Čo pomáha pri nízkom krvnom tlaku? Takto predídete závratom či slabosti!

Čo pomáha pri nízkom krvnom tlaku? Takto predídete závratom či slabosti!

V súvislosti s krvným tlakom sa hovorí najmä o hypertenzii, čiže vysokom krvnom tlaku. Ide o pomerne vážny zdravotný problém, ktorý neradno podceňovať či ignorovať. Vysoký krvný tlak má škodlivý vplyv na cievy a je rizikovým faktorom mnohých kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, nízky tlak nie je považovaný za väčší problém, respektíve ochorenie. I nízka hladina krvného tlaku však vie človeka poriadne potrápiť. Za hypotenziu, čiže nízky krvný tlak, je považovaná klesajúca horná hodnota pod 90 mm Hg a dolná pod 60 mm ortuťového stĺpca.

Nízky krvný tlak sa pritom veľmi často prejavuje závratmi, bolesťami hlavy, celkovou slabosťou či únavou. Objaviť sa môže mihotanie pred očami, hučanie v ušiach či zhoršená schopnosť koncentrácie. Na liečbu nízkeho krvného tlaku sa zväčša nevyužívajú nejaké konkrétne lieky. Pomôcť môžu voľnopredajné doplnky stravy, ktoré majú priaznivý vplyv na hodnoty krvného tlaku. V mnohých prípadoch je však najlepšie myslieť na prevenciu. Pomáha, ak sa jedinec, ktorého častejšie trápi nízky tlak, drží istých zásad v rámci životosprávy a životného štýlu. Čo všetko sa odporúča dodržiavať pri problémoch s hypotenziou?

Odporúčame: Trápia vás prebdené noci? Zistite, aké sú príčiny nespavosti!

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Dbajte na pravidelnú a vyváženú stravu

Ako prvé by mal človek myslieť na vyváženú stravu, ktorá obsahuje všetky dôležité živiny, minerály a vitamíny. Vhodné je stravovať sa pravidelne v menších porciách. Nevynechávajte jednotlivé jedlá počas dňa a nikdy nezabúdajte ani na raňajky. Váš tanier by mal byť vždy plný zeleniny i kvalitných zdrojov bielkovín. Dávajte si pozor aj na dostatočný prísun dôležitého vitamínu C. Pri vysokom krvnom tlaku je dôležité obmedziť soľ, pri problémoch s nízkym tlakom je to opačne. Nemusíte to s ňou preháňať, no ak ju budete používať primerane, pomôže.

Dôležitý je aj pitný režim

I v rámci pitného režimu platia určité pravidlá. Osoby trpiace na nízky tlak by si vždy mali dávať pozor na dostatočný prísun tekutín, či je leto, alebo zima. Aj dehydratácia sa môže rýchlo podpísať pod nízky krvný tlak a jeho nepríjemné prejavy. Pite dostatok čistej vody. Hneď po prebudení vypite veľký pohár vody. Pitný režim je možné spestriť kvalitnými minerálnymi vodami alebo čajmi.

otužovanie

Zdroj: Shutterstock®

Skúste otužovanie

Pri opakovaných problémoch s nízkym krvným tlakom sa odporúča z času na čas i otužovať. Výborne funguje napríklad striedavé sprchovanie so studenou a teplou vodou. Takto účinne rozprúdite celý obehový systém. Prúd by ste mali smerovať od nôh smerom k srdcu a od dlaní zase smerom k ramenám. Pred koncom sprchovania nechajte tiecť už len studenú vodu. Príliš horúcej vode sa pri sprchovaní či kúpaní skôr vyhýbajte. Viac otužovať sa môžete i v rámci oblečenia.

Pomôžu aj bylinky

Ak vás trápia ťažkosti súvisiace s nízkym krvným tlakom, vyskúšať by ste mali aj bylinky. Mnohé z liečivých bylín totiž dokážu účinne regulovať krvný tlak, vysoký znižujú a nízky naopak zvyšujú. Pri úprave nízkeho tlaku sa v prvom rade používa rozmarín lekársky. Taktiež je osožné sladké drievko, latinsky Glycyrrhiza glabra, ktoré prirodzene zvyšuje tlak. Priaznivé hladiny krvného tlaku podporuje tiež známa pŕhľava dvojdomá či kapsička pastierska. Uvariť si z nich môžete bylinné čaje.

cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na pohyb

V rámci zdravého životného štýlu a tiež prevencie problémov s nízkym tlakom sa nedá hovoriť len o zdravej strave, ale spomenúť, samozrejme, musíme aj pohyb. Fyzická aktivita by mala tvoriť neoddeliteľnú súčasť našich životov. Nedostatok pohybu môže vplývať na rozvoj mnohých zdravotných problémov. Pravidelne sa hýbte, choďte na prechádzky, venujte sa obľúbeným športovým aktivitám a cvičeniam. V rámci pohybu však upozorňujeme ešte na jednu vec. Vyhýbajte sa prudkému vstávaniu z postele či stoličky. Ľudom s nízkym tlakom totiž hrozia závraty.

Skúsiť treba aj esenciálne oleje

Pri nízkom tlaku sa tiež oplatí vyskúšať rôzne esenciálne oleje. Aj tie totiž, podobne ako bylinky, pomáhajú pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Spomínali sme rozmarín lekársky. Ten dokáže pomôcť aj vo forme esenciálneho oleja. Pridajte z neho pár kvapiek do difuzéra či aromalampy a nechajte vôňu rozniesť po celej miestnosti. Rozmarínový olej pomáha pri nízkom tlaku, mdlobách, návaloch tepla či zlej nálade.

Odporúčame: RECEPT: Bujón s medvedím cesnakom – skvelý nielen do polievok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní