Ako nahradiť kávu? Máme pre vás 7 tipov na zdravšie alternatívy kávy!

Ako nahradiť kávu? Máme pre vás 7 tipov na zdravšie alternatívy kávy!

V dnešnom článku sa pozrieme na to, akými nápojmi je možné nahradiť kávu. Ale prečo by sme vôbec chceli nahrádzať úžasnú chuť kávy, ktorá mnohým z nás neustále behá po rozume, až kým nedáme zovrieť vodu v kanvici? Nuž, na vychutnávaní si šálky kvalitnej kávy nemusí byť v podstate nič zlé. Účinky kávy sú v mnohých smeroch priaznivé.

Ako sa však hovorí, všetkého veľa škodí a vypitie šiestich, ôsmich či dokonca desiatich káv denne asi nie je úplne v poriadku. Dopovanie tela kofeínom s vidinou získania energie asi nie je vhodný spôsob, ako sa správať k svojmu telu a zdraviu.

Nadmerný príjem kofeínu dokonca môže mať nežiaduce účinky. Medzi vedľajšie účinky kofeínu patrí napríklad zvýšený tep či nespavosť. Ak chcete kávu zo svojho života vyškrtnúť, alebo jej konzumáciu aspoň minimalizovať, máme pre vás zopár dobrých tipov na to, akým nápojom ju nahradiť. Aké možnosti kávu nahradiť ponúka dnešný trh? Ktoré zaujímavé náhrady kávy vyskúšate?

Pozri aj: 5 dôvodov, prečo jesť para orechy: Je úžasné, aká sila sa v nich skrýva!

matcha čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako nahradiť kofeín a kávu? Tu sú tipy na najlepšie alternatívy kávy:

1. Matcha čaj – zdravá náhrada kávy

Medzi najlepšie náhrady kávy môžeme zaradiť v prvom rade stále známejší a obľúbenejší zelený čaj matcha. Vyrába sa mletím celých čajových lístkov až na jemný prášok. Je dobré zmieniť sa o tom, že je plný antioxidantov, pričom je až 10-krát silnejší ako klasický zelený čaj. Z matcha čaju si môžete pripraviť i horúci nápoj, ktorý je charakteristický krásnou zelenou farbou.

Obsahuje menšie množstvo kofeínu, ako má káva, no nemusíte sa obávať toho, že by vás nenakopol energiou, napríklad ráno po prebudení. Matcha navyše dokáže telu dodávať energiu postupne, a to pokojne v priebehu 3 až 8 hodín. Pri kúpe tohto čaju na internete či v predajniach so zdravými potravinami si však vždy dávajte pozor na jeho kvalitu.

Odporúčame: ​Ako sa v našom tele prejavuje nedostatok draslíka? Pozor na tieto príznaky!

yerba maté

Zdroj: Shutterstock®

2. Yerba maté

Hľadáte náhradu za kávu? Kávu môžete nahradiť i nápojom yerba maté. Reč je o odvare z lístkov cezmíny paraguajskej, ktorá je hojne pestovaná napríklad v Paraguaji, Uruguaji, Chile či Argentíne. Yerba maté vám poskytne potrebný ranný budíček a navyše nespôsobuje po čase úpadok, čo sa pri káve niekedy stáva.

Tento nápoj v sebe navyše ukrýva mnohé flavonoidy, vitamíny skupiny B, minerály aj triesloviny. Rovnako má antioxidačné účinky. Yerba maté pôsobí nielen povzbudzujúco, ale rovnako môže mať priaznivý vplyv na spaľovanie tukov či funkciu metabolizmu.

3. Špaldová káva

Na internete či v obchodoch špecializovaných na predaj zdravých potravín nájdete aj špaldovú kávu, respektíve špaldový nápoj. Prečo sa rozhodnúť práve pre túto alternatívu, ak chceme konzumáciu kávy obmedziť? Špaldová káva je pripravovaná pražením a mletím zrna špaldovej pšenice.

Tento nápoj neobsahuje kofeín, no i napriek tomu pôsobí povzbudzujúco. Navyše má veľmi príjemnú arómu a orieškovú chuť. Vďaka šetrnému spracovávaniu si uchováva množstvo účinných látok a má priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Špaldové zrno v sebe ukrýva napríklad bielkoviny, vitamíny skupiny B aj viaceré minerály. 

Pozri aj: Popálenie medúzou: Čo naozaj pomáha? Na moč okamžite zabudni! ​

čakankový nápoj

Zdroj: Shutterstock®

4. Čakankový nápoj

Na prípravu náhrady klasickej kávy je využívaný aj dohneda upražený koreň čakanky obyčajnej. Tomuto nápoju sa často hovorí aj cigorka či cigória. Čakanková káva je bezkofeínová a chuťou aj vôňou je podobná klasickej káve. Je zdrojom antioxidantov, vitamínov K aj C či minerálov, ako sú horčík, mangán a železo.

Káva z čakanky má tiež priaznivý vplyv na tráviaci systém, hladinu cholesterolu, vstrebávanie železa či úroveň krvného cukru. Pražený koreň čakanky, určený na prípravu chutného horúceho nápoja, zoženiete opäť na internete či v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinkami.

5. Maca

Viete, čo je maca? Áno, môžeme ju zaradiť medzi ďalšie zdravšie náhrady klasickej kávy, no čo sa za týmto pojmom v skutočnosti skrýva? Reč je o žeruche peruánskej, ktorá prirodzene rastie v juhoamerických peruánskych Andách. Extrakt z jej koreňa je dlhodobo cenený pre svoje jedinečné účinky.

Pôsobí stimulačne, podporuje fyzickú silu a zlepšuje pamäť. Okrem toho sú známe aj jeho afrodiziakálne účinky. Maca prášok je u nás možné nájsť v lekárňach, bio obchodoch či na internete. Pridávať ho môžete do nápojov aj jedál.

Na spomínaných miestach sa však môžete poobzerať priamo po prášku pod názvom café de maca či café de maca choco s obsahom prírodnej kakaovej hmoty. Z nich je možné pripraviť nápoj podobný klasickej káve.

Odporúčame: Ako zmierniť nadúvanie? Tradičným liekom je čaj z tejto koreniny!

maca

Zdroj: Shutterstock®

6. Reishi káva

Reishi je na stromoch (často mŕtvych) parazitujúca huba. U nás nesie názov lesklokôrovka obyčajná. V ázijských kultúrach sa od nepamäti využíva v rámci tradičnej ľudovej medicíny. Táto huba má množstvo blahodarných účinkov na zdravie ľudského tela. Posilňuje imunitu, pôsobí proti baktériám a vírusom, má antioxidačné vlastnosti, znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje dobrý stav pečene. 

Reishi možno užívať formou doplnkov stravy, no dnes nájdeme na trhu aj reishi kávu, ktorá predstavuje náhradu za kávu. Tá má znížený obsah kofeínu a je vhodná aj pre osoby s kardiovaskulárnymi problémami. Reishi káva nezaťažuje žalúdok, nespôsobuje pálenie záhy. Má príjemne lahodnú chuť a dodáva energiu na dlhšiu dobu. 

7. Rooibos čaj

Rooibos je bylinný čaj pochádzajúci z kríka Aspalathus linearis, ktorý rastie výhradne v oblasti Cederberg v Južnej Afrike. Tento čaj je obľúbený po celom svete vďaka svojej jedinečnej chuti a rozsiahlej škále zdravotných prínosov.

Rooibos je známy tiež ako červený čaj vďaka jeho nádhernej červeno-hnedej farbe, ktorú získava počas fermentačného procesu. Existujú dva hlavné typy rooibosu – tradičný fermentovaný, ktorý má tmavšiu farbu a sladšiu chuť, a nefermentovaný zelený rooibos, ktorý má svetlejšiu farbu a jemnejšiu chuť.

Ide o nápoj bez kofeínu, no zároveň patrí medzi vhodné teplé náhrady kávy. Má totiž príjemne povzbudivé účinky. Okrem toho má priaznivý vplyv na zdravie pečene, strávenie aj metabolizmus. Radíme ho teda medzi zdravšie alternatívy kávy, pokiaľ nám káva s kofeínom nerobí dobre. 

Článok aktualizovaný 20.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Tatiana Tomašovičová 03.08.19 17:06

TT
karma
118.00

Od pitia kávy ma nikto a nič neodhovorí, okrem toho že krásne vonia a veľmi dobre chutí spríjemňuje mi tie 2-3 prestávky v práci, kedy si môžem aspoň na chvíľku oddýchnuť. Že sú na svete aj iné nápoje pre organizmus prospešné je všeobecne známe, ale šálku výbornej kávy a chvíľu pokoja za ne určite nevymením

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní