Prečo je káva z čakanky zázračným nápojom? Inú už piť nebudete!

Prečo je káva z čakanky zázračným nápojom? Inú už piť nebudete!

    • Zdieľaj:
  • 0

Káva je najobľúbenejším nápojom na celom svete, hneď po celkom obyčajnej vode. Aj keď klasická káva je významným antioxidantom a v obmedzenom množstve pre človeka predstavuje zdravotné benefity, vo vysokej koncentrácii môže i škodiť. Aj preto je rozumné kávu nahradiť niečím podobným, no oveľa zdravším. A tu prichádza na scénu káva z rastliny zvanej čakanka, káva z cigórie či ľudovo povedané „cigorka”. 

Káva bez kofeínu

Čakanka. Táto rastlina s krásnymi modrými kvietkami je veľmi dobre známa aj v našich končinách. Už v minulosti sa z nej robili liečivé výluhy, pričom najzdravší z celej rastlinky je práve koreň. Tieto výluhy naši predkovia používali na liečbu reumatizmu, zväčšenej pečene či žltačky. Káva z cigórie sa vyrába tiež z koreňa rastliny, ktorý sa na tento účel najprv pomelie a potom praží. Vznikne káve podobný nápoj, ktorého aróma znamená pre mnohých detstvo a u ktorého sa predávkovania kofeínom obávať nemusíte.

Pozri aj: Prichádza jar a s ňou prvé bylinky. Aké sú účinky prvosienky jarnej?

benefity kávy z čakanka

Zdroj: Shutterstock®

Ešte zdravšia káva

Ak ste alergickí na peľ či ambróziu alebo ste tehotná či dojčiaca mamička, káve z čakanky by ste sa mali podľa lekárov radšej vyhnúť. Ostatní si môžu kávu z koreňa čakanky alias „cigorku” vychutnávať naozaj naplno a môžu tak benefitovať z jej zázračných vlastností, medzi ktoré patrí i blahodarný účinok na trávenie vďaka obsahu inulínu, čo je typ zdravej prebiotickej vlákniny. Zápcha tak už nebude váš problém.

Tento nápoj a všeobecne koreň z čakanky dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu, čo môže pomôcť pri zhadzovaní prebytočných kíl a odborníci tvrdia, že vďaka obsahu vitamínu B6 a mangánu dokáže podporiť i funkciu mozgu. Čakanka má tiež protizápalové účinky, čo môže prospieť pacientom s osteoartritídou. A ak sa len snažíte obmedziť príjem kávy, aj tu môže byť káva z čakanky dobrou alternatívou, samozrejme pre svoju chuť, nie účinok. 

Čakanka v jedálničku

Výluh z koreňa čakanky nie je podľa odborníkov až tak bohatý na jednotlivé nutrienty, ako keď ho zjete priamo alebo ak ho pridáte do niektorých jedál. Cigóriu tak môžete pridať do smoothies, cereálií, jogurtov, ba dokonca i do pečenia. Na trhu samozrejme nájdete aj výživové doplnky s obsahom čakanky. O ich užívaní sa poraďte s lekárom či lekárnikom.

Inšpiruj sa: Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Úplný zákaz fajčenia na verejnosti – ktorá krajina prijala tvrdé opatrenia proti fajčiarom?
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Úplný zákaz fajčenia na verejnosti – ktorá krajina prijala tvrdé opatrenia proti fajčiarom?

  • 0
  • 18.01.2023
NK bunky ako dôležitá súčasť imunitného systému – aké majú funkcie?
ZDRAVIE A PREVENCIA

NK bunky ako dôležitá súčasť imunitného systému – aké majú funkcie?

  • 0
  • 16.02.2023
Sérotonín v tabletkách sa užíva aj ako antidepresívum - je to ale bezpečné?
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Sérotonín v tabletkách sa užíva aj ako antidepresívum - je to ale bezpečné?

  • 0
  • 08.02.2023