Ako podporiť zdravie čriev? Objavte indiánsky elixír života!

Ako podporiť zdravie čriev? Objavte indiánsky elixír života!

Ako podporiť zdravie čriev a zabezpečiť správnu funkciu tráviaceho systému? Udržovať naše črevá v dobrej kondícii je veľmi dôležité. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že veľká časť našej imunity sídli práve v črevách. Črevná mikroflóra má vplyv na obranyschopnosť organizmu. Jej zdravie podporíme probiotikami, črevám taktiež nesmie chýbať vláknina, ktorá okrem iného predstavuje aj potravu pre nápomocné črevné baktérie. 

Čo však v prípade, ak tráviaci trakt nefunguje úplne správne? V dnešnej dobe skutočne nemalú časť populácie trápia rozličné tráviace ťažkosti. Prírodným pomocníkom pritom môže byť i tradičný liek Indiánov. Aké sú ´pozitívne účinky yuccy? Aké účinné látky obsahuje? A ako dokáže podporiť zdravie ľudských organizmov a fyziologické fungovanie nášho tela?

Spoznajte tradičný liek Indiánov

Yucca schidigera je vždyzelená rastlina z čeľade asparágovité. Má spravidla stromovitý vzrast, pričom vzhľadom sa podobá na akúsi palmu. Jej domovinou sú najmä južné oblasti Severnej Ameriky, oblasť Mexika a taktiež severné oblasti Južnej Ameriky. 

Tento druh yuccy je charakteristický dužinatými listami mečovitého tvaru, ktoré vyrastajú priamo z menšieho drevnatého kmeňa. Rastlina tiež kvitne. Kvety majú tvar zvončekov a sú zvyčajne biele, dokonca príjemne voňajú. Koreň je škrobovitý a našiel uplatnenie v potravinárstve, medicíne, taktiež je v kozmetickom priemysle používaný napríklad na výrobu mydiel. Využívané sú i ďalšie časti rastliny.

Liečivé účinky koreňov však boli objavené už dávno. Sú tradičnou súčasťou ľudovej medicíny Indiánov. Pre domorodých obyvateľov v púštnych oblastiach v okolí hraníc dnešného Mexika a USA bola yucca elixírom života a údajne sa vďaka nej dožívali vyššieho veku.

Rastliny z rodu yucca, alebo u nás juka, sú pestované naprieč celým svetom, a to ako okrasné izbové rastliny.

Odporúčame: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

strom yucca

Zdroj: Shutterstock®

Yucca koreň má viaceré účinné látky

Poďme sa však pozrieť na to, čo sa v koreni z rastliny Yucca schidigera ukrýva a aké sú jeho účinky. Čo Yucca schidigera obsahuje? Korene sú bohaté na mnohé farmakologicky významné látky, ktoré zabezpečujú terapeutické účinky.

Sú charakteristické najmä vysokým podielom saponínov, taktiež obsahujú enzýmy, mnohé minerálne látky a stopové prvky (mangán, draslík či horčík), chlorofyl, vitamíny (vitamín C) či antioxidanty. Tie napomáhajú organizmus chrániť pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.

Koreň ukrýva resveratrol, silný antioxidant, ktorý napomáha spomaľovať starnutie, pôsobí protirakovinovo a má účinky proti zápalom, tiež priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém. Čo sa týka základných zložiek potravy, tak tu nájdeme najmä sacharidy, v menšom množstve bielkoviny. Zabudnúť nemôžeme na slušný podiel vlákniny.

Koreň yucca pre zdravé trávenie

Aké má rastlina Yucca schidigera účinky? Yucca je známa predovšetkým priaznivým vplyvom na funkciu tráviaceho systému človeka. Telu dopĺňa vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Produkty z koreňa sa v dnešnej dobe využívajú na podporu detoxikácie a celkovej očisty tela. Podporujú najmä prečistenie čriev a prirodzenú obnovu črevnej flóry.

Prispievajú k vylučovaniu tráviacich enzýmov a teda i k lepšiemu tráveniu. Yucca zlepšuje zdravie vylučovania stolice, upokojuje tiež prípadné podráždenie tráviaceho traktu. Môže pomôcť odstrániť rôzne zažívacie ťažkosti, napríklad zápchu, taktiež pomáha pri otravnom nadúvaní.

Hojne sa využíva ako podporný užitočný doplnok pri liečbe rôznych črevných a tráviacich problémov, napríklad aj pri chronických ochoreniach hrubého čreva a na zlepšenie trávenia.

Pozri aj: Ako pripraviť smoothie nápoj? Pozor na kombináciu ovocia a zeleniny!

účinky koreňa yucca

Zdroj: Shutterstock®

Aké má Yucca schidigera blahodarné účinky na zdravie?

Liečivé účinky Yucca schidigera zahŕňajú nielen podporu tráviaceho systému, ale pomôcť môže aj pri ďalších ťažkostiach. Napríklad domorodí obyvatelia ju kedysi údajne využívali na zmiernenie bolesti kĺbov či pri rôznych zápalových zdravotných problémoch.

Koreň z tejto rastliny môže byť nápomocný pri degeneratívnych ochoreniach kĺbov, napríklad môže pomáhať zmierňovať príznaky daného ochorenia. Koreňu sú tiež, vďaka jeho zloženiu, pripisované schopnosti priaznivo vplývať na vysoké hladiny cholesterolu či upravovať hladinu cukru v krvi.

Rovnako má priaznivý vplyv na imunitu (podpora imunitného systému), chráni tiež telo pred oxidačným stresom. Okrem toho sa hovorí aj o priaznivom vplyve na pokožku. Yucca môže pomôcť podporiť celkové zdravie kože a hojenie rán, taktiež zlepšiť stav pokožky pri liečbe rôznych kožných ochorení, napríklad ekzémov či akné.

Spôsob použitia – yucca ako doplnok stravy

Výťažky z rastliny Yucca schidigera sú k dispozícii ako doplnky stravy, napríklad vo forme kapsúl, práškov či prípravkov na výrobu čaju a podobne. Sú dostupné v lekárňach, na internete či v predajniach so zdravou výživou. V prípade užívania akýchkoľvek doplnkov stravy s výťažkom tejto rastliny dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Pre koho nie je yucca vhodná?

Osoby alergické na Yucca schidigera alebo iné rastliny z rodiny agáv by sa mali tomuto doplnku vyhnúť. Yucca schidigera môže interagovať s niektorými liekmi, najmä s tými, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, keďže má schopnosť znižovať cukor v krvi. To môže byť obzvlášť dôležité pre diabetikov alebo osoby užívajúce lieky na reguláciu hladiny cukru v krvi.

Keďže Yucca môže stimulovať imunitný systém, mohla by teoreticky zhoršiť autoimunitné stavy ako lupus, reumatoidná artritída a iné. V súčasnosti nie sú dostupné dostatočné informácie o bezpečnosti užívania Yucca schidigera počas tehotenstva alebo dojčenia. Preto sa odporúča, aby sa ženy v týchto obdobiach tejto rastline vyhýbali.

Článok aktualizovaný 2.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní