Prečo na jeseň vykopávať koreň čakanky? Toto sú jeho účinky!

Prečo na jeseň vykopávať koreň čakanky? Toto sú jeho účinky!

Na čo by mohla čakať taká čakanka? Podľa povesti na svojho milého. Traduje sa totiž, že kedysi dávno dlhé roky pri ceste krásna modrooká dievčina vyčkávala svojho milého, ktorý odišiel na vojnu. Kedže sa dlho nevracal, zo žiaľu sa premenila na rastlinu s modrými kvietkami, alebo ju na ňu dokonca premenili samotné víly, aby sa jej žiaľ skončil. A tak tam čaká dodnes. Reč je o čakanke obyčajnej, trvácej rastline z čeľade astrovité, ktorá nesie latinský názov Cichorium intybus. Túto bylinku vo svojom okolí či na lúke spoznáte poľahky. Charakteristická je väčším počtom vysokých stoniek, ktoré nesú pekné sýto modré až modrofialové kvety. Z čakanky sa na liečebné účely zberajú viaceré časti, a to v prvom rade kvety, prípadne celá kvitnúca vňať.

Kvety je možné zberať prevažne v letnom období, kde-tu možno modré hlávky rastliny nájsť aj začiatkom jesene. V septembri a októbri sa však začína práve zber podzemných častí, čiže vykopávame korene. Z nich sa napríklad vyrába aj čakanková káva, ktorá patrí medzi dobré náhrady klasickej kávy. Koreň obsahuje množstvo účinných látok a možno z neho pripraviť i odvar na vnútorné použitie. Nápomocný je pritom pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Prezradiť môžeme, že je užitočný napríklad pri tráviacich ťažkostiach. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, kde v prírode čakanku hľadať, ako ju sušiť a ako si z nej pripraviť odvar. Rovnako sa pozrieme na jeho účinky.

Odporúčame: Čo dokáže liečivá huba maitake? Tancujúca huba je veľkým darom prírody!

účinky koreňa čakanky

Zdroj: Shutterstock®

Kde čakanku v prírode hľadať?

Koreňovú čakankovú drogu možno zohnať i v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinkami. V Európe a aj na našom území je však čakanka hojne rozšírená, rastie ako burina prakticky všade. Preto nie je problém si ju v prírode nazbierať. Rastie v okolí ľudských obydlí, záhradách, na poliach, lúkach, rumoviskách či pri cestách. Samozrejme, rastlinku vždy zbierame v čistom prostredí. Koreň čakanky je vretenovitý a rozkonárený, zvonka spravidla sivohnedý, zvnútra zase biely až žltkastý. Je charakteristický horkou chuťou. Nazbierané korene je potrebné dôkladne očistiť a umyť, nakrájať a nechať vysušiť prirodzeným teplom v tieni. Vysušený koreň je vhodné skladovať, ale nie dlhodobo, v dobre uzatvárateľných nádobkách, najlepšie v suchu a chlade. Odvar z koreňovej drogy sa pripravuje z jednej lyžičky sušeného koreňa na 200 ml vody. Koreň chvíľku povaríme, necháme lúhovať ďalších 10 minút a odvar scedíme. Pri zdravotných ťažkostiach je možné čakankový čaj podávať 2 až 3 razy denne. 

odvar z koreňa čakanky

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky má odvar z koreňovej drogy?

Čakanka obyčajná má v tradičnej ľudovej medicíne svoje pevné miesto. Jej korene sú zdrojom trieslovín, enzýmov, minerálnych látok, taktiež obsahujú inulín, čo je polysacharid, respektíve vláknina. Droga z koreňa pôsobí protizápalovo aj mierne laxatívne. Pomáha zvyšovať chuť do jedla a používa sa ako prírodné liečivo na nechutenstvo. Čakanka však napomáha pri celom rade zažívacích ťažkostí. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie a osoží pri problémoch so zápchou. Má priaznivý vplyv na činnosť pečene aj žlčníka, podporuje vylučovanie žlče a látkovú premenu. Celkovo prispieva k normálnej funkcii tráviaceho traktu.

Môže pomôcť pri črevných ťažkostiach či ochoreniach žlčníka. Odvar z koreňovej drogy je tiež vhodné podávať pri liečbe cukrovky či vysokej hladiny cholesterolu. Vo všeobecnosti pomáha prečistiť a detoxikovať telo, čo sa môže hodiť napríklad po nadmernej konzumácii alkoholu. Silnejší odvar z koreňa je možné použiť aj zvonka. Vo forme obkladov je vhodné odvar aplikovať na bolestivé zápaly kože, zle sa hojace rany, vredovité ochorenia či ekzémy. Z koreňa čakanky je tiež možné získať šťavu, ktorú je vhodné čerstvú zľahka vtierať do pokožky vlasov, čím sa podporí ich rast.

Neprehliadnite: Vplyv zdravého stravovania: Čo sa stane s telom, keď začneme jesť zdravšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní