Hepatitída: Čo všetko o nej treba vedieť?

Hepatitída: Čo všetko o nej treba vedieť?
  • 20.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Hepatitída je veľmi nebezpečné vírusové ochorenie pečene, ktoré spôsobuje zápal pečene. Hepatitída sa delí na chronickú a akútnu. Medzi ľuďmi sa pre hepatitídu používa pomenovanie žltačka, a to aj napriek tomu, že to nie je pre túto chorobu správny názov.

Hepatitída je zápal pečene, ktorý je spôsobený rôznymi infekčnými vírusmi, čo vedie k rôznym zdravotným problémom, z ktorých niektoré môžu byť aj smrteľné. Existuje päť hlavných kmeňov vírusu hepatitídy, označovaných ako typy A, B, C, D a E. Hoci všetky spôsobujú ochorenie pečene, líšia sa dôležitými spôsobmi vrátane spôsobov prenosu, závažnosti ochorenia či geografického rozšírenia.

Najmä typy B a C vedú k chronickým ochoreniam a u stoviek miliónov ľudí sú najčastejšou príčinou závažnej cirhózy pečene, rakoviny pečene a úmrtí súvisiacich s vírusovou hepatitídou. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že 354 miliónov ľudí na celom svete žije s hepatitídou C alebo B a pre väčšinu zostáva testovanie, diagnostikovanie a následná liečba nedostupná.

Očkovaním proti hepatitíde

Niektorým typom hepatitídy sa dá predchádzať očkovaním. Štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zistila, že v krajinách s nízkym a stredným príjmom by sa do roku 2030 dalo predísť 4,5 miliónom predčasných úmrtí práve prostredníctvom očkovania, diagnostických testov, liekov a vzdelávacích kampaní.

Cieľom globálnej stratégie Svetovej zdravotníckej organizácie proti hepatitíde, ktorú schválili všetky jej členské štáty, je znížiť počet nových infekcií hepatitídou o 90 % a úmrtia o 65 % do roku 2030.

Odporúčame: Trápi vás týchto 10 zdravotných problémov? Môže to byť histamínová intolerancia!

Symptómy hepatitídy

Veľmi veľa ľudí s hepatitídou A, B, C, D alebo E vykazuje len mierne alebo žiadne príznaky. Každá forma vírusu však môže spôsobiť aj závažnejšie príznaky. Príznaky hepatitídy A, B a C môžu zahŕňať horúčku, nevoľnosť, stratu chuti do jedla, hnačku, nevoľnosť, tmavo sfarbený moč či zožltnutie kože a očných bielok.

V niektorých prípadoch môže vírus spôsobiť aj chronickú infekciu pečene, ktorá sa môže neskôr rozvinúť do cirhózy (zjazvenie pečene) alebo rakoviny pečene. Títo pacienti sú ohrození smrťou. Hepatitída D sa vyskytuje iba u ľudí, ktorí sú už infikovaní hepatitídou B. Vývoj chronickej hepatitídy D je zriedkavý.

Hepatitída E začína miernou horúčkou, zníženou chuťou do jedla, nevoľnosťou a vracaním trvajúcim niekoľko dní. Niektorí ľudia môžu mať aj bolesť brucha, svrbenie – bez kožných lézií, kožnú vyrážku alebo bolesť kĺbov. Môžu tiež vykazovať žltačku s tmavým močom a bledou stolicou a mierne zväčšenú, citlivú pečeň alebo príležitostne akútne zlyhanie pečene.

Faktory zvyšujúce ochorenie hepatitídou

  • Nedostatočná hygiena – hepatitída A, E.
  • Intravenózne užívanie drog – hepatitída A, B, C, D a E.
  • Promiskuita ” hepatitída A, B, D a E.
  • Promiskuitné praktikovanie análneho sexu -– hepatitída A, B, C, D a E.
  • Pohlavné choroby – hepatitída A, B, C, D a E.
  • Práca v zdravotníctve – hepatitída A, B, C, D a E.

Neprehliadnite: Užívate lieky na riedenie krvi? Toto je vhodné o nich vedieť!

Liečba hepatitídy

Vírus hepatitídy A sa najčastejšie vyskytuje v krajinách s nízkymi a strednými príjmami v dôsledku obmedzeného prístupu k overeným a spoľahlivým zdrojom vody a zvýšeného rizika kontaminovaných potravín. Na prevenciu hepatitídy A je dostupná bezpečná a účinná vakcína.

Na prevenciu vírusu hepatitídy B sú dostupné bezpečné a účinné vakcíny. Táto vakcína tiež zabraňuje rozvoju vírusu hepatitídy D. Chronická infekcia hepatitídy B sa môže liečiť antivírusovými látkami. Liečba môže spomaliť progresiu cirhózy pečene a znížiť výskyt rakoviny pečene. Len časť ľudí s chronickou infekciou hepatitídou B aj potrebuje liečbu.

Hepatitída C môže spôsobiť akútnu aj chronickú infekciu. Niektorí ľudia sa zotavia sami, zatiaľ čo iní dostanú život ohrozujúcu infekciu alebo ďalšie komplikácie vrátane cirhózy alebo rakoviny. Proti hepatitíde C neexistuje žiadna vakcína. Antivírusové lieky dokážu vyliečiť viac ako 95 % osôb s infekciou hepatitídou C, čím sa zníži riziko úmrtia na cirhózu a rakovinu pečene, ale dostupnosť diagnózy a liečby je nízka.

Existuje aj vakcína na prevenciu infekcií hepatitídy E, hoci v súčasnosti nie je bežne dostupná.

Odporúčame aj: Penicilín – prvé antibiotikum v medicíne. Kto ho objavil a čo o ňom treba vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní