Sex a chudnutie: Mýtus alebo na tom naozaj niečo bude?

Sex a chudnutie: Mýtus alebo na tom naozaj niečo bude?
  • 13.10.2020
  • Radka Vargová

Tak schválne, koľkí z vás sa utešujete tým, že keď si nenájdete čas počas dňa na regulárny tréning, tak to dobehnete aspoň večer v posteli? Množstvo ľudí si stále myslí, že sex ako taký je tiež fyzická aktivita, pri ktorej sa dá schudnúť. Ale je to naozaj tak alebo ide len o mýtus? Trochu sme si na to posvietili.

Kde je pravda?

Sex zlepšuje zdravotný stav aj fyzičku. Vďaka nemu dokonca môžete predchádzať depresiám, zlepšiť si náladu a čo je dôležité, tiež zrýchliť metabolizmus. To sú nevyvrátiteľné fakty. A môže sa k nim pridať aj ďalší – sex a chudnutie sú tiež prepojené. Dobrá správa je, že vedci naozaj preukázali, že sexom môžete zhodiť nadbytočné kilá. Dokonca to môže byť účinnejšie, než samotná diéta. Ale, samozrejme, nie je to také jednoduché, ako si myslíte. Nestačí si len tak ľahnúť do postele. Chce to viac úsilia, iniciatívy a predovšetkým pravidelnosť. Raz do týždňa to nestačí a, bohužiaľ, ani trikrát. Ak chcete poňať sexuálnu aktivitu za športovú, musíte sa radovánkam oddávať v podstate každý deň. 

V jednom z mnohých výskumov, ktoré sa zaoberajú touto spojitosťou, ženy uvádzajú, že pri skutočne pravidelnom sexe pociťovali oveľa lepší fyzický aj psychický stav, podarilo sa im zhadzovať nadbytočné kilá a dokonca sa výrazne zlepšil stav ich pokožky.  

Odporúčame: 10-minútová ranná joga: Doprajte telu dokonalý štart do nového dňa

Má sex vplyv na našu postavu?

Zdroj: Shutterstock®

Aby bol však efekt maximálny, musíte sa sústrediť na striedanie polôh, vyberať tie náročnejšie a rovnako tak na samotnú dĺžku fyzickej aktivity. V tomto prípade platí pravidlo, čím dlhšie, tým efektívnejšie. Snažte sa odďaľovať orgazmy, napríklad tak, že keď začnete cítiť, že sa blíži, jednoducho napnite svaly a nechajte ho odznieť. V tom prípade začínate ako keby od začiatku. V priemere môžete jedným sexom zhodiť 200 g, no zároveň sa vám do tela dostávajú látky, ktoré dokážu výrazne vplývať na obezitu. 

3 efektívne polohy, pri ktorých môžete naozaj chudnúť:

  • na koníčka
  • psia poloha
  • postojačky

A kedy je lepšie vykonávať sexuálne radovánky? Ráno, večer, cez deň? Najideálnejšie je to vraj ráno a na lačno. Vtedy majú dokonca muži testosterón na maxime, preto sa často uvádza, že práve sex ráno je najlepší spôsob ako začať deň. A aj najefektívnejší. Navyše, je tiež dokázané, že práve pri sexe sa do tela uvoľňuje hormón Oxytocín, ktorý je zodpovedný za chuť do jedla – v tomto prípade ju dokáže znižovať, čo má tiež následne vplyv na vašu figúru. 

No pozor si dajte na to, či dosahujete orgazmus. Pretože len vtedy má snaha zmysel. Zhadzovanie, resp. spaľovanie nadbytočných kilogramov ide ruka v ruke s orgazmom. 

benefity pohlavného styku

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie benefity, ktoré má pravidelná sexuálna aktivita na zdravie:

  • úľava od bolesti – najmä pri menštruačných kŕčoch môžete pociťovať zmenu
  • radikálne zníženie stresu a tým pádom lepšia nálada, lepší spánok, pokojnejšia myseľ
  • dlhší život
  • lepšia imunita a obranyschopnosť celkového organizmu
  • nižšie riziko rakoviny prostaty
  • s dobrým sexuálnym výkonom zároveň rastie aj sebavedomie človeka

Takže, ak si to tak zhranieme, naozaj môžete dobehnúť zameškané tréningy v posilňovni sexom. Myslite však na to, že samotný sex by mal trvať minimálne polhodinu, mali by ste ho praktizovať ráno, vystriedať pri ňom aspoň tri sexuálne polohy a ukončiť ho orgazmom.

Pozri tiež: Ako na pevné zdravie aj v karanténe? Toto musíte dodržiavať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní