Odstránenie prsníkov alebo mastektómia – kedy ide o nevyhnutný zákrok a kedy sa robí aj preventívne?

Onkologické ochorenie prsníka, resp. karcinóm prsníka, patrí v súčasnej dobe medzi najčastejšie druhy rakoviny u žien. Liečba rakoviny tohto druhu sa vykonáva rôznymi metódami. Uplatňuje sa chemoterapia, rádioterapia, hormonálna liečba, ako aj chirurgická liečba karcinómu prsníka.

Pri operácii prsníka môže byť odstránený iba nádor, no niekedy je potrebné odstrániť celý prsník, čo nazývame mastektómia. Kedy je potrebná mastektómia, ako sa vykonáva, aké druhy poznáme a ako prebieha rekonvalescencia? Kedy je potrebné preventívne odstránenie prsníkov, resp. preventívna mastektómia? Zistite viac v článku!

Kedy sa vykonáva mastektómia?

Pojem mastektómia označuje chirurgickú metódu, pri ktorej sa spravidla odstraňuje celé prsné tkanivo, resp. celá mliečna žľaza a prípadne ďalšie tkanivá, ktoré ale bývajú v niektorých prípadoch aj ponechané (v závislosti od toho rozlišujeme niekoľko druhov mastektómie). Hlavnou indikáciou k prevedeniu mastektómie je zhubný nádor prsníka, resp. rakovina pŕs. Avšak, mastektómia sa uplatňuje aj preventívne.

Oproti mastektómii sa pri nádoroch prsníka vykonávajú aj chirurgické zákroky zachovávajúce prsník. Takzvaná lumpektómia označuje chirurgické odstránenie iba nádoru z prsníka s okolitým lemom zdravého tkaniva. Podobným zákrokom je kvadrantektómia, pri ktorej sa odstraňuje zhubný nádor a väčšia časť prsnej žľazy, nie však celá mliečna žľaza.

V niektorých prípadoch nie je možné voliť z uvedených dvoch metód liečby a je potrebné pristúpiť k invazívnejšiemu zákroku, a teda odstráneniu celého prsníka. Indikácie k mastektómii môžu byť nasledovné:

  • rozsiahly nádor v prsníku,
  • výskyt viac ako jedného nádorového ložiska vo viacerých častiach prsníka,
  • zápalové formy rakoviny prsníka (po prekonaní chemoterapie),
  • nedostatočný účinok predoperačnej chemoterapie,
  • návrat rakoviny po rádioterapii,
  • nedostatočné odstránenie nádoru po opakovanom chirurgickom zákroku,
  • výskyt rozsiahlych alebo zhubných vápnikových usadenín v prsníku.

Pri mastektómii sa často vykonáva aj takzvaná disekcia axily, čo je chirurgický zákrok zahŕňajúci odstránenie lymfatických uzlín v oblasti pazuchy. 

Jednostranná vs. obojstranná mastektómia prsníkov

  • Jednostranná mastektómia – znamená odstránenie jedného prsníka, resp. odstránenie tkaniva z ľavého alebo pravého prsníka v závislosti od prítomnosti nádoru alebo nádorov.
  • Obojstranná mastektómia – znamená odstránenie oboch prsníkov, resp. mliečnych žliaz oboch prsníkov.

Odporúčame: ​Už ste vyskúšali kurkumový čaj? Zistite, pri ktorých neduhoch sa ho oplatí popíjať!

karcinóm prsníka

Zdroj: Depositphotos

Typy mastektómie

  • radikálna mastektómia – zahŕňa odstránenie prsného tkaniva, bradavky, dvorca, ako aj svalov hrudnej steny pod prsami a lymfatických uzlín, dnes sa vykonáva zriedkavo v prípade postihnutia hrudných svalov nádorovými bunkami,
  • modifikovaná radikálna mastektómia – pri zákroku sa odstráni celé prsné tkanivo, koža prsníka, bradavka aj dvorec, podľa potreby aj blízke lymfatické uzliny,
  • mastektómia šetriaca bradavku – zahŕňa len odstránenie prsného tkaniva bez kože, bradavky a dvorca, túto metódu možno spravidla voliť v prípade, ak nie je nádor blízko bradavky,
  • mastektómia šetriaca kožu – pri tomto druhu zákroku sa odstraňuje celé prsné tkanivo s bradavkou a dvorcom, ale väčšina kože je ponechaná, táto metóda sa môže uplatniť, ak nádorové bunky nie sú blízko kože, často sa využíva, ak sa následne plánuje rekonštrukcia prsníka.

Profylaktická mastektómia – operácia prsníka za účelom prevencie

Ako sme spomenuli vyššie, mastektómia sa uplatňuje v niektorých prípadoch aj preventívne ako prevencia rakoviny prsníka. Hlavnou indikáciou je dedičná forma rakoviny prsníka v rodine pacientky. Nositeľky mutácií génov BRCA1 a BRCA2 majú významne zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka, a to nad 80 %.

Dedičné formy rakoviny prsníka sa často rozvíjajú už u mladých žien po 30. roku života. Preto sa hlavne nositeľkám týchto génových mutácií odporúča profylaktická mastektómia, prípadne aj profylaktická adnexektómia, čo je odstránenie vaječníkov (BRCA mutácie totiž zvyšujú aj riziko rakoviny vaječníkov). Po týchto zákrokoch nie je riziko rakoviny úplne nulové, ale je minimálne. 

Ako prebieha mastektómia

Mastektómia sa vykonáva spravidla v celkovej anestézii, pričom zákroku predchádzajú predoperačné vyšetrenia. Typ mastektómie odporúča lekár na základe zdravotného stavu konkrétnej pacientky. Mastektómia sa môže vykonávať ako ambulantný zákrok, prípadne si môže vyžadovať len krátku hospitalizáciu.

Zákrok trvá asi 1 až 3 hodiny, ak nie je naplánovaná aj okamžitá rekonštrukcia prsníka. Počas zákroku chirurg vykoná rez okolo prsníka a následne odstráni prsné tkanivá, prípadne môže nasledovať odstránenie lymfatických uzlín. Vzorky bývajú obvykle zaslané do laboratória. Operovaná oblasť je po zašití zafixovaná obväzom. Pacientka je následne poučená o tom, ako sa starať o rany, čo robiť a čo nerobiť v období rekonvalescencie. 

Odporúčame: ​TOP potraviny znižujúce krvný tlak – pri vysokom tlaku zaraď do jedálnička týchto 10 potravín

operácia prsníka

Zdroj: Depositphotos

Rekonvalescencia po mastektómii

Priebeh rekonvalescencie môže byť u každej pacientky iný. Záleží hlavne na rozsahu zákroku, ale aj ďalších faktoroch. Pre dobré zotavovanie sa je však hlavne potrebné dodržiavať nariadenia a pokyny lekára. Odznenie pooperačných bolestí môže trvať aj 2 týždne. Podľa nariadení lekára môžu byť tlmené vhodnými liekmi. Nasledujúce týždne je potrebné vyhýbať sa zvýšenému tlaku na operované miesto a celkovo je dobré dodržiavať šetriaci režim bez zvýšenej fyzickej námahy.

Rany je potrebné ošetrovať podľa pokynov lekára. Podľa nariadení lekára tiež žena prichádza na kontrolu. Nevstrebateľné stehy sa obvykle odstraňujú po 10 až 14 dňoch. Po vytvorení jaziev je následne potrebné sa o ne starať. Odporúča sa premasťovanie vhodnými krémami a hlavne ochrana pred UV žiarením (aspoň 3 mesiace od operácie).

Možné komplikácie po mastektómii

Krátko po zákroku sa bežne objavujú bolesti, prípadne necitlivosť v niektorých častiach, pocity zovretia v podpazuší, obmedzenie pohybu rúk, stuhnutosť ramien, opuchy. Zákrok sa však môže spájať aj so závažnejšími rizikami a komplikáciami, o ktorých by mal pacientku informovať lekár. Objaviť sa môžu nasledujúce komplikácie:

  • krvácanie,
  • infekcia rán,
  • ischémia okrajov rany – nedokrvenie tkanív,
  • fantómové bolesti,
  • poruchy kožnej citlivosti v podpazuší,
  • seróm – nahromadenie tekutiny v lôžku po výkone,
  • lymfedém,
  • vznik keloidných jaziev,
  • tromboembólia – uzatvorenie žily zrazeninou (vyššie riziko u ležiacich pacientiek, fajčiarok, žien užívajúcich orálnu hormonálnu antikoncepciu).

Rekonštrukcia prsníka po mastektómii

Po mastektómii môže byť prevedená rekonštrukcia prsníka, aby bola vzniknutá asymetria prsníka zmiernená, resp. aby sa aspoň do najlepšej možnej miery obnovil vzhľad poprsia. Môže sa vykonávať okamžitá rekonštrukcia prsníka (už počas mastektómie) alebo odložená rekonštrukcia prsníka po ukončení liečby rakoviny (obvykle po roku od primárnej operácie).

Sú rôzne metódy rekonštrukcie prsníka, pričom ich výber závisí od viacerých faktorov. Plastický chirurg obvykle zohľadňuje to, aké množstvo tkaniva bolo odstránené z prsníka, alebo aj to, akú kvalitu má tkanivo, ktoré v oblasti prsníka zostalo. Existuje napríklad aj spôsob rekonštrukcie prsníka, pri ktorom sa využíva vlastný materiál (teda tkanivo z rôznych častí tela ženy), v inom prípade sa používa aj syntetický materiál, teda sa do oblasti pŕs vkladá prsný implantát.

Nie každá žena sa po mastektómii rozhodne pre podstúpenie rekonštrukcie prsníka. Rekonštrukčná operácia prsníka sa vykonáva iba v prípade súhlasu pacientky. Niektoré ženy po mastektómii používajú napríklad iba protézu prsníka, ktorá sa vkladá do podprsenky a vytvára vzhľad poprsia aj bez zákroku. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE