Ktoré potraviny nejesť surové? Pozor, hrozia zdravotné ťažkosti!

Ktoré potraviny nejesť surové? Pozor, hrozia zdravotné ťažkosti!

  • 69
  • 0

Pestrá, vyvážená a čerstvá strava predstavuje dobrý základ pre naše zdravie. Jej súčasťou by mal byť dostatok ovocia a zeleniny, a to najlepšie v surovom stave. Pri mnohých potravinách a surovinách totiž platí, že tepelnou úpravou strácajú viaceré živiny a dôležité látky. Pri niektorých potravinách je to však úplne naopak a pred konzumáciou by mali byť vždy tepelne spracované, inak predstavujú nejaké riziko pre naše zdravie. Bežne platí, že dostatočne tepelne upravovať by sme mali napríklad mäso i rôzne mäsové výrobky, ako sú špekáčiky či párky.

Taktiež sa často hovorí o vajciach. Tie totiž môžu byť kontaminované a ukrývať baktérie z rodu Salmonella. Rizikové sú v tomto prípade aj pokrmy, v ktorých sú vajcia tepelne upravené len sčasti. Je to napríklad majonéza či zmrzlina. Salmonella je pritom pôvodcom nepríjemného infekčného ochorenia, a to salmonelózy. Nuž, pri niektorých surovinách sa rozhodne neoplatí podceňovať ich dostatočnú tepelnú úpravu. Ktoré ďalšie potraviny by sme nikdy nemali jesť surové?

Odporúčame: Ako pôsobí aeróbne cvičenie na človeka? Pomáha vôbec pri chudnutí?

zemiaky a baklažán

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaky

Pri niektorých potravinách by nám asi ani nenapadlo, aby sme ich jedli surové. Je však dobré vedieť, pri ktorých potravinách by sme to ani nemali skúšať a pri ktorých má ich tepelná úprava veľký význam. Ako prvé môžeme spomenúť zemiaky, ktoré obsahujú nestráviteľné amidy. Konzumáciou surových zemiakov si privodíte nemalé zažívacie ťažkosti i nadúvanie. Pri zelených a vyklíčených zemiakoch hrozí aj otrava solanínom. Objaviť sa môžu bolesti hlavy i brucha. Zemiaky vždy ošúpte a uvarte či upečte.

Baklažán

Je množstvo dôvodov, prečo jesť baklažán, no nikdy nie surový. Ide o skutočne zdravú zeleninu, ktorá je zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, mangánu, draslíka a ďalších významných látok. Baklažány však taktiež konzumujeme výhradne tepelne upravené. Rovnako totiž obsahujú mierne jedovatý solanín. Ten sa stráca varením. Pripravte si vysmážaný alebo zdravší grilovaný baklažán. Môže ho tiež naplniť a zapiecť, alebo si z neho pripraviť chutnú nátierku.

červené fazule a rebarbora

Zdroj: Shutterstock®

Červené fazule

Aj červenú fazuľu treba pred konzumáciou nejako spracovať. Obsahuje totiž toxín fytohemaglutinín. Ten bol nájdený v mnohých druhoch fazule, vo veľkom množstvo hlavne v tej červenej. Otrava sa môže prejavovať vracaním alebo nevoľnosťou. Fazuľu tepelne upravujte varením, dusenie nepostačuje. Tepelne spracovávajte aj chutnú zelenú fazuľku. Týchto strukovín sa však rozhodne nebojte. Sú zdravé a plné železa či bielkovín. Určite z nich uvaríte množstvo chutných pokrmov.

Rebarbora

Rebarboru je možné do jedálnička zaradiť rozličnými spôsobmi. Dá sa z nej pripraviť kompót alebo džem a rovnako je perfektnou ingredienciou do koláčov a dezertov. Navyše je prínosná pre naše zdravie. Rebarbora obsahuje mnohé flavonoidy aj antioxidanty, priaznivo vplýva na tlak aj trávenie či zdravie očí. Prečo je ju však potrebné vždy tepelne upraviť? Obsahuje totiž veľké množstvo kyseliny šťavelovej. Vo všeobecnosti sa rebarboru odporúča aj konzumovať len v primeranom množstve.

huby a horké mandle

Zdroj: Shutterstock®

Huby

Nielen nejedlé alebo dokonca jedovaté huby dokážu človeku spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti, ale aj tie jedlé. Je to hlavne vtedy, ak sú konzumované surové a vo väčších množstvách. Okrem iného sú takto aj ťažšie stráviteľné. Ich dostatočnou tepelnou úpravou predídete prípadnej nevoľnosti, zvracaniu, hnačkám, bolestiam brucha a dokonca i miernej otrave. Chutné a zdravé hríby neváhajte pridať do praženice alebo omáčky k cestovinám. Hodia sa do polievok aj k mäsu. Takto si ich vychutnáte najlepšie a hlavne bezpečne.

Horké mandle

Nakoniec ešte môžeme spomenúť horké mandle. Tie, ktoré bežne konzumujeme, sú označované ako sladké mandle a sú veľmi chutné a zdravé. Horké mandle spravidla ani nie sú určené na priamu konzumáciu, najmä nie vo väčšom množstve, skôr sa využívajú na prípravu mandľového oleja. Obsahujú glykozid amygdalín, z ktorého sa uvoľňuje jedovatá kyselina kyanovodíková. Práve preto musia prechádzať tepelnou úpravou.

Odporúčame: Ako si vybrať zdravé müsli? Týmto sa v obchode oblúkom vyhnite!


  • 69
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

TOP 7 dôvodov, prečo jesť vodný melón: Milujete toto letné osvieženie aj vy?

  • 101
  • 0
  • 11.08.2020
LIEČBA

TOP bylinky na zvýšenie tvorby mlieka: Ktoré by mali dojčiace matky užívať?

  • 23
  • 0
  • 01.09.2020
LIEČBA

TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?

  • 50
  • 0
  • 20.09.2020