Čo spôsobuje sedenie s prekríženými nohami? Škodí viac ako si myslíte!

Čo spôsobuje sedenie s prekríženými nohami? Škodí viac ako si myslíte!

Sedavý spôsob života je pre naše zdravie rizikový. Škodí nielen pohybovému aparátu, ale aj srdcu či mozgu. Mnohí sa však dlhodobému sedeniu v práci nevyhnú, o to dôležitejšie je dodať telu dostatok pohybu. A keď už sa nedá dlhodobému sedeniu vyhnúť, napríklad počas práce, je dôležité sedieť správne, inak si koledujeme o rôzne zdravotné problémy. Škodiť pritom môže nielen sedenie s ohnutým chrbtom či v rôznych krkolomných polohách, ale aj sedenie s prekríženými nohami. Najmä ženy majú tendenciu prekladať si počas sedenia nohu cez nohu, no rovnako takýmto spôsobom sedia aj mnohí páni. Čo to však môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť?

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ovocí a zelenine: A o tomto ste tušili?

bolesti chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Zabrať dostáva chrbtica

Sedenie s prekríženými nohami nie je pre naše telo vôbec prirodzené a predstavuje pre celý pohybový aparát obrovskú záťaž. Veľké problémy môžu nastať, ak takýmto spôsobom človek sedáva pravidelne a dlhodobo. Pri sedení s nohou cez nohu spravidla v prvom rade nesprávne držíme telo, čo je samo osebe veľmi škodlivé. Hlavným problémom je však to, že pri takomto sedení vždy dochádza k nerovnomernému zaťažovaniu jednej zo strán tela.

To môže spôsobiť svalovú dysbalanciu. Kedže je jedna noha pri sedení vyššie, vnútorný stehenný sval sa skracuje a vonkajší zase naťahuje. Taktiež to má negatívny vplyv na kĺby dolných končatín, pričom problémy môžu prenikať až do chrbtice. Dlhšie sedenie v tejto polohe môže práve spôsobovať nepríjemné bolesti chrbta, najmä v krížovej a bedrovej oblasti, no rovnako sa môžu dostaviť i bolesti krku. 

vysoký tlak

Zdroj: Shutterstock®

Škodíme cievam a srdcu

Dlhodobé sedávanie s prekríženými nohami nepredstavuje záťaž len pre svaly, kĺby a chrbticu, ale má negatívny vplyv aj na cievny systém a srdce. Ak si počas sedenia prekladáme nohu cez nohu, narúšame krvný obeh. V podstate neprirodzene tlačíme na cievy a žily v dolných končatinách, čo môže viesť k ich nedostatočnému prekrveniu. V súvislosti so sedením s prekríženými nohami sa hovorí aj o rizikách vzniku kŕčových žíl. Pravdou je, že vplyv na vznik kŕčových žíl má množstvo faktorov a okrem genetiky je to i dlhodobé sedenie vo všeobecnosti. Sedenie s prekríženými nohami však môže tiež zvyšovať riziko výskytu krvných zrazenín, ktoré predstavujú obrovskú hrozbu pre naše zdravie. Rovnako počas toho dochádza k zvyšovaniu krvného tlaku, čo škodí cievam i srdcu. Jeho hladina sa však spravidla u človeka normalizuje po zmene polohy. 

bolesti nôh

Zdroj: Shutterstock®

Negatívny vplyv na nervy

Nakoniec môžeme spomenúť, že sedením s nohou cez nohu si nemusíme privodiť len ťažkosti s pohybovou či obehovou sústavou, ale rovnako to má dopad aj na nervy. Z dlhodobého hľadiska môže dôjsť dokonca až k ich poškodeniu. Negatívny vplyv to má napríklad na lýtkový nerv. Peroneálny nerv, latinsky nervus peroneus, je nasmerovaný smerom dole pozdĺž predného povrchu holennej kosti a v tejto polohe je intenzívne utláčaný. Môže to viesť až k poruchám citlivosti a hybnosti či pocitom mravčenia a tŕpnutia v oblasti predkolenia aj chodidiel.

Odporúčame: Aké sú účinky hnedej ryže? Pre toto je vítanou súčasťou jedálnička!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní