TOP 7 dôvodov, prečo jesť tekvicu: Čo ponúka chutná sezónna zelenina?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť tekvicu: Čo ponúka chutná sezónna zelenina?

Tekvice môžeme spolu s kapustou, hubami, jablkami či hruškami zaradiť medzi najlepšie jesenné potraviny a sezónne druhy zeleniny a ovocia. V obchodoch už teraz nájdeme veľké množstvo rozličných tekvíc, ktoré sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Tekvica obyčajná, veľkoplodá, muškátová, špagetová, maslová či tekvica hokkaido – každá z nich sa odlišuje svojou veľkosťou, farbou či tvarom, no minimálne jedno majú spoločné. Všetky tekvice sú v našej strave skrátka vítané. Ponúkame vám hneď 7 výhod, pre ktoré sa ich oplatí konzumovať pravidelne.

1. Sú zásobárňou dôležitých živín

Tekvice sú, ako inak, v prvom rade zásobárňou veľmi dôležitých a telu prospešných látok. V menšom množstve skrývajú bielkoviny, potom sacharidy a vlákninu. Sú zdrojom viacerých vitamínov skupiny B, radíme ich napríklad medzi dobré zdroje kyseliny listovej. Táto látka je nevyhnutná pre ženy v období tehotenstva i tesne pred ním. Okrem iného dokáže znižovať riziko vývojových vád embrya a má množstvo ďalších funkcií. V tekviciach nájdeme aj vitamíny C, E či K a draslík, horčík, zinok, železo alebo fosfor.

Odporúčame: Poznáte účinky karfiolu? Tu je 7 dôvodov, prečo si ho pripraviť na rôzne spôsoby

zdroje karotenoidov

Zdroj: Shutterstock®

2. Obsahujú karotenoidy

V tekviciach nájdeme aj látky z kategórie karotenoidy. Sú to prírodné farbivá, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami, čiže napomáhajú bunky tela chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Tekvice v prvom rade ukrývajú betakarotén, ktorý patrí snáď medzi najznámejšie karotenoidy. V našom tele sa z neho vytvára dôležitý vitamín A. Betakarotén ochraňuje sliznice, pokožku aj naše oči. Tekvice tiež radíme k zdrojom luteínu a zeaxantínu. Tieto karotenoidy sú nenahraditeľné pre náš zrak. Chránia sietnicu pred degeneratívnymi zmenami a predstavujú prevenciu šedého zákalu. 

3. Podporujú imunitu

Tekvice majú vďaka svojmu zloženiu taktiež priaznivý vplyv na imunitu a obranyschopnosť tela. Obsahujú totiž mnohé látky, ktoré sú nevyhnutné aj pre správnu funkciu imunitného systému. Tekvice sú zdrojom vitamínu C a rovnako obsahujú betakarotén, z ktorého si vie naše telo produkovať vitamín A. Oba spomenuté vitamíny napomáhajú organizmus chrániť pred infekčnými a vírusovými ochoreniami.

zdravá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporujú zdravie pokožky

Chutné tekvice majú priaznivý vplyv nielen na zrak či imunitu, ale rovnako podporujú zdravie pokožky. Je to opäť vďaka mnohým látkam, ktoré vedia nášmu telu doplniť. Naša pokožka potrebuje napríklad spomínaný vitamín A. Ten podporuje obnovu pokožky a chráni ju pred škodlivým UV žiarením. Jeho nedostatok môže spôsobovať vysychanie kože a slizníc, môže sa prejavovať kožnými problémami, padaním vlasov a zlou kvalitou nechtov. V tomto smere je dôležitý i spomínaný vitamín C, ktorý chráni pokožku pred predčasným starnutím a podporuje hojenie rán. Tekvice vyživia pokožku i vďaka mnohým cenným minerálom a stopovým prvkom.

5. Prospievajú kardiovaskulárnemu systému

Spomínaná sezónna zelenina je tiež veľmi prospešná pre dobrý stav a funkciu srdca, ciev a celého kardiovaskulárneho systému, a to okrem iného i vďaka obsiahnutým látkam, ako sú vláknina, draslík či vitamín C. Napríklad draslík napomáha udržiavať dobré hladiny krvného tlaku. Konzumáciou tekvíc je tiež možné podporiť vhodné hladiny cholesterolu. Pri vysokom cholesterole však môže byť tiež nápomocný aj olej z tekvicových semien.

recepty z tekvice

Zdroj: Shutterstock®

6. Sú vhodné pri chudnutí

Tekvice sú nielen vhodnou súčasťou stravy, ktorá preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym ochoreniam či problémom so zrakom a pokožkou, ale rovnako sú vítané v jedálničku aj pri chudnutí. Tekvice neobsahujú skoro žiaden tuk a na stogramovú porciu majú v priemere okolo 30 kalórií. Z veľkej časti sú tvorené vodou a obsahujú i vlákninu. Vďaka tomu pomáhajú tráveniu a podporujú pravidelné vyprázdňovanie. Taktiež pomáhajú regulovať hospodárenie organizmu s vodou a sú veľmi prospešné pri zadržiavaní vody v organizme, ktoré rovnako vedie k nárastu hmotnosti. I vďaka menovaným účinkom sú tekvice vítané v každom zdravom jedálničku i diétnom stravovacom pláne.

7. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov

Ako posledné môžeme spomenúť, že tekvice sú i veľmi variabilné, dajú sa pripravovať rôznymi spôsobmi a dá sa z nich vytvoriť množstvo chutných pokrmov. A to platí pre rôzne druhy tekvíc. Tekvice možno piecť, plniť a zapekať, rovnako sú skvelé na prípravu chutných krémových polievok. Grilovanú tekvicu možno použiť ako prílohu k mäsu či pridať do čerstvého šalátu. Z tekvíc sa dá uvariť aj lahodný prívarok alebo z nich možno upiecť dokonca koláč. Internet je plný tekvicových receptov, ktoré len čakajú na to, kým ich vyskúšate, napríklad už túto jeseň.

Neprehliadnite: TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní