Vypestujte si brokolicové klíčky! Prečo sú lepšie ako samotná brokolica a ako ich pripraviť?

Vypestujte si brokolicové klíčky! Prečo sú lepšie ako samotná brokolica a ako ich pripraviť?

Zahŕňa váš jedálniček aj klíčky? Rastlinné klíčky vôbec nie sú potravou pre niektoré domáce zvieratká, ako by sa mohlo zdať. Je to zdravá bomba plná cenných živín a navyše chutná! Nakličovať možno rôznorodé semená, vrátane semien obilnín, strukovín či zeleniny. 

Reďkovkové, žeruchové, šošovicové, hrachové, ľanové či slnečnicové klíčky sú v našich jedálničkoch viac než vítané. Ak uvažujete nad tým, že nejaké klíčky vyskúšate, rozhodne to môžete skúsiť napríklad s brokolicovými klíčkami. I tie sa dajú úplne jednoducho vypestovať v pohodlí domova. 

Prečo sa oplatí jesť brokolicové klíčky? Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, ako pripraviť brokolicové klíčky, ako ich uskladniť aj používať v kuchyni a najmä na to, aké sú prínosy konzumácie brokolicových klíčkov!

Čo obsahujú brokolicové klíčky?

Brokolicové klíčky predstavujú drobné klíčky zo semien brokolice. Tieto zelené výhonky vlastne predstavujú veľmi mladučkú, obvykle pár dňovú, rastlinku. Brokolicové klíčky majú krehké biele stonky, ktoré nesú prvé klíčne zelené lístky. Vo všeobecnosti sú klíčky z hľadiska výživy hodnotnejšie ako dospelá rastlina. Drobné rastlinky vyklíčené zo semena obsahujú mnohé cenné látky v koncentrovanejšej forme. Klíčky majú vysoký podiel enzýmov, aminokyselín, vitamínov. 

Aj medzi výhody brokolicových klíčkov patrí vysoký obsah rôznych cenných látok, ktoré majú prospešný vplyv na ľudské zdravie. Je to poriadna vitamínová dávka pre naše telo. Mladé brokolicové klíčky ukrývajú:

  • sulforafán (SGS, sulforafan glukozinolát) – pripisované sú mu mnohé účinky, má silné antioxidačné vlastnosti, protirakovinové účinky, posilňuje odolnosť organizmu a podporuje ho v boji proti rakovinovým bunkám, pôsobí ako prirodzený stimulátor enzýmov, redukuje zápal,
  • vlákninu,
  • vysoký podiel vitamínu C,
  • betakarotén,
  • chlorofyl,
  • vápnik,
  • železo,
  • rastlinné polyfenoly,
  • rôzne ďalšie antioxidanty. 

Odporúčame: Ako rozmnožovať sukulenty? Nie je to žiadna veda a zvládne to každý!

Prečo jesť brokolicové klíčky – TOP zdravotné účinky

Vďaka svojmu zloženiu (a to v nemalej miere hlavne vďaka spomínanému sulforafánu) majú brokolicové klíčky priaznivý vplyv na ľudský organizmus hneď v niekoľkých smeroch. Pôsobia detoxikačne, antimikrobiálne a majú aj protizápalové účinky. Vo všeobecnosti sa klíčkom brokolice pripisujú aj tieto účinky:

  • chránia telo pred oxidačným stresom,
  • prispievajú k prevencii nádorových ochorení,
  • tlmia zápal v tele,
  • majú preventívny účinok proti obezite,
  • posilňujú imunitný systém,
  • pomáhajú telu zbavovať sa ťažkých kovov,
  • podporujú zdravý kardiovaskulárny systém,
  • pomáhajú bojovať proti infekcii baktériami Helicobacter pylori,
  • chránia kožné bunky pred predčasným starnutím.

Ako chutia fantastické brokolicové klíčky

Ak vám brokolica nie je práve pochuti, nemusíte sa obávať. Ak si doprajete brokolicové klíčky, typicky brokolicovú chuť asi v nejakej väčšej miere ani nepocítite. Tieto klíčky sú chrumkavé a jemné svojou chuťou. Chutia veľmi čisto, ľahko, sviežo, trošku korenisto a chrumkavosť im dodáva práve vyklíčený klíček.

Ako si brokolicu naklíčiť?

Vypestovať si doma vlastné organické brokolicové klíčky nie je žiadna veda. Nie je to finančne ani časovo náročné. Potrebovať budete v prvom rade semienka brokolice. Avšak, nie normálne semená brokolice, ktoré sú určené na sadenie do záhrady. Tie môžu byť chemicky ošetrené.

Na domáce nakličovanie, nech už idete nakličovať akýkoľvek druh semien, sú vhodné chemicky neošetrené bio semená určené priamo na nakličovanie. A ako si teda chutné a zdravé brokolicové klíčky pripraviť? Postupovať určite môžete aj podľa návodu z obalu semienok. Držať sa tiež môžete nasledujúceho návodu:

  1. Semená najskôr prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme ich namočené asi 8 hodín.
  2. Následne ich vložíme do klíčiacej nádoby (pohára alebo misky) a umiestnime na tmavé miesto.
  3. Preplachujeme 2 až 3 razy denne, aby sme predišli rozvoju plesní.
  4. Prvé klíčky sa spravidla objavia už po 24 hodinách, celkovo si na klíčky počkáte maximálne 1 týždeň.
  5. Ideálne je zbierať rastliny s dĺžkou 5 až 8 cm.
  6. Konzumujú sa celé rastlinky aj s korienkami. Pred konzumáciou je potrebné ich prepláchnuť.

Klíčky vypestované v tme sú skôr žltkasté, ak chcete, aby boli zelené, presuňte ich po pár dňoch na slnko (napríklad kuchynskú dosku), aby sa v nich začal tvoriť chlorofyl. Ak nemáte špeciálnu nádobku na nakličovanie, vystačiť si môžete aj s pohárom so širokým hrdlom, ktorý má uzáver. Nakličovanie na vate nie je ideálne, pretože tak prídeme o korienky, ktoré budú vrastať do vaty a bude ich pred konzumáciou potrebné odstrániť.

TIP: Z brokolicových semien vhodných na nakličovanie sa dá vypestovať aj takzvaná mikrozelenina (microgreens). Mikrozelenina je vlastne starším súrodencom klíčkov. V prípade mikrozeleniny sa konzumujú už malé rastliny vo vývoji – asi 2 až 4 týždne staré s dĺžkou okolo 12 cm. Mikrozeleninu s brokolicových klíčkov môžete pestovať vo vode, na vate alebo aj v substráte. 

Odporúčame: Nevyhadzujte škrupiny z orechov! Tu je 11 šikovných trikov, ako všestranne použiť orechové škrupiny

Ako konzumovať brokolicové klíčky?

Čerstvé brokolicové klíčky nie sú práve surovinou, z ktorej by ste varili obed. Avšak, sú skvelou surovinou, ktorou sa dá ozvláštniť pokrm, ochutiť aj nutrične obohatiť. Sú vhodné hlavne do studenej kuchyne, no je možné ich pridávať aj do varených a teplých jedál. Brokolicovými klíčkami v podstate môžete posypať čokoľvek, k čomu sa vám budú tieto chutné bylinky hodiť. Tu je niekoľko tipov na použitie brokolicových klíčkov:

  • brokolicovými klíčkami ozvláštnite obložené chlebíčky,
  • skombinujte klíčky s chutnou domácou nátierkou alebo domácim sendvičom,
  • pridajte klíčky do domáceho hamburgera,
  • použite ich ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ich primiešajte do zeleninového šalátu,
  • pridajte ich do zeleninového alebo ovocného smoothie nápoja,
  • posypte klíčkami krémovú zeleninovú polievku,
  • posypte klíčkami praženicu, cestovinové jedlá alebo rizoto,
  • pridajte ich do domáceho pesta.

Ako skladovať brokolicové klíčky?

Brokolicové klíčky je ideálne skonzumovať čo najskôr po zbere. To znamená, že je vhodné si nechať nakličovať vždy len také množstvo, ktoré budeme postupne aj jesť. Avšak, nie je problém vypestované klíčky aj na čas vhodne uskladniť. Klíčky najskôr prepláchnite pod tečúcou vodu a potom nechajte dôkladne uschnúť na papierovej utierke.

Potom sa odporúča klíčky odložiť do chladničky, ideálne vo vzduchotesnej miske. Nenechávajte ich tam však dlhšie ako týždeň a pravidelne kontrolujte stav kvôli výskytu plesní. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní