Poznáte bylinku gotu kola? Objavte účinky tohto ajurvédskeho liečiva!

Poznáte bylinku gotu kola? Objavte účinky tohto ajurvédskeho liečiva!

Viete, čo sa ukrýva za názvom gotu kola? Ide o bylinku z tropických oblastí Ázie, ktorá je u nás dostupná, známa a používaná najmä vo forme rôznych doplnkov stravy. Prípadne je ju možné v našich končinách aj pestovať ako izbovú rastlinu. Pravdou však je, že gotu kola patrí medzi veľmi významné liečivé rastliny s blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. V čom môže byť táto bylinka nápomocná? Prezradiť môžeme, že v pozitívnom smere ovplyvňuje najmä nervovú sústavu. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako gotu kola vyzerá, aké sú jej účinky a ako ju využiť pre zdravie.

Ako vyzerá gotu kola?

Gotu kola je trváca bylinka s názvom pupočník ázijský, latinsky Centella asiatica. Jej domovinou je tropická oblasť Ázie, vyskytuje sa v Indii, Číne, Malajzii aj na Srí Lanke. Pupočník však nájdeme aj v Austrálii či na juhu Afriky. V týchto oblastiach rastie divoko v priekopách či močariskách a od nepamäti je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny tunajších kultúr. Na liečebné účely sa zberá vňať. V niektorých ázijských kuchyniach sú dokonca čerstvé lístky pridávané do šalátov a konzumované ako zelenina. Pupočník je plazivá rastlina nižšieho vzrastu. Charakteristický je tenkými stonkami, ktoré nesú ploché dužinaté listy v tvare polmesiaca, prípadne majú takmer okrúhly tvar. Vyzerajú v podstate ako malé lekná. Kvety sú len nenápadné, rastú v menších guľovitých zhlukoch pri zemi a majú ružové až červenkasté, niekedy žlté sfarbenie.

Odporúčame: Pomoc pri bolestiach rôzneho druhu: Aké účinky má čaj z archangeliky?

účinky gotu kola

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky má táto prastará bylina?

Ako sme spomenuli už vyššie, pupočník je najmä v Ázii tradičnou súčasťou ľudového liečiteľstva. Od nepamäti sa využíva v čínskej a indickej medicíne a ayurvéde, miesto si tiež našiel v africkej medicíne. V Číne prezývajú pupočník, vďaka jeho účinkom, aj fontánou mladosti. V tradičnej medicíne ide o prírodný prostriedok na predĺženie života a omladenie organizmu. I na Srí Lanke či vo Vietname si ním ľudia oddávna podporovali svoju dlhovekosť. V krajinách Stredného a Ďalekého východu si gotu kola cenili vďaka povzbudzujúcim účinkom na mozog.

Pupočník ázijský skrýva silné antioxidanty, ktoré v tele napomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Tie môžu spôsobiť poškodenie buniek a rozvoj civilizačných ochorení i rýchlejšie starnutie buniek. Gotu kola má protizápalové, antivírusové aj antibakteriálne účinky. Priaznivo vplýva na činnosť cievnej sústavy. Zlepšuje krvný obeh, bráni usadzovaniu cholesterolu v cievach, a tak ich chráni pred upchávaním a poškodením. Pozitívne však ovplyvňuje aj funkcie nervového systému. Podporuje správnu funkciu mozgu, zlepšuje pamäť aj schopnosť sústrediť sa.

Zároveň upokojuje nervy a pôsobí proti fyzickému aj psychickému vyčerpaniu či depresívnym a úzkostným stavom. Dá sa teda povedať, že má blahodarný vplyv na duševné zdravie človeka. Pupočník napomáha organizmu ľahšie zvládať nadmerný stres a zvyšuje jeho celkovú obranyschopnosť. Táto bylinka má však množstvo ďalších účinkov. Podporuje rast vlasov a bráni ich vypadávaniu, podporuje hojenie rán a kožných ochorení a zlepšuje kvalitu kože. U žien priaznivo pôsobí na ženské pohlavné zdravie. Gotu kola môže byť pomocníkom pri problémoch s neplodnosťou aj nepravidelným menštruačným cyklom. Pozitívne vplýva aj na libido.

výživové doplnky gotu kola

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju dopriať svojmu telu?

V našich končinách je možné pupočník ázijský, respektíve gotu kola, zohnať v rozličných formách, a to buď priamo v lekárňach, alebo aj na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Dostupná je priamo sušená vňať pupočníka, z ktorej si klasicky môžete pripraviť čaj. Gotu kola sa tiež predáva vo forme tinktúry, kapsúl či prášku z listov. Ak sa rozhodne pre niektorý z takýchto výživových doplnkov, myslite na dodržiavanie odporúčaného dávkovania, ktoré rozhodne neprekračujte. O ich užívaní sa tiež môžete poradiť s lekárom či lekárnikom. Nezabúdajte na to, že podobné výživové prípravky by mali byť len doplnkom k pestrej a vyváženej strave. Pupočník ázijský je možné vyskúšať pri mnohých vyššie spomínaných ťažkostiach, prípadne ako prevenciu. Dobre si poradí hlavne s ťažkosťami, ako sú fyzické a duševné vyčerpanie, strata vitality, problémy s pamäťou či koncentráciou, úzkostné stavy či nadmerný stres. Môže pomôcť pri bolestiach hlavy, nedostatočnom prekrvovaní periférnych častí tela či liečbe kožných problémov.

Bude vás zaujímať: Ako naklíčiť mungo fazule? Pochutnaj si na zdravých klíčkoch aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní