TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

Nadmerná únava má obrovské množstvo rozličných príčin. Ani zďaleka ju nespôsobuje len nedostatok spánku, aj keď v prípade, ak pociťujeme neustále nedostatok energie, mali by sme sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či svojmu telu zabezpečujeme kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Človek sa však vyčerpaný môže cítiť z mnohých ďalších dôvodov, pričom netreba zabúdať na to, že reč je nielen o fyzickej únave, ale aj tej psychickej. Nadmerná únava môže súvisieť so závažnými zdravotnými problémami, ako napríklad cukrovkou, anémiou, spánkovým apnoe aj ochoreniami štítnej žľazy. Pri dlhodobých ťažkostiach s výraznou vyčerpanosťou je preto vhodné konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom. 

V mnohých prípadoch však nadmerná únava súvisí aj s tým, ako žijeme. Náš život je často uponáhľaný, nemáme čas sa zastaviť a poriadne si oddýchnuť, musíme čeliť nadmernému stresu a podobne. K neustálej únave môže viesť nedostatočný pitný režim, zlé stravovacie návyky, sedavý spôsob života a podobne. V takomto prípade je najlepšie vo svojom živote podniknúť malé zmeny. Vďaka zdravšiemu životnému štýlu ľahšie získame zdravé telo i stratenú energiu. Veľkým pomocníkom môžu byť v tomto smere aj rozličné bylinky, ktoré dokážu naše telo i myseľ poriadne povzbudiť. Ktoré to sú?

Pŕhľava dvojdomá

Ako prvú spomenieme tradičnú bylinku z tunajších lúk, polí i záhrad. Ako burina rastie v našom okolí takmer všade. Pŕhľava dvojdomá, ľudovo žihľava, však rozhodne žiadnou burinou nie je. Bylinka obsahuje mnoho cenných látok, najmä vlákniny, vitamínov i minerálov. Proti únave skvelo bojuje čaj z jej lístkov. Pŕhľava prispieva k detoxikácii organizmu, zlepšuje látkovú premenu, prečisťuje krv a telo zbavuje nadmerne zadržiavanej vody. Zaraďte do jedálnička viac čerstvej zeleniny, pravidelne si doprajte prechádzku a denne popíjajte žihľavový čaj. Energia sa skoro vráti.

Odporúčame: Prečo na jeseň vykopávať koreň čakanky? Toto sú jeho účinky!

schizandra

Zdroj: Shutterstock®

Schizandra čínska

Pokračovať budeme bylinou, ktorej domovinou je Ázia, no ktorú je možné pestovať aj u nás. Schizandra čínska, latinsky Schisandra chinensis, je vytrvalá opadavá liana, ktorá je charakteristická svojimi malými červenými bobuľkami. Práve jej plody našli uplatnenie v tradičnej medicíne. U nás je ich možné zohnať v sušenom stave a pripraviť z nich čaj. Rovnako sú dostupné aj rôzne tinktúry či výživové doplnky s obsahom tejto rastlinky. Klanopraška, ako sa tejto byline hovorí, zvyšuje celkovú odolnosť a výkonnosť organizmu, odstraňuje pocity únavy, dodáva vitalitu a harmóniu, potláča stres. Pomáha i v období rekonvalescencie po chorobách.

Withania opojná

Ďalšia na zozname je withania opojná, latinsky Withania somnifera. U nás sa jej tiež hovorí vitánia. Je to tradičná bylinka ajurvédskej medicíny, známa ako Ashwagandha (Ašvaganda). Dá sa zohnať v rozličných formách, či už ako sušenú drogu, tinktúru, tablety, prášok a podobne. Táto ajurvédska rastlina razom doplní človeku energiu a zaženie pocity vyčerpanosti. Má imunostimulačné účinky a rovnako pôsobí ako prírodné afrodiziakum. Zlepšuje spánok i náladu, zmierňuje depresívne stavy, pomáha pri frigidite aj neschopnosti sústrediť sa. 

pupočník

Zdroj: Shutterstock®

Pupočník ázijský

Pri nadmernej únave a vyčerpanosti je dobrým pomocníkom aj pupočník ázijský, latinsky Centella asiatica. Aj táto rastlina je súčasťou tradičného ázijského liečiteľstva a celosvetovo je známa ako Gotu kola. Táto bylina je vhodná pri fyzickom aj duševnom vyčerpaní a priaznivo vplýva na fyzické i psychické schopnosti organizmu. Podporuje funkcie mozgu, aktívny proces myslenia, pamäť aj koncentráciu. Pomáha pri nadmernom strese a celkovo omladzuje organizmus. Okrem toho podporuje aj krvný obeh a má blahodarný vplyv na obranyschopnosť. Obsahuje látky so silnými antioxidačnými účinkami. 

Paulínia nápojová

V zozname bylín, ktoré pôsobia na telo i myseľ povzbudzujúco, nesmie chýbať ani paulínia nápojová, latinsky Paullinia cupana. Takto znie oficiálny názov známej guarany. Guarana obsahuje kofeín, no nie je návyková a na telo pôsobí šetrne. Zvyšuje duševnú aj fyzickú výkonnosť a odstraňuje pocity vyčerpania. Zlepšuje tiež mozgovú činnosť. Má priaznivý vplyv na imunitný systém, krvný obeh i libido. Účinne bojuje proti škodlivým účinkom stresu. U nás je možné guaranu zohnať vo forme výživových doplnkov. Sušené semená sú zase vhodné na prípravu povzbudzujúceho nápoja, ktorý telu dodá potrebnú energiu. 

kotvičník

Zdroj: Shutterstock®

Kotvičník zemný

Ako posledný si ešte v krátkosti predstavíme kotvičník zemný, latinsky Tribulus terrestris. Táto rastlina má rôznorodé účinky, napríklad ju môžeme zaradiť medzi najlepšie bylinky na zvýšenie libida. Kotvičník pomáha tiež mužom pri problémoch s prostatou, pôsobí močopudne aj protizápalovo. Rovnako však napomáha zlepšovať výkonnosť organizmu a zvyšovať fyzickú aj psychickú aktivitu a celkovú vitalitu. Je zdrojom životnej energie. Pomáha pri nadmernej únave, nespavosti, pocitoch napätia a podráždenosti aj depresiách. 

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť tekvicu: Čo ponúka chutná sezónna zelenina?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní