Zázračné účinky amalaki: Je to skutočne tajná zbraň dlhovekosti?

Zázračné účinky amalaki: Je to skutočne tajná zbraň dlhovekosti?

Poznáte ovocie amalaki, známe aj ako nebeské ovocie? Tieto exotické ovocné plody sú dokonca často nazývané aj ako indické egreše, na ktoré sa podobajú, i keď sú o niečo väčšie. Zvyčajne majú priemer až do 5 centimetrov. V skutočnosti je reč o plodoch stromu s menom embilika lekárska či latinsky Phyllanthus emblica. Ide o stredne veľké stromy, ktoré dorastajú do výšky okolo 3 až 8 metrov. Ich domovinou je India, kde sú považované za posvätné. Rastú na rovinatých aj v podhorských oblastiach naprieč indickým subkontinentom, a to v nadmorských výškach približne od 200 do asi 2000 metrov nad morom.

Ovocie amalaky je charakteristické guľovitým tvarom, zelenožltou farbou a šiestimi zvislými pruhmi, ktoré sú viditeľné na hladkom povrchu. Dozrievajú zvyčajne koncom leta až začiatkom jesene, pričom sa zbierajú ručne. Ich chuť je veľmi špecifická, pretože v sebe kombinuje výraznú kyslosť, horkosť, trochu sladkosť a tiež trpkosť. Ovocie amalaki je už od nepamäti súčasťou tradičnej ajurvédskej medicíny, kde sa využíva ako prostriedok pre udržanie dobrého zdravia a dosiahnutie dlhovekosti. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských črevách: Aké sú vlastne dlhé?

nebeské ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva na naše zdravie?

Niet sa čomu čudovať, že v rámci ajurvédskej medicíny nedajú na plody ​embiliky lekárskej dopustiť. Ovocie amalaki totiž ukrýva množstvo účinných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu celého organizmu. Tento druh ovocia je v prvom rade považovaný za jeden z najlepších zdrojov dôležitého vitamínu C. Je nabitý antioxidantmi, ktoré naše telo, respektíve bunky napomáhajú chrániť pred škodlivým vplyvom voľných radikálov a následným starnutím. Okrem toho je amalaki nabité flavonoidmi, vlákninou či vitamínmi skupiny B aj minerálmi, ako sú vápnik, železo alebo fosfor. Nakoniec v sebe skrýva aj esenciálne aminokyseliny a vlákninu. 

I vďaka tomu, že je nebeské ovocie bohaté na vitamín C, výrazne podporuje obranyschopnosť organizmu. Hojne je využívané najmä pri potrebe podporiť imunitu jedinca. Taktiež má však blahodarný vplyv aj na funkciu tráviaceho systému. Podporuje trávenie, eliminuje chronické nadúvanie a napomáha odstraňovať i ďalšie tráviace ťažkosti. Amalaki ďalej detoxikuje a odkysľuje telo, podporuje regeneráciu tkanív a pozitívne ovplyvňuje tvorbu červených krviniek. Okrem toho prispieva k dobrému stavu kardiovaskulárneho systému, priaznivo vplýva na rast vlasov a udržiava dobrý zrak.  

sušené amalaki

Zdroj: Shutterstock®

Ako si ho dopriať?

Žiaľ, toto ovocie si počas sezóny pravdepodobne len tak nenazbierate. Dokonca nie je veľmi ani v ponuke našich supermarketov, nájsť ho môžete s veľkým šťastím maximálne v obchodoch s exotickými potravinami. S čerstvým amalaki tiež môžete prísť do kontaktu niekde v cudzine, napríklad počas dovolenky. Načo by sme vám však o ňom rozprávali, ak by ste ho nemohli ochutnať i v pohodlí domova? Áno, i na Slovensku máme nejaké možnosti, ako týmto nebeským posvätným ovocím podporiť svoje zdravie. V prvom rade sa môžete poobzerať po sušených indických egrešoch.

Amalaki v sušenej forme zoženiete na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. Cena stogramového balenia sa pohybuje od 2 eur. Sušené ovocie si môžete vychutnať i samotné, no rovnako je ho možné pridať do ovsenej kaše, cereálií či jogurtu. Pred použitím ho dokonca na noc môžete namočiť do vody. Okrem toho je na internete či v spomínaných špecializovaných predajniach k dostaniu aj prášok z amalaki ovocia, z ktorého je možné pripraviť nápoj na podporu trávenia aj imunity. Takéto doplnky stravy však nie sú náhradou pestrej stravy a pri ich užívaní sa vždy držte pokynov a odporučeného dávkovania, ktoré je uvedené na obale. 

Pozri aj: Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní