Ako sa zbaviť pocitu ťažkých nôh? Tieto triky musíte poznať!

Ako sa zbaviť pocitu ťažkých nôh? Tieto triky musíte poznať!

Pocity ťažkých a ubolených nôh, ktoré sú neraz sprevádzané aj opuchmi či kŕčmi, nie sú ničím nezvyčajným. Často sa dostavia po dlhom dni v práci, v ktorej sme buď celý deň sedeli, alebo naopak boli na nohách a dlho stáli. K týmto nepríjemným problémom s nohami môže taktiež prispieť veľmi horúce počasie počas dňa, vplyv má však aj rastúci vek či životný štýl. Pocity ťažkých nôh trápia vo zvýšenej miere ženy, objaviť sa môžu v tehotenstve, vo vážnejších prípadoch môžu súvisieť s nejakými žilovými problémami a ochoreniami. Ťažké nohy bývajú sprievodným príznakom kŕčových žíl aj chronickej žilovej nedostatočnosti. A ako s nimi bojovať? V článku nájdete niekoľko užitočných tipov, ktoré môžu byť prekvapivo účinné.

Prevenciou je pravidelný pohyb

Ak mávate pravidelné problémy s ťažkými a ubolenými nohami, porozmýšľajte nad tým, či poskytujete svojmu telu dostatok pohybu. Ako sme spomenuli vyššie, nepríjemné ťažkosti s nohami sa dostavujú často po presedenom dni v práci či dlhom státí. Pri sedavom a neaktívnom spôsobe života neváhajte venovať dostatok času pohybu. Stačí nenáročný a prirodzený pohyb na to, aby došlo k lepšiemu prekrveniu a zlepšeniu stavu žíl dolných končatín. Postačia dlhšie prechádzky, vhodné je plávanie či bicyklovanie. Navyše, ak máte sedavé zamestnanie, dávajte si pozor na to, aby ste pri sedení neprekladali jednu nohu cez druhú. Ak ste naopak celý deň prechodili, rýchlu úľavu pre žilový systém poskytne vyloženie nôh do zvýšenej polohy. Podložte si pod ne napríklad vankúš.

Odporúčame: Ako podporiť zdravie čriev? Objavte indiánsky elixír života!

ťažké nohy

Zdroj: Shutterstock®

Dbajte na kvalitnú obuv aj vhodné oblečenie

Pri opakovaných problémoch s ťažobou nôh neváhajte klásť dostatočný dôraz na výber vhodnej obuvi. Po celom dni chodenia na vysokých podpätkoch sa nemožno čudovať, že naše nohy sú ako z olova. Na dlhodobé nosenie nie sú vôbec vhodné. V tomto prípade treba voliť pohodlnú obuv. Topánky by však nemali byť ani úplne rovné. Pri rôznych anatomických problémoch s nohami môže pomôcť zmierniť ťažkosti nosenie ortopedickej obuvi či vložiek. V rámci prevencie ťažkých nôh sa tiež odporúča nosiť pohodlnejšie a hlavne voľnejšie oblečenie. Tesné nohavice či sukne majú negatívny vplyv na cievny systém dolných končatín.

Nezabúdajte na pitný režim

Dbajte aj na dostatočný pitný režim. Nedostatok vody a tekutín môže byť príčinou hustejšej krvi, čo následne vedie aj k narušeniu jej prúdenia v cievach. Sťažený je tak aj krvný obeh v dolných končatinách. Nedostatok tekutín v tele tiež môže viesť k ich nadmernému zadržiavaniu v organizme, čo sa následne okrem iného často prejavuje aj opuchmi nôh. Aby ste sa podobným ťažkostiam vyhli, dopĺňajte svojmu telu dostatok tekutín počas celého dňa. Vhodná je čistá voda či bylinné čaje. Napríklad žihľavový čaj si poradí aj so zavodneným organizmom.

Pri sprchovaní striedajte teplotu vody

Ak sa po celom dni trápite s ťažkými nohami, doprajte im sprchu. Veľmi účinné je sprchovanie so striedaním teplej a studenej vody. Sprchovou hlavicou vždy pohybujte od kolien cez lýtka až po členky a potom zase naopak. Takáto sprcha predstavuje skvelý spôsob, ako lepšie prekrviť končatiny a stimulovať krvný obeh. Zmiernite tak tiež opuchy končatín. Dobre to pôsobí aj pri problémoch s kŕčovými žilami.

boľavé nohy

Zdroj: Shutterstock®

Masáž na nezaplatenie

Ak vás po celom dni prepadne pocit ťažkých nôh, nemôžete urobiť nič lepšie, ako si dopriať masáž, pokojne aj sami sebe. Masáž chodidiel aj lýtok a predkolenia opäť podporí krvný obeh a žilný návrat. Na masáž je možné použiť rozličné rastlinné oleje, ku ktorým je vhodné pridať pár kvapiek esenciálnych olejov. Tie dokážu zmierniť napätie vo svaloch, podporiť prúdenie lymfy aj prekrvenie danej oblasti, zmierňujú opuchy a tlmia bolesť. Vhodný je mätový či rozmarínový olej, taktiež i rôzne citrusové esenciálne oleje.

Skúste kompresné pančušky

Ak viete, že vaše ťažké a boľavé nohy súvisia s nejakým žilovým ochorením, s ktorým bojujete, v tom prípade sa oplatí vyskúšať aj kompresné pančušky. Tie sú vhodné i v rámci prevencie a liečby chronickej žilovej nedostatočnosti. Kompresívne pančušky vyvíjajú dostatočne vysoký tlak na členky a lýtka a napomáhajú zlepšovať cirkuláciu tým, že v podstate tlačia krv smerom nahor. Pomáhajú pri nepríjemných bolestiach a opuchoch.

Odporúčame: Aké sú prejavy syndrómu vyhorenia? Pri týchto príznakoch treba spozornieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní