TOP recepty z tekvíc: Aké dobroty pripraviť z rôznych druhov tekvíc?

TOP recepty z tekvíc: Aké dobroty pripraviť z rôznych druhov tekvíc?

    • Zdieľaj:
  • 41
  • 1

Tekvice sú v našich jedálničkoch viac než vítané, pretože sú veľmi zdravé a plné živín. Navyše je teraz v plnom prúde tekvicová sezóna, čo je skutočne skvelé, pretože rôzne druhy tejto chutnej jesennej zeleniny nájdeme v hojnom množstve v obchodoch a niektorí dokonca i vo vlastných záhradkách. A prečo jesť tekvice? Nášmu telu doplnia mnohé dôležité látky, ako sú napríklad vláknina, kyselina listová a ďalšie vitamíny skupiny B, vitamíny C aj K, draslík, horčík a iné nenahraditeľné minerály a stopové prvky. Tekvice sú tiež bohaté na karotenoidy s antioxidačnými účinkami, ktoré prispievajú k ochrane nášho zraku i pokožky. Sú vhodnou súčasťou jedálnička aj pri chudnutí a čo je najlepšie, dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo rozličných chutných pokrmov. 

Vykúzlite z tekvíc niečo lahodné!

Rozličné dobroty možno pripraviť z najrozličnejších druhov tekvíc. Možno vás prekvapí, ak povieme, že tekvice sa ľahko krížia, a preto poznáme celé stovky druhov a odrôd tejto zeleniny. Líšia sa svojím tvarom, farbou a, samozrejme, chuťou. Medzi veľmi obľúbené druhy patrí jednoznačne tekvica Hokkaido, ktorá je charakteristická svojou výraznou oranžovou farbou a hlavne tým, že ju nemusíme šúpať. Maslová tekvica má výraznú chuť s jemnými maslovo-orieškovými tónmi. Muškátová tekvica svojou chuťou pripomína sladké zemiaky. Skvelá je tiež špagetová tekvica, ktorá má oválny tvar a ktorej dužina sa po upečení rozpadne na akési špagetové vlákna. Rôzne druhy tekvíc možno použiť v slaných i sladkých pokrmoch, a to pri príprave polievok, rizota, cestovín, príloh či dokonca koláčov a dezertov. V galérii máme pre vás tipy na štyri skvelé recepty z tekvíc, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. 

- Recepty z tekvice
1 z 4

Polievka z Hokkaido tekvice

Potrebujeme: 1 kg tekvice Hokkaido, 1 – 2 mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, cca 600 ml vývaru, 2 PL olivového oleja, 4 PL kyslej smotany, soľ, korenie

Postup: Tekvicu umyjeme, rozrežeme, odstránime z nej semienka a nakrájame na kúsky. Rovnako si očistíme mrkvu, cibuľu a cesnak. Nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom opražíme v hrnci na olivovom oleji a zakrátko pridáme aj mrkvu s tekvicou. Chvíľu restujeme a následne zeleninu zalejeme vývarom. Hrniec prikryjeme a varíme domäkka. Keď je zelenina mäkká, polievku dôkladne rozmixujeme pomocou ponorného mixéra. Dochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami. Podávať môžeme s lyžicou kyslej smotany či tekvicovými semienkami.

Odporúčame: Trápi vás alergia na sóju? Neuveríte, kde všade sa nachádza!

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 41
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Anna Kristova 20.10.20 19:43

AK
karma
117.00

tekvicovú polievku zbožňujem

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

TOP 7 dôvodov, prečo jesť tekvicu: Čo ponúka chutná sezónna zelenina?

  • 37
  • 0
  • 23.09.2020
LIEČBA

TOP 7 dôvodov, prečo jesť vodný melón: Milujete toto letné osvieženie aj vy?

  • 101
  • 0
  • 11.08.2020
LIEČBA

Ako si doplniť vitamín K? Je ho viac v mäse či rastlinných zdrojoch?

  • 54
  • 0
  • 20.10.2020