Keď sa povie jeseň, mnohým z nás napadnú rozličné veci. K tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patrí sfarbenie prírody do žltých a oranžových tónov, padanie listov, príjemné ochladenie po horúcom lete, ale aj nejaký ten dážď a sychravé dni. Počas prichádzajúcej jesene meníme nielen svoje aktivity či oblečenie, ale i jedálniček. Ľadové nápoje sú nahradené teplým čajom, svieže šaláty zase polievkou, ktorá príjemne zahreje celý organizmus. Do jedálnička možno pridať rozličné sezónne jesenné potraviny, ako sú huby, jabĺčka, vlašské orechy či kapusta. Zabudnúť nemôžeme ani na tekvice. A kedže je tekvicová sezóna v plnom prúde, prinášame článok s inšpiráciami na netradičné recepty z tekvíc.
Prečo zaradiť tekvice do jedálnička?
Rozličné chutné tekvice by mali byť súčasťou našej stravy z mnohých dôvodov. Sú zásobárňou živín, ako sú vláknina, vitamíny skupiny B, vitamíny C aj E, fosfor, železo, zinok a ďalšie látky. Sú bohaté aj na karotenoidy, ktoré v našom tele plnia funkciu antioxidantov. Tekvice tiež ukrývajú betakarotén, ktorý náš organizmus potrebuje na tvorbu dôležitého vitamínu A. Konzumáciou tejto chutnej jesennej zeleniny môžeme podporiť svoju imunitu, zdravie pokožky i stav srdca a ciev. Tekvice si pritom môžeme vychutnať na rôzne spôsoby. Dajú sa piecť a použiť ako príloha, rovnako sú vhodné na prípravu chutných polievok či dokonca múčnikov. A čo tak vyskúšať smoothies z tekvice? Prinášame hneď tri recepty na tekvicové smoothies, ktoré musíte vyskúšať.