Najrozšírenejšie potravinové alergie: Pozor, môžu byť aj smrteľné!

Najrozšírenejšie potravinové alergie: Pozor, môžu byť aj smrteľné!

Zvracanie, hnačka, bolesť brucha či opuchy. Práve sme vymenovali najčastejšie prejavy niektorého druhu alergie na potraviny. Aj keď sú potravinové alergie často opomínané, trpí na ne čoraz viac ľudí po celom svete a čoraz častejšími alergikmi sa stávajú aj naši najmenší, pri ktorých môže obyčajná alergická reakcia skončiť žiaľ až tragicky. Ktoré potravinové alergie sú tie najrozšírenejšie?

Reakcia imunitného systému

Na úvod tohto článku sa budeme opäť opierať o štatistiky. Nepríjemné potravinové alergie trápia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) asi 1 až 3 percentá dospelých. Čo je ale skutočne alarmujúce sú neustále rastúce počty detských alergikov – na niektorý druh potravinovej alergie totiž podľa WHO trpí až 4 až 6 percent detí.

Potravinová alergia vzniká vtedy, keď ľudský imunitný systém reaguje na určitý druh potraviny abnormálne, čo v konečnom dôsledku spustí zápalový proces v tele v súvislosti s uvoľňovaním histamínu. Pri potravinových alergiách a alergiách vo všeobecnosti nepomôže nič, len sa danému alergénu vyhýbať naozaj veľkým oblúkom.

Zaujme ťa: Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!

príznaky potravinovej alergie

Zdroj: Shutterstock®

Môže ohroziť život

Keď máme teóriu za sebou povieme si čosi o príznakoch potravinovej alergie, ktoré môžu nastúpiť už niekoľko minút po konzumácii alergénu, ale dostaviť sa môžu aj po niekoľkých hodinách. Patria medzi ne opuchy jazyka, tváre a ústnej dutiny, nízky krvný tlak, problémy s dýchaním, hnačky, nevoľnosti, zvracanie, žihľavka a tiež svrbiace vyrážky. V niektorých vážnejších prípadoch môže alergická reakcia spôsobiť až anafylaktický šok, čo je presne zriedkavý prípad, kedy môže celkom obyčajná alergia na jedlo skončiť až tragicky, teda smrťou. Tu sa dostávame k rozdielu potravinovej alergie od potravinovej intolerancie. Na potravinovú intoleranciu sa zomrieť nedá.

TOP 5 potravinových alergií

Aké sú teda najrozšírenejšie potravinové alergie na svete? V našej galérii spoznáte TOP 5 alergií na jedlo!

- TOP 5 potravinových
1 z 5

Alergia na kravské mlieko

Niekto si bez neho nevie predstaviť život, niekto žiaľ musí. Kravské mlieko je totiž najrozšírenejší potravinový alergén a alergikmi na mlieko sú najmä bábätká a malé deti. V ich prípade však alergia zvykne vekom odznieť, čo sa nedá povedať o dospelých s touto alergiou. Pri alergii na kravské mlieko si musí pacient odopierať kravské mlieko samotné a tiež všetky výrobky s jeho obsahom, teda aj maslo, syry, jogurty a podobne.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní