozorní na možnú graviditu. Ak ste sa s partnerom pokúšali o dieťa, tak odporúčame spraviť si tehotenský test. Ten môže tehotenstvo potvrdiť alebo vylúčiť. 

7. Drsný sex

Krvácanie môže mať príčinu aj v sexe. Hlavne v tom drsnejšom! Pri drsnom sexe môže dôjsť k vytvoreniu ranky vo vagíne. Nemusíte sa však obávať, ranka sa sama zacelí, preto nie je nevyhnutné vyhľadávať odbornú pomoc. 

Odporúčame: Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť

Aktualizovaný článok: 27.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní