Ochorenie lupus: Poznáš túto vážnu chorobu mnohých tvárí?

Ochorenie lupus: Poznáš túto vážnu chorobu mnohých tvárí?

Postihuje niekoľko miliónov ľudí na celom svete, pričom až 90 percent z toho tvorí ženské pohlavie v produktívnom veku od puberty do 45 rokov. Ochorenie lupus je autoimunitná choroba chronického charakteru, ktorá, zjednodušene povedané, napáda zdravé tkanivá v tele, čo vedie k vnútorným zápalom celého organizmu. Aké má lupus prejavy?

Choroba mnohých tvárí

Lupus, alebo odborne systémový lupus erythematosus, sa často nazýva aj chorobou mnohých tvárí, pretože jeho prejavy sa môžu z človeka na človeka veľmi líšiť. Niektorí sa potýkajú len s niekoľkými symptómami, zatiaľ čo iní ich majú celú kopu a v rôznych tkanivách v rôznych častiach tela. V konečnom dôsledku môže toto ochorenie spôsobovať až vážne poškodenie orgánov, a to podľa toho, ktoré tkanivá autoimunitná porucha napáda.

Vyskúšaj: Recept na levanduľovo-mätovú liečivú soľ do kúpeľa

prejavy lupusu

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky systémového lupusu

Ako už sme naznačili o niečo vyššie, pacienti postihnutí lupusom majú odlišné symptómy. Vo všeobecnosti by však mali zažívať niektoré z nasledujúcich najčastejších príznakov ochorenia:

  • problémy s kĺbmi (bolesti či opuchy),
  • vysoké horúčky bez príčiny,
  • extrémna a chronická únava,
  • zavodňovanie organizmu a s tým súvisiace opuchy,
  • kožné problémy (vyrážky, podráždenie, začervenanie na tvári v tvare motýľa),
  • záchvaty,
  • alergická reakcia na slnečné žiarenie,
  • vypadávanie vlasov,
  • sťažené dýchanie.
čo znamená fialová stužka

Zdroj: Shutterstock®

Zákerná záhada

Čo vlastne lupus spôsobuje? Nikto presne nevie. Odborníci sa domnievajú, že keďže je choroba oveľa rozšírenejšia medzi ženami, majú naň vplyv ženské hormóny. Vo všeobecnosti však môže lupus dostať hocikto. Spúšťačom pritom môže byť genetika, rôzne vírusy ako aj vplyvy vonkajšieho prostredia. Lupus teda môže byť aj dedičný, teda týmto ochorením môže trpieť viac ako jeden člen jednej rodiny.

Toto ochorenie sa dá diagnostikovať len podľa výskytu spomínaných symptómov. Lekár hovorí o istej diagnóze, keď má dotyčný človek aspoň štyri z hore vymenovaných symptómov. Liečba lupusu pri tom nie je jednoduchá a nikdy sa nedá nazvať 100-percentne úspešnou, keďže sa nedá vyliečiť. Stanovuje sa na základe najrôznejších kritérií, medzi nimi podľa pohlavia, veku, vážnosti symptómov či oblasti tela, ktorú ochorenie napadlo. Verejné povedomie o ochorení lupus symbolizuje vo svete fialová stužka.

Zaujme ťa: Ako zabrániť šediveniu vlasov? Objav recept starovekej Číny


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní