Mrazom sušené ovocie: Čo skrýva jeho zázrak?

Zaujímate sa o rôzne možnosti stravovania, ktoré dnešná doba ponúka? Chceli by ste vedieť, aký je rozdiel medzi klasickým sušeným a mrazom sušeným ovocím? Pokračujte v čítaní.

Klasické sušené ovocie

Prirodzene by sme mohli myslieť, že sušené a mrazom sušené ovocie sú v podstate rovnaké, ale vo výsledku sa veľmi odlišujú. :)

Konzervovanie potravín sprevádza ľudstvo odnepameti, či už ide o údenie, alebo napríklad v niektorých kultúrach, kde sa ešte stále praktizuje, alebo o zakopávanie pod vrstvu horúceho piesku. V oboch prípadoch ide o odparovanie vody pomocou tepla. Tento proces prebieha aj pri príprave klasického sušeného ovocia. Z ovocia sa odstráni približne 70 až 95 % vody.

Odporúčame: Domáce bylinkové medy – 6 bylinných kombinácií proti prechladnutiu, zažívacím ťažkostiam aj stresu

Lyofilizované ovocie mixit balíčky

Zdroj: Mixit

Mrazom sušené (lyofilizované) ovocie

Lyofilizované ovocie sa však pripravuje inak. Mimochodom, viete, že "lyofilizovali" už starí Inkovia? Zanechali zemiaky cez noc v mraze a ráno ich vysekali z ľadu. Takže pozor, priaznivci tradícií, zamrazenie nie je len moderným trendom súčasnosti. :)

Lyofilizované ovocie sa suší odparovaním vody z ľadu, čím sa obchádza fáza tekutého skupenstva. Táto metóda je taká efektívna, že z ovocia odstráni až 98 %, alebo dokonca 99 % vody.

Tento mrazivý šok prináša mnoho výhod.

Ovocie nie je gumové, ale získa pevnú a chrumkavú štruktúru. Vďaka tomu vydrží dlhšie a nemusí sa pridávať žiadny konzervant. A najdôležitejšie je, že si uchová všetky vitamíny, minerály a ďalšie zdraví prospešné látky.

Pozri aj: Ako odstrániť čierne bodky na nose

Lyofilizované ovocie mixit

Zdroj: Mixit

Nedávno aj NASA začala využívať zamrazené ovocie. Lyofilizácia pomáha udržať väčšie množstvo živín a produkuje menej odpadu pri stravovaní astronautov vo vesmíre. :)

Lyofilizované jahody mixit

Zdroj: Mixit

Ak niekto tvrdí, že je to len moderný výmysel, spomeňte mu na tých Inkov! Alebo mu odporučte ochutnať obe varianty sušeného ovocia. Mixit nedá dopustiť ani na jedno z nich. Tu si môžete vytvoriť vlastný mix sušeného aj zamrazeného ovocia. Má v ponuke aj niekoľko vyzretých kombinácií, ktoré sa osvedčili našim zákazníkom.

Lyofilizované ovocie mix od mixit

Zdroj: Mixit

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE