TOP 7 dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu: Je lepšia než ostatné strukoviny?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu: Je lepšia než ostatné strukoviny?

Rôzne druhy šošovice patria k vítaným potravinám v každom jedálničku. Ide o strukovinu, ktorá je plná dôležitých živín, vitamínov aj minerálov a ktorá má priaznivý vplyv na naše zdravie v mnohých smeroch. Šošovica pochádza z Inde. Existuje však viacero kultivarov šošovice, ktoré sa odlišujú farbou či veľkosťou semien.

U nás je často používaná hlavne hnedastá šošovica, ktorá sa tradične využíva na prípravu polievok či prívarkov. Čo však taká červená šošovica? Je v niečom špeciálna? Ponúka niečo viac? Aké má nutričné hodnoty? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo všetko obsahuje červená šošovica a prečo sa červenú šošovicu vyplatí konzumovať čo najčastejšie.

TOP účinky červenej šošovice:

1. Obsahuje veľké množstvo bielkovín

Červenú šošovicu radíme medzi dobré rastlinné zdroje bielkovín. V tomto druhu šošovice však spravidla nájdeme oveľa viac bielkovín ako v iných strukovinách. Červená šošovica obsahuje približne 25 g proteínov (na 100 gramov šošovice). Je tak vítanou potravinou v jedálničkoch vegetariánov, vegánov, športovcov, ale aj kohokoľvek iného.

Bielkoviny majú v našom tele stavebnú funkciu, niektoré sú súčasťou protilátok či hormónov a iné majú i mnohé ďalšie úlohy. Nášmu telu nesmú chýbať. Z ďalších makroživín je červená šošovica zdrojom sacharidov a hlavne vlákniny, tuky naopak takmer neobsahuje. 

Odporúčame: Ako znížiť riziko rakoviny? I malé kroky vedú k veľkým výsledkom!

zdroje železa

Zdroj: Shutterstock®

2. Má skvelé nutričné hodnoty

Červená šošovica je skutočne nutrične hodnotnou potravinou, ktorá telu doplní nielen základné živiny, ale aj mikroživiny, a teda vitamíny, minerály a stopové prvky. Tento druh šošovice v prvom rade predstavuje významný zdroj železa.

Nedostatok tejto látky môže viesť k rozvoju chudokrvnosti, taktiež môže spôsobovať vypadávanie vlasov, zlú kvalitu nechtov, tráviace problémy aj nadmernú únavu. Pri problémoch s nedostatkom železa neváhajte do jedálnička zaradiť práve červenú šošovicu. Tento druh šošovice je rovnako bohatý na viaceré vitamíny skupiny B, taktiež obsahuje selén, zinok, fosfor či draslík.

3. Nenadúva, naopak tráveniu prospieva

Strukoviny mnohí vyraďujú z jedálnička preto, lebo ich nadúvajú, prípadne im spôsobujú aj iné tráviace ťažkosti. Červená šošovica je však zbavená šupky a je veľmi ľahko stráviteľná. Je teda vhodnou potravinou aj pre tých, ktorí majú problém s nadmernou plynatosťou.

Červenú šošovicu je vďaka tomu možné podávať napríklad i malým deťom, pokojne už od útleho veku. Navyše, táto šošovica je rovnako dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutá pre správnu činnosť tráviaceho traktu a hlavne čriev. Pravidelnou konzumáciou červenej šošovice môžeme prispieť k prevencii problémov so zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním.

Odporúčame: Šošovicovo-karfiolový dhal

šošovica pri diéte

Zdroj: Shutterstock®

4. Je vhodná aj pri diétach

Červená šošovica je presne tou potravinou, ktorú sa oplatí mať v jedálničku aj pri rôznych diétach a chudnutí. Je totižto skutočne výživná, poskytuje komplexné sacharidy a bielkoviny, po konzumácii zabezpečuje dostatočný pocit nasýtenia a bráni skorému pocitu hladu.

Červená šošovica neobsahuje takmer žiadne tuky. Má nízky glykemický index a telu tak postupne dodáva množstvo energie. Je vhodnou súčasťou stravy aj pri športe. Keďže nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi, je ideálnou potravinou aj pre ľudí s cukrovkou. 

5. Prospieva pokožke i vlasom

Červená šošovica predstavuje výživnú bombu, ktorá doplní množstvo dôležitých látok pokožke aj vlasom. Napríklad obsiahnutý zinok podporuje zdravie pokožky a rovnako eliminuje vypadávanie vlasov, podobne ako spomínané železo. Selén zase podporuje rast vlasov, má priaznivý vplyv na problematickú pleť a rovnako ide o silný antioxidant, ktorý chráni bunky kože aj celého tela pred účinkami voľných radikálov.

Nemôžeme zabudnúť ani na to, že červená šošovica je zdrojom bielkovín, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú i v našej koži, vlasoch a nechtoch. Nedostatok bielkovín sa okrem iného ľahko prejaví rednutím a zlou kvalitou vlasov, suchou pokožkou i krehkými nechtami.

6. Pozitívne vplýva na srdce

Konzumáciou červenej šošovice môžeme podporiť i zdravie svojho srdca. Obsahuje veľa vlákniny a preto napomáha červená šošovica aj pri vysokom cholesterole. Priaznivý vplyv však má aj na hladinu tlaku v krvi, a to okrem iného aj vďaka obsiahnutému draslíku.

Červená šošovica má vďaka svojmu zloženiu a účinkom pozitívny vplyv nielen na srdce a cievy, ale rovnako dobre pôsobí aj na činnosť imunitného či nervového systému. 

Odporúčame: ​Aké sú účinky infralampy? Pomôže pri týchto zdravotných problémoch!

jedlá z červenej šošovice

Zdroj: Shutterstock®

7. Rýchla príprava červenej šošovice

Ako posledný dobrý dôvod na to, prečo zaradiť červenú šošovicu do jedálnička, môžeme spomenúť jej ľahkú a rýchlu prípravu. Ako správne uvariť červenú šošovicu? Tento druh šošovice nie je potrebné vopred namáčať a vďaka tomu, že sú semená lúpané, je doba ich varenia krátka. Červenú šošovicu prepláchneme a dáme variť. Mäkká je prakticky do 10 minút. Často sa však rozvarí, čo v chutných receptoch nie je na škodu.

A aké je využitie červenej šošovice? Z červenej šošovice sa dá navyše pripraviť množstvo chutných jedál. Dajú sa z nej uvariť rôzne polievky, prívarky, taktiež chutné šošovicové karí alebo aj kašičky pre deti. Uvarenú šošovicu možno podávať ako prílohou k mäsu, rovnako môže zvýšiť výživovú hodnotu zeleninového šalátu.

Recept: Krémová šošovicová polievka

Ingrediencie:

  • 150 g červenej šošovice

  • 200 g mrkvy
  • 800 ml zeleninového vývaru 
  • 100 ml smotany
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 5 cm kúsok čerstvého zázvoru 
  • 1,5 PL olivového oleja
  • 1,5 ČL kurkumy
  • 0,5 ČL karí korenia
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju na troche oleja. Pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a zázvor. Po chvíle pridáme tenké kolieska mrky a podusíme. Následne pridajte červenú šošovicu. Celé zalejeme zeleninovým vývarom. Pod pokrievkou na strednom ohni varíme asi 20 minút alebo kým mrkva nezmäkne.

Potom zmes rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Ochutíme karí, kurkumou, soľou a čiernym korením a pridáme aj smotanu. Necháme prevrieť a odstavíme. Nakoniec pridáme citrónovú šťava. Táto rýchla polievka z červenej šošovice skvelo vynikne s čerstvým chrumkavým pečivom a lístkami koriandru.

TIP: Ak máte radi ostré chute, pridajte trochu mletého čili a perfektná pikantná polievka z červenej šošovice je na svete.

Článok aktualizovaný 30.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní