Sladučkým slivkám patrí koniec leta a začiatok jesene. Pre slivky je charakteristický oválny či guľatý tvar a modrofialové sfarbenie. Je však dôležité zdôrazniť, že poznáme celé stovky rozličných odrôd a kultivarov sliviek, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou, sfarbením i chuťou. Slivky sú pritom veľmi chutným ovocím, do ktorého sa môže človek rovno zahryznúť. Rovnako sa z nich dajú pripraviť rozličné chuťovky a špeciality, napríklad poctivý domáci lekvár či kysnutý koláč s mrveničkou. V každom prípade netreba zabúdať ani na to, že slivky dokážu čo-to poskytnúť i nášmu telu. Ktoré dôležité živiny v nich nájdeme a ako dokážu podporiť naše trávenie či stav pokožky?
Sú zdrojom mnohých minerálnych látok
Klasická fialková slivka so zelenkastou dužinou a kôstkou uprostred má približne okolo 50 kalórií na 100 gramov. Konzumáciou tohto chutného ovocia doplníme svojmu telu základné živiny, a to v určitom množstve sacharidy aj bielkoviny. Slivky tiež radíme medzi dobré zdroje vitamínu C, taktiež sa v nich skrývajú až na pár výnimiek takmer všetky nenahraditeľné vitamíny skupiny B. Nájdeme v nich však hlavne rozličné minerálne látky a stopové prvky. Spomenúť môžeme draslík, meď aj zinok, taktiež horčík, fosfor a ďalšie.
Pozri aj: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?
Sú bohaté na vlákninu
Podobne ako iné druhy ovocia či zeleniny, aj slivky sú bohatým zdrojom cennej vlákniny. Tú potrebujeme, aby správne pracovalo naše trávenie a hlavne črevá. Nedostatok vlákniny môže spôsobiť rôzne zažívacie ťažkosti, častou komplikáciou je napríklad zápcha. Slivky, čerstvé aj sušené, sú vďaka obsahu niektorých látok známe svojimi laxatívnymi účinkami, pričom môžu byť nápomocné práve pri problémoch s nepravidelným vyprázdňovaním. Sú vítanou súčasťou pestrej a vyváženej stravy a vhodné sú aj pri diéte, keďže neobsahujú veľa kalórií, podporujú trávenie a dobre zasýtia.
Majú antioxidačné pôsobenie
Slivky obsahujú mnohé látky s antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty v našom tele účinne bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodzovať bunky. V slivkách sa ukrývajú napríklad antokyány, čo sú vodou rozpustné pigmenty. Tie sú zodpovedné za pekné sfarbenie niektorých kvetov i zeleninových či ovocných plodov. Tieto látky majú rôznorodé účinky na naše zdravie. Priaznivo vplývajú na srdce aj cievy, ktoré chránia pred poškodením, taktiež na zrak či funkcie mozgu.
Bude ťa zaujímať
Pomáhajú pokožke, kostiam i očiam
Keďže sú slivky zásobárňou mnohých dôležitých látok, priaznivo vplývajú na rozličné procesy v našom tele. Dokonale vyživia napríklad našu pokožku. Sú zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje v tele tvorbu kolagénu, taktiež obsahujú viaceré minerály, ktoré naša koža potrebuje. Obsiahnuté antioxidanty rovnako spomaľujú proces jej starnutia. Vďaka luteínu, zeaxantínu a betakaroténu podporujú zdravie očí. Slivky sa do jedálnička oplatí zaradiť aj pri vysokom cholesterole, ktorý môže škodiť cievam i srdcu. Obsahujú draslík, ktorý prispieva k normálnej hladine krvného tlaku. Vďaka svojmu zloženiu majú slivky priaznivý vplyv aj na kvalitu kostí či hladinu cukru v krvi.
Bude ťa zaujímať
Podporujú imunitu a zlepšujú pamäť
Ako sme spomenuli už niekoľkokrát, v slivkách nájdeme aj poriadnu dávku dôležitého vitamínu C. Ten je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a dostatočnú schopnosť obrany tela proti infekčným a vírusovým ochoreniam. Tento vitamín tiež v našom tele podporuje a uľahčuje vstrebávanie železa, ktorého nedostatok sa môže prejaviť chudokrvnosťou. Slivky však priaznivo vplývajú aj na nervový systém človeka. Pomáhajú potláčať stres a nervozitu a sú skvelou potravinou pre mozog. Vďaka svojmu zloženiu podporujú dobrú pamäť.
Odporúčame: TOP zaujímavosti o ovocí a zelenine: A o tomto ste tušili?