Ako na posilnenie imunity v čase viróz? Spoznajte najužitočnejšie vitamíny, potraviny i bylinky

Ako na posilnenie imunity v čase viróz? Spoznajte najužitočnejšie vitamíny, potraviny i bylinky

Ten, koho v chladnom období neskolí aspoň menšia viróza, je skutočný šťastlivec alebo má poriadne silnú imunitu. Počas jesene a zimy na nás rôzne vírusové ochorenia číhajú na každom rohu. Odnášajú si to pritom hlavne naše dýchacie cesty. Vírusy, ktoré ich napádajú, sa ľahko šíria vzduchom kvapôčkami, ktoré sú vylučované pri kašľaní či kýchaní. Veľmi úspešne sa takto šíria rôzne virózy hlavne v kolektívoch.

Aby sme chrípkovú sezónu zvládli bez ujmy na zdraví, musíme si čo najviac pestovať svoju imunitu. Pre podporu imunity je nevyhnutá zdravá a vyvážená strava, tiež dostatok oddychu a spánku, pravidelná pohybová aktivita aj vyhýbanie sa stresu. V článku sa pozrieme hneď na niekoľko pomocníkov, ktorí sú pri posilňovaní imunity skutočne účinní. 

Odporúčame: Užívate lieky na riedenie krvi? Toto je vhodné o nich vedieť!

Vitamíny na imunitu

Pre dobre fungujúcu imunitu je v prvom rade potrebné telu dodať všetky dôležité živiny, ktoré sú pre činnosť imunitného systému nenahraditeľné. Pri nedostatku väčšiny druhov makroživín a mikroživín môže dôjsť i k poklesu obranyschopnosti organizmu. Napríklad i dostatočný príjem bielkovín je pre imunitu potrebný. Niektoré bielkoviny totiž majú i obrannú funkciu, pretože sú súčasťou protilátok.

Rôzne živiny vieme do tela dostať v prvom rade pestrou a vyváženou stravou. Ak má telo vyššie požiadavky na príjem určitých látok, pomôcť môžu aj vitamíny v tabletách a rôzne výživové doplnky, ktoré obsahujú komplex viacerých vitamínov a minerálov. Medzi najdôležitejšie látky pre správnu funkciu imunitného systému pritom patria vitamíny C a D, ako aj zinok a selén. 

  • Vitamín C – dôležitý antioxidant, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým ochoreniam. Stimuluje tvorbu bielych krviniek a jeho nedostatok sa prejavuje zvýšenou náchylnosťou k infekciám i zníženou výkonnosťou. K najlepším zdrojom patrí kivi, šípky, jahody, citrusy, paprika, petržlenová vňať aj brokolica. 
  • Vitamín D – vitamín rozpustný v tukoch, ktorý si naše telo tvorí v koži vplyvom slnečného žiarenia. Zvyšuje obranyschopnosť a odolnosť voči chorobám. Najmä v jesenných a zimných mesiacoch sa u nemalého percenta populácie vyskytuje problém s nedostatkom tejto látky z dôvodu nedostatku slnka. Déčko si môžeme doplniť mastnými rybami, živočíšnymi vnútornosťami, vajcami a výživovými doplnkami. 
  • Zinok – minerál s antioxidačným pôsobením, ktorý zlepšuje prirodzenú imunitnú reakciu voči infekciám, taktiež podporuje hojenie rán a upokojuje nervstvo. Nedostatok sa prejavuje náchylnosťou k infekciám, častými prechladnutiami. K najlepším zdrojom patria tekvicové semená, mäso, nelúpaná ryže, ustrice, papája či kakao. 
  • Selén – taktiež minerál s antioxidačnými vlastnosťami. Napomáha chrániť bunkové membrány pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami, taktiež má protizápalové a protirakovinové pôsobenie. K výborným zdrojom patria para orechy, nelúpaná ryža, ryby, semená, fazuľa. 

Podpora imunity bylinkami

Svoju imunitu môžeme podporiť nielen dostatočným príjmom potrebných živín, či už zo stravy, alebo z výživových doplnkov, ale aj tými správnymi bylinkami. Tradičná medicína pozná viacero bylín, ktoré majú blahodarný vplyv na obranyschopnosť organizmu. Z byliniek sa pripravujú nielen čaje, ale napríklad i tinktúry, dokonca sú extrakty mnohých bylín dostupné aj vo forme tabliet a kapsúl. Ktoré bylinky na podporu imunity odporúča ľudové liečiteľstvo?

  • Echinacea purpurová – asi najznámejšia bylina na podporu imunity, charakteristická svojimi krásnymi veľkými purpurovými kvetmi. V lekárni ju bežne nájdeme vo forme kapsúl či sirupov. Echinacea je výborným prírodným prostriedkom na zvýšenie imunity organizmu, ktorý má blahodarný vplyv na dýchacie ústrojenstvo. Taktiež napomáha stimulovať lymfatický systém. 
  • Rakytník rešetliakový – ide o opadavú drevinu, z ktorej sa využívajú malé oranžové plody. Z nich sa pripravuje napríklad sirup, alebo aj olej, ktorý možno užívať formou kapsúl. Rakytník predstavuje vitamínovú bombu s vysokým obsahom vitamínu C. Podporuje imunitu a jeho užívanie je nápomocné pri virózach, chrípke či angíne. 
  • Kapucínka väčšia – z tejto rastliny sa v rôznych formách využívajú viaceré časti, vrátane kvetov, listov či semien. Kapucínka má antibiotické účinky a napomáha bojovať proti viacerým druhom patogénov. Podporuje imunitu a potláča zápal. Priaznivý vplyv má aj na močové ústrojenstvo či tráviaci trakt. 
  • Ruža šípová – jej červené plody patria k najlepším zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Čaj zo sušených šípok podporuje obranyschopnosť, bojuje proti únave a priaznivo vplýva na viaceré funkcie v tele. Šípky tiež možno zaradiť do jedálnička. 
  • Kozinec blanitý – využíva sa z neho najmä koreň, ktorý je bohatý na antioxidanty aj adaptogény. Vďaka tomu podporuje imunitu a odolnosť organizmu, ale aj cievny systém a srdce. Nájdeme ho vo forme čajov, tinktúr, prášku aj kapsúl s extraktom z koreňa. 

Odporúčame: ​Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?

Potraviny na posilnenie imunity

Ako sme už spomínali v úvode, svoju imunitu môžeme v prvom rade podporiť vhodnou stravou, ktorá by mala byť pestrá a vyvážená, aby telu dopriala všetky potrebné živiny. Do stravy by sme však špeciálne mali zaradiť niekoľko potravín, ktoré majú výrazne priaznivý vplyv na imunitný systém. Ktoré potraviny sa oplatí v tomto období pridať do jedálnička?

  1. Hliva ustricová – táto huba je veľmi dobre známa svojím posilňujúcim účinkom na imunitný systém. Hliva je totižto zdrojom betaglukánov, ktoré patria medzi polysacharidy. V súčasnej dobe patria medzi najznámejšie prírodné imunostimulátory. Hlivu môžeme zaradiť priamo do jedálnička, no dostupné sú aj rôzne výživové doplnky na podporu imunity, ktoré obsahujú extrakty z tejto huby. 
  2. Huby shiitake – hlivu môžete v jedálničku prestriedať aj s hubou shiitake (húževnatec jedlý). I táto ázijská huba je z času na čas dostupná aj v našich obchodoch, v lekárňach je dostupná vo forme kapsúl. Huby shiitake sú rovnako zdrojom spomínaných betaglukánov, čiže sú silným posilňovačom imunity. 
  3. Zázvor – starý dobrý ďumbier lekársky je bohatý na mnohé cenné látky. Okrem iného tiež podporuje imunitu a osoží aj pri liečbe nachladnutia, chrípky alebo iných viróz. Obsahuje takzvaný gingerol, ktorý napomáha zmierňovať kašeľ. Zázvor možno užívať vo forme čaju, dostupné sú aj kapsuly a rôzne nápoje so zázvorom, taktiež ho možno používať ako koreninu pri varení. 
  4. Kurkuma – ide o korenie získané z koreňa kurkumovníka dlhého. Toto korenie sa do jedál oplatí pridávať preto, lebo má protizápalové účinky, pôsobí proti voľným radikálom, posilňuje imunitu a priaznivý vplyv má aj na trávenie. Výťažky z kurkumovníka sú rovnako dostupné aj vo forme doplnkov stravy.
  5. Cesnak – jeho účinky sú známe už od nepamäti. Napomáha stimulovať bunky imunitného systému, ktoré zabezpečujú ochranu pred infekciami. Okrem toho tiež napomáha znižovať zápalové procesy v tele. Obsahuje glutatión, ktorý pôsobí antioxidačne a pozitívne vplýva na imunitný systém. Konzumovať ho možno v jedle aj samostatne, výťažky z cesnaku tiež bývajú súčasťou doplnkov stravy. 
  6. Kyslá kapusta – patrí k výborným zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť, no rovnako obsahuje aj cenné probiotiká. Tie sú nevyhnutné pre zdravie črevnej mikroflóry, ktorá výrazne ovplyvňuje aj stav imunity. Nie nadarmo sa hovorí, že podstatná časť našej imunity sídli v črevách. 
  7. Kyslomliečne výrobky – tvaroh, jogurty, kefír a iné kyslomliečne výrobky sa do jedálnička oplatí zaradiť rovnako z dôvodu obsahu cenných probiotík. Nedostatok probiotík narúša činnosť v črevách, čo môže viesť i k oslabeniu imunitného systému. 

Odporúčame: ​Prečo naše telo potrebuje BIOTÍN? Toto sú TOP zdroje, odkiaľ ho získať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní