Aké sú rizikové faktory osteoporózy? Na toto treba dávať pozor!

Aké sú rizikové faktory osteoporózy? Na toto treba dávať pozor!

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom dochádza k rednutiu kostného tkaniva, s čím súvisí vyššie riziko ich poškodenia či výskytu zlomenín. Známe sú mnohé rizikové faktory, ktoré prispievajú k rozvoju tohto zákerného ochorenia. Niektoré nie je možné ovplyvniť, no mnohé áno. A prevencia je často oveľa jednoduchšou voľbou, ako následná liečba. Prevencia osteoporózy zahŕňa napríklad vhodnú stravu aj dostatok pohybu. Hoci sa toto ochorenie často začína rozvíjať najmä vo vyššom veku, na prevenciu je potrebné myslieť včas a prakticky počas celého života. Aké sú teda rizikové faktory osteoporózy a čo s nimi môžeme urobiť?

Genetické faktory

Na rozvoj osteoporózy má v prvom rade vplyv genetická predispozícia, čo, samozrejme, nie je možné viac-menej ovplyvniť. Množstvo kostnej hmoty u človeka je z veľkej časti dané práve geneticky. V rizikovej skupine sa nachádzajú tí jedinci, u ktorých sa v rodine toto ochorenie už vyskytlo. Za rizikový faktor sa považuje prítomnosť osteoporotických zlomenín u matiek.

Odporúčame: Poznáte účinky karfiolu? Tu je 7 dôvodov, prečo si ho pripraviť na rôzne spôsoby

osteoporóza u žien

Zdroj: Shutterstock®

Vek a pohlavie

Medzi ďalšie neovplyvniteľné rizikové faktory osteoporózy radíme vek. K samotnému ubúdaniu kostnej hmoty dochádza fyziologicky v priebehu starnutia, čo nie je možné zvrátiť. Staršia kosť má nižšiu hustotu a je slabšia. Riziko vzniku spomínaného kostného ochorenia začína stúpať už po 50. roku života, najviac sú ohrození jedinci po 65. roku života. Toto ochorenie však nie je výnimkou ani u mladších jedincov. Rizikovým faktorom je aj ženské pohlavie. Hoci osteoporóza môže potrápiť aj mužov, v oveľa vyššej miere sa rozvíja práve u žien. 

Hormonálne faktory

Rolu zohrávajú i rozličné hormonálne faktory. Za rizikovú je v tomto smere považovaná znížená činnosť žliaz, ktoré produkujú pohlavné hormóny. Osteoporózou sú viac ohrozené ženy po predčasnom prechode a celkovo i v období menopauzy, kedy dochádza k poklesu produkcie dôležitých hormónov. Taktiež patrí medzi rizikové faktory neskorý nástup menštruácie či nepravidelná menštruácia a dlhodobé jej výpadky, čo rovnako môže súvisieť s nedostatočnou produkciou ženských hormónov, ktoré majú vplyv aj na naše kosti. U mužov môže byť rizikovým faktorom nízka hladina testosterónu. 

Nedostatočná výživa

Obrovský vplyv na rozvoj osteoporózy má aj naša strava, čo je jeden z najľahšie ovplyvniteľných faktorov. Zdravé stravovanie nám pomáha udržiavať telo zdravé a prispieva k prevencii mnohých ochorení. V súvislosti s našou stravou a vznikom osteoporózy je potrebné spomenúť, že rizikový je hlavne nedostatočný príjem niektorých látok, a to hlavne vápnika, horčíka a taktiež vitamínu D. Všetky živiny a dôležité látky získame najmä vďaka pestrej strave. Vitamín D si tiež naše telo vie vyprodukovať i samo, a to vplyvom slnečného žiarenia.

sedavý spôsob života

Zdroj: Shutterstock®

Sedavý spôsob života

Ďalším dobre ovplyvniteľným rizikovým faktorom rednutia kostí a nepríjemného kostného ochorenia je sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu má negatívny vplyv nielen na kosti, ale aj stav svalstva či srdca, činnosť mozgu aj tráviace procesy. Dostatočná fyzická aktivita naopak napomáha udržovať kosti pevné. Rizikovým faktorom je však aj vzrast, respektíve telesné proporcie človeka. V tomto prípade však za rizikovú nie je považovaná nadváha. Viac ohrozené sú práve nižšie ženy s veľmi útlou a chudou postavou a nízkym BMI.

Alkohol, cigarety, lieky

Na záver môžeme spomenúť ešte zopár ďalších rizikových faktorov osteoporózy. Viac ohrození sú v prvom rade fajčiari, taktiež osoby, ktoré nadmerne konzumujú alkohol či kofeín. Vplyv môže mať tiež nadmerný stres. Výraznejšie však môžu k rozvoju osteoporózy prispievať niektoré lieky, ktoré jedinec pravidelne užíva. Ide hlavne o liečivá na úpravu krvnej zrážanlivosti, lieky na problémy so štítnou žľazou či hormónmi nadobličiek, kortikoidy a podobne. Zvyšovať riziko rozvoja osteoporózy tiež môžu časté pády a zranenia kostí i niektoré ochorenia, ako napríklad ochorenia čriev, štítnej žľazy, anorexia a ďalšie.

Odporúčame: Ako variť zdravšie? Týchto 9 tipov a trikov musíte poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní