Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

Nielen horúčka a bolesť nám dokážu naznačiť, že niečo nie je s naším telom v poriadku, ale aj oveľa menšie detaily na tele, ktoré mnohí často ignorujú alebo ich vôbec nepovažujú za dôležité. Ide napríklad o zhoršenú kvalitu nechtov, výraznejšie vypadávanie vlasov či zmenený alebo nepríjemný zápach z úst. To všetko môže poukazovať na rozvíjajúci sa zdravotný problém. 

Môže sa to zdať zvláštne, no i farba a tvar stolice sú skvelým ukazovateľom nášho zdravia. Nie je bežné, aby mala stolica čiernu alebo zelenú farbu, aby príliš zapáchala alebo aby bola veľmi riedka. To všetko sú signály, ktoré rozhodne netreba ignorovať a pri ich dlhodobom pretrvávaní je vhodné ich prekonzultovať s lekárom. Poukazujú na to, že tráviaci trakt nie je v norme. 

V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo všetko môže zmenená farba, tvar či zápach stolice napovedať o vašom zdraví a kedy je čas zájsť k lekárovi. Ako vyzerá zdravá stolica? Čo znamená čierna stolica, riedka alebo mazľavá stolica či ílovitá stolica? Aké príčiny má červená stolica alebo zelená stolica?

Ako vyzerá normálna stolica?

Zdravá stolica by za normálnych okolností mala mať primerane pevnú konzistenciu a tvar valca. V ideálnom prípade majú skôr hladký povrch, prípadne mierne zvlnený s menšími zárezmi. Najlepšie je, ak je stolica vylúčená v jednom kuse. Ak spĺňa tieto parametre, poukazuje to na zdravú funkciu trávenia. Čo sa farby týka, vhodné je, ak majú výkaly rôzne odtiene hnedej farby. 

Čo signalizuje zmenená farba stolice?

Farbu stolice môže výrazne ovplyvniť skonzumovaná potrava. Dočervena či čierna môže stolicu sfarbiť nadmerná konzumácia červenej repy či čučoriedok. Veľmi tmavá až čierna stolica býva príznakom krvácania v hornej časti tráviaceho traktu, a to v žalúdku či na začiatku tenkého čreva.

I výrazne červené sfarbenie stolice môže signalizovať krvácanie v črevnom trakte, a to najmä v nižších častiach tráviacej sústavy, čiže napríklad hrubom čreve. Príčinou červenej stolice však môžu byť i črevné polypy, hemoroidy či nejaké infekčné ochorenie tráviaceho traktu.

Odporúčame: Ako sa zbaviť stresu? Tu je 7 jednoduchých a účinných tipov, ako na to!

farba stolice

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie príčiny sfarbenia stolice – biela, žltá, zelená stolica

  • Stolica tiež môže byť veľmi svetlá, sivá, bledohnedá až dokonca biela či ílovité, čo môže byť spôsobené problémami s pečeňou alebo žlčníkom. Príčinou takéhoto sfarbenia stolice neraz býva nedostatok žlče, pričom výkaly mávajú i mastnejší vzhľad z dôvodu narušenia vstrebávania tukov.
  • Bledá stolica môže byť znakom zablokovania žlčových ciest aj cirhózy pečene, no rovnako môžu byť za ňu zodpovedná lieky, najmä antacidá
  • Výkaly majú niekedy i zelené sfarbenie, čo môže spôsobiť strava, a to najmä listová zelenina či morské riasy. Ak sa však takéto sfarbenie vyskytuje spolu s ďalšími zdravotnými problémami, môže byť príčinou črevná infekcia. 
  • Žltá stolica sa nakoniec môže rovnako objaviť pri črevnej infekcii, ale aj celiakii, tiež ak má jedinec diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva. Príčinou však môže byť opäť potrava či rýchly prechod zvyškov potravy črevom. 

Pozri aj: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

tvar stolice

Zdroj: Shutterstock®

Zmena tvaru stolice – aký má mať stolica tvar a aký nie?

Okrem farby je potrebné sledovať i tvar stolice. Tvar a konzistenciu stolice však môže ovplyvniť množstvo faktorov, a to od stravy cez množstvo prijatých tekutín, frekvenciu pohybovej aktivity až po stav črevnej mikroflóry. Samozrejme, zmenený tvar stolice môže byť i príznakom ochorenia.

Kedy tvar stolice predstavuje problém?

  • Ak stolica pozostáva z viacerých mäkších guľôčok s jasnými okrajmi, ktoré sú ľahko priechodné, stále je to v poriadku. Trávenie je však možné ešte podporiť vlákninou v strave a probiotikami, čím sa podporí aj črevná mikroflóra.
  • Problém nastáva, ak má stolica formu kašovitých kúskov s neohraničenými okrajmi. Tu už môžeme hovoriť o miernej hnačke. Správnu funkciu trávenia je možné podporiť napríklad probiotikami.
  • Úplne tekutá až vodnatá stolica naznačuje silnú hnačku, najmä ak je frekvencia vyprázdňovania vysoká. Príčinou takejto konzistencie môže byť otrava jedlom, infekčné ochorenie tráviaceho traktu či intolerancia na niektorú zložku potravy, napríklad laktózu či lepok.
  • Krátka a úzka stolica, ktorá má tvar ceruzky, môže byť prejavom polypov alebo i závažného onkologického ochorenia.
  • Ani naopak veľmi pevná stolica nie je žiaduca. Malé tvrdé guľky, ktoré sú ťažko priechodné, znamenajú silnú zápchu, najmä ak je frekvencia vyprázdňovania nízka. Telu je nevyhnutné dodať v strave dostatok vlákniny.
  • Úplne v poriadku nie je ani hrudková stolica v tvare klobásy, ktorá opäť poukazuje na nedostatok vlákniny.

V boji proti zápche je veľmi účinná aj zvýšená pohybová aktivita. Za zápchou však nestojí len dehydratácia, zlé stravovacie návyky, stres či nedostatok pohybu, ale aj ochorenia tráviaceho traktu. Sťaženým vyprázdňovaním sa môže prejavovať rakovina hrubého čreva či zápal pankreasu a ďalšie zdravotné problémy. 

Bude vás zaujímať: TOP 7 dôvodov, prečo jesť rukolu: Podporte ňou svoje zdravie aj vy!

zapáchajúca stolica

Zdroj: Shutterstock®

Je páchnuca stolica problém?

Áno, stolica zapácha vždy a je to úplne normálne. Zápach by však mal byť primeraný. Vtedy si môžeme byť istí, že naše telo, respektíve baktérie v črevách pracujú tak, ako majú.

Konkrétny zápach však môže byť často ovplyvnený aj tým, čo človek konzumuje. Páchnuca stolica sa môže objavovať po konzumácii strukovín, mäsa, vajec či cesnaku.

Spozornieť by však mal jedinec vtedy, ak stolica zapácha skutočne intenzívne a inak ako obvykle. Môže to byť totiž prejavom nejakého ochorenie. Často sa to stáva pri celiakii či črevných infekciách. Takto sa však môže prejavovať i Crohnova choroba.

Okrem toho výraznejší zápach stolice môžu spôsobovať i niektoré lieky, ktoré človek pravidelne užíva. Ak vás dlhodobo trápia výrazne páchnuce či sfarbené výkaly nežiaduceho tvaru, je určite na mieste prekonzultovať svoj zdravotný stav s lekárom. 

Kedy vyhľadať lekára?

  • Krvácanie v stolici: Ak si všimnete krv v stolici, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc.
  • Zmeny vo farbe alebo konzistencii stolice: Ak si všimnete nezvyčajné zmeny vo farbe (napríklad čierna, zelená alebo veľmi svetlá stolica) alebo konzistencii (napríklad hlienovité alebo veľmi voľné stolice), mali by ste to konzultovať s lekárom.
  • Chronická hnačka alebo zápcha: Ak trpíte chronickou hnačkou alebo zápchou, ktorá neustupuje alebo sa zhoršuje, je dôležité to diskutovať s lekárom.
  • Bolestivé pocity alebo nepríjemné pocity: Ak máte bolestivé pocity spojené so stolicou, ako je napríklad silná bolesť brušnej dutiny, alebo ak pociťujete nepríjemné pocity, ako je napríklad intenzívne pálenie alebo svrbenie, je dôležité to konzultovať s lekárom.

Článok aktualizovaný 16.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní