7 tipov, ako piecť zdravšie a zároveň sa nevzdať sladkého potešenia

7 tipov, ako piecť zdravšie a zároveň sa nevzdať sladkého potešenia

Sladké koláče a múčniky nejdú veľmi ruka v ruke so zdravým stravovaním. Samozrejme, z času na čas je úplne v poriadku dopriať si nejakú sladkú dobrotu, no pravidelnému pojedaniu koláčikov by sme sa skrátka mali vyhnúť, či už sa chceme len zdravšie stravovať, zhodiť prebytočné kilá, alebo si udržiavať primeranú hmotnosť. Biely cukor, biela múka a maslo, respektíve margaríny – to sú hlavné ingrediencie väčšiny klasických múčnikov a zároveň aj najväčšie problémy. V dnešnom článku vás však presvedčíme o tom, že to ide aj inak. Stačí urobiť pri pečení pár zmien. Vďaka tomu sa dá vyčarovať množstvo chutných koláčov, ktoré sú zdravé a na ktorých si môžeme pochutnávať i pravidelne. Tu je 7 tipov na zdravšie pečenie!

Zdravšie sladidlá

Ako sme už spomenuli v úvode, veľkým problémom väčšiny bežných múčnikov je vysoký obsah bieleho rafinovaného cukru, ktorý ani zďaleka nie je zdraviu prospešný, práve naopak. Múčniky sa však dajú osladiť aj inak. Mnohé zdravšie sladidlá možno nie sú menej kalorické, no vo väčšine prípadov sú zdrojom rozličných živín a taktiež môžu mať priaznivý vplyv na zdravie človeka. Spomenúť môžeme napríklad med. Dobrou náhradou bieleho cukru je aj javorový sirup či jačmenný slad. Medzi ďalšie zdravšie sladidlá radíme i stéviu, agávový sirup, panelu či kokosový cukor. Samozrejme, i tieto druhy sladidiel je vhodné používať v primeranom množstve. 

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu: Je lepšia než ostatné strukoviny?

sladenie ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Sladenie ovocím

Na osladenie múčnikov je možné použiť nielen rozličné sladidlá, ale napríklad aj čerstvé ovocie, ktoré je plné prírodných cukrov a je prirodzene sladké. Rôzne druhy koláčov, vrátane muffinov, môžete osladiť tak, že do cesta pridáte vidličkou roztlačený banán. Voľte však zrelšie banány, ktoré sú omnoho sladšie. Vhodné je na sladenie použiť aj sušené ovocie, napríklad hrozienka či brusnice. Sušené ovocie je veľmi sladké, dá sa rozmixovať s trochou vody a pridať do cesta. Výborná na zdravšie sladenie je napríklad aj datľová pasta, ktorú si jednoducho pripravíte rozmixovaním dvoch pohárov datlí s polovicou pohára vody. Vďaka ovociu budú mať múčniky i vyšší podiel vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu činnosť čriev. 

Čerstvé alebo mrazené ovocie

Do múčnikov sa neraz pridávajú mnohé druhy ovocia, nie kvôli sladeniu, ale skrátka kvôli chuti. Do múčnikov sa často používajú napríklad jahody a rozličné bobuľové ovocie, slivky, jablká, hrušky a mnohé ďalšie druhy. Často sa však pridáva konzervované a zavárané ovocie. Takéto ovocie je však v mnohých prípadoch aj plné pridaného cukru a je kalorickejšie. Najvhodnejšie je do koláčov používať výhradne čerstvé ovocie. V prípade jeho nedostatku je oveľa lepšou voľbou ešte mrazené ovocie. Na mrazené potraviny sa často pozerá ako na niečo menejcenné, no v skutočnosti predstavuje mrazenie veľmi šetrný spôsob dlhodobého uchovávania potravín. Ak teda nie je dostatok sezónneho čerstvého ovocia, pokojne siahnite po mrazenom. Skvelé je napríklad mrazené bobuľové ovocie, ktoré je stále plné vitamínov aj antioxidantov. 

zdravé druhy múk

Zdroj: Shutterstock®

Nahradenie bielej múky

Otázku sladenia koláčov máme vyriešenú. Čo však s bielou múkou? Múka je skutočne základom múčnikov a nie je úplne jednoduché ju vynechať. I klasická biela múka sa však dá poľahky nahradiť zdravšou verziou. V prvom rade je vhodné voliť celozrnné druhy múk, ktoré ktoré majú vyšší podiel vlákniny, vitamínov aj minerálov. Potraviny z celozrnnej múky dobre zasýtia a majú pozitívnejší vplyv na hladinu cukru v krvi. Vyskúšať môžete napríklad celozrnnú špaldovú múku. Múku však môžete v koláčoch tiež nahradiť pomletými ovsenými vločkami. Okrem toho trh ponúka aj obrovské množstvo múk z najrozličnejších surovín, napríklad z rôznych semien, orechov či strukovín. Taká cícerová múka je plná bielkovín, dobrou voľbou je tiež gaštanová, maková, kokosová či mandľová múka. 

Bez masiel a margarínov

Do tretice je možné v koláčoch nahradiť aj maslá, margaríny a rozličné roztierateľné tuky či oleje. V prvom rade sa oplatí používať zdraviu prospešnejšie oleje, napríklad olivový či avokádový. V recepte môžete miesto 100 g masla použiť 75 ml vybraného zdravšieho oleja. Snáď ešte lepšie je nahradiť v koláči maslo avokádom. Toto ovocie je plné zdravých tukov. V recepte ho môžete použiť miesto masla v pomere 1:1. Ak však chcete pripraviť koláčik s nižším podielom tukov, v tom prípade nahraďte maslo v pomere 1:1 gréckym jogurtom. Približne v rovnakom pomere môžete maslo či margarín nahrádzať aj jablkovým pyré, vďaka ktorému bude múčnik aj sladší, aj vláčny, aj plný dôležitých živín.

múčniky zo zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Zelenina v múčnikoch

Ak chcete pripravovať zdravšie múčniky, neváhajte do nich vo veľkom pridávať aj zeleninu. Vďaka tým správnym druhom totižto budú vaše koláče úžasne šťavnaté. A ktoré druhy sa dajú použiť? Ide napríklad o rôzne druhy tekvíc, hojne sa využíva najmä tekvica Hokkaido, z ktorej môžete pripraviť muffiny aj bábovku. Na prípravu sladkých koláčov sa rovnako dá použiť mrkva či bataty, čo sú sladšie druhy zeleniny, taktiež šťavnatá cuketa a baklažán či cvikla, ktorá múčniku prepožičia krásnu farbu. Nezabúdajte tento tip kombinovať aj s predošlými a pri príprave sladkých zeleninových múčnikov použite zdravšie sladidlá a múky. A koláčik, ktorý si nemusíte vyčítať, je na svete. 

Kvalitná horká čokoláda

Do koláčov je skvelou ingredienciou i čokoláda, či už sa pridáva na kúsky nasekaná do cesta, alebo sa z nej pripravuje poleva na potretie hotového múčnika. Ak však chcete piecť skutočne zdravšie múčniky, dávajte pozor na druh čokolády a jej kvalitu. Ak sa v recepte vyskytuje čokoláda, voľte kvalitnú horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Takáto čokoláda má menší podiel cukru a zároveň má vysoký podiel zdraviu prospešných látok. Je bohatá na antioxidanty, železo, zinok, prospieva srdcovo-cievnemu systému a potláča stres. 

Odporúčame: Ako variť zdravšie? Týchto 9 tipov a trikov musíte poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní