Overený liek na pálenie záhy? Nálev z kyslých uhoriek je sporný!

Overený liek na pálenie záhy? Nálev z kyslých uhoriek je sporný!

Pálčivý pocit v hrdle a na hrudi poznáme azda všetci. Pálenie záhy niekoho trápi len veľmi sporadicky alebo vôbec, no u niekoho ide (bohužiaľ) o bežnú súčasť života. Otázkou však zostáva, ako pálenie záhy zmierniť alebo úplne poraziť. Mnohí pritom nedajú dopustiť na takzvané babské rady. Je skutočne overeným liekom na pálenie záhy nálev z kyslých uhoriek? Ako pre koho!

Jeho pôvod je rôzny

Ako vždy, poďme si o pálení záhy na úvod povedať o čosi viac. Azda najdôležitejšou informáciou je to, že k nemu dochádza, keď sa obsah žalúdka vracia do pažeráka aj so žalúdočnými kyselinami. Práve tie spôsobujú pálčivý pocit v hrdle a v oblasti hrude, ktorý je často sprevádzaný aj trpkou chuťou v ústach.

Dôvod vzniku pálenia záhy sa rôzni od človeka k človeku. U niekoho môže byť na vine oslabený pažerákový či srdcový zvierač, u žien často pálenie záhy súvisí s tehotenstvom a zväčša odíde v období šestonedelia. Ovplyvňujú ho však aj ďalšie faktory a náchylnejší sú naň fajčiari či obézni ľudia, ale aj milovníci kávy, alkoholu a pikantných jedál. Pálenie záhy často nastáva aj vtedy, ak si bezprostredne po jedle ľahnete do vodorovnej polohy a spôsobiť ho môžu aj určité lieky.

Odporúčame: 15-minútová joga proti stresu: Rozlúčte sa so stresom a úzkosťou!

ako skoncovať s pálením záhy

Zdroj: Shutterstock®

Pálenie záhy a nálev z uhoriek

Ak sa pozriete do akéhokoľvek článku o domácich trikoch na to, ako pálenie záhy potlačiť, celkom určite v ňom nájdete kyslý nálev zo zaváraných uhoriek. Skutočnosť je však taká, že nálev z kyslých uhoriek je v tomto smere skôr subjektívna záležitosť. Znamená to, že na niekoho zaberá a na niekoho nie a čo je úplne najhoršie, u niekoho môže práve táto uznávaná domáca liečba pálenie záhy spôsobiť.

Celá teória o tom, ako vlastne nálev z kyslých uhoriek funguje je nasledovná. Vedci sa domnievajú, že probiotiká, ktoré nálev obsahuje, pôsobia pozitívne na ľudský gastrointestinálny trakt, čo upokojuje celý proces vracania žalúdočných kyselín do pažeráka. V skutočnosti však kupované kyslé uhorky prechádzajú pasterizáciou, ktorá odstraňuje nielen škodlivé, ale aj dobré probiotické baktérie. Môže sa tak stať, že si na pálenie záhy dávate v podstate len čistý ocot, čo môže symptómy pálenia záhy vyvolať alebo zhoršiť.

účinky nálevu z uhoriek

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia je najlepší liek

Pri pálení záhy je najlepší liek to, ak mu úplne predídete. Dôležité je poznať vlastné symptómy a pokúsiť sa identifikovať, čo ho spôsobilo. Následne sa musíte danej potravine alebo činnosti jednoducho vyvarovať. Z preventívnych opatrení však môžete vynechať alkohol a tabak, môžete jesť skôr menšie porcie viackrát za deň a po jedle si zásadne nelíhajte.

S tým súvisí aj odporúčaný čas posledného jedla pred nočným spánkom – mali by ste jesť najneskôr 4 hodiny pred spaním. V rámci prevencie pred vznikom pálenia záhy popíjajte zázvorový čaj alebo žuvajte žuvačku. Z diéty vynechajte aj sýtené nápoje, čokoládu, mätu, citrusy a džúsy a obmedzte aj príjem kofeínu.

Pozri aj: Aká je najčastejšia príčina smrti u žien? Spoznajte varovné signály!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní