Bobuľové ovocie plné antioxidantov, no nie sú to čučoriedky! Čo to je?

Bobuľové ovocie plné antioxidantov, no nie sú to čučoriedky! Čo to je?

    • Zdieľaj:
  • 52
  • 0

Bobuľové ovocie je nesmierne zdravé a rozhodne by malo mať pevné miesto v našich jedálničkoch. V letnom období si môžeme pochutnávať na čerstvých plodoch zo záhradky a po zvyšok roka nemusíme zanevrieť ani na mrazené ovocie. Rôzne druhy bobuľového ovocia sú pritom bohaté na celý rad vitamínov, taktiež minerálne látky, flavonoidy i antioxidanty. Tieto dôležité látky sa ukrývajú v čučoriedkach, malinách, jahodách, brusniciach, ríbezliach i černiciach. To všetko sú známe a obľúbené druhy bobuľového ovocia. Poznáte však aj ovocie maqui? Viac o ňom zistíte v našom článku! 

Spoznajte ovocie maqui

Maqui, tiež nazývané ako maqui berry, je exotické bobuľové ovocie, ktoré je plodom rastliny Aristotelia chilensis. Tieto vždyzelené kríky, asi 4 až 5 metrov vysoké, sa vyskytujú najmä v čistej a panenskej prírode Južnej Ameriky, najmä v oblasti Patagónie, prevažne na juhu Čile, ale aj v niektorých častiach Argentíny. Kríky s plodmi maqui rastú hlavne divoko v prírode, pričom už pôvodné indiánske kmene využívali na liečebné účely nielen samotné bobule, ale aj listy či stonky rastliny.

Dodnes sú tieto bobule napríklad zberané indiánmi kmeňa Mapuche. Ovocie maqui sa vzhľadom a dokonca i chuťou podobá na naše čučoriedky. Ide o drobnejšie modrofialové až tmavofialové bobule s výraznou ovocnou chuťou. Po zbere bývajú spravidla sušené mrazom, čo je proces známy ako lyofilizácia, a to pre zachovanie vlastností a ich výživovej hodnoty.

Odporúčame: TOP potraviny pre mozog: Vďaka nim vám to bude páliť do vysokého veku!

účinky ovocia maqui

Zdroj: Shutterstock®

Ako podporí naše zdravie?

Maqui bobule sú radené medzi najlepšie zdroje antioxidantov, ak nie sú dokonca tým úplne najlepším. Majú niekoľkonásobne vyššie hodnoty antioxidačnej kapacity ako naše čučoriedky či dokonca známe bobule acai. Antioxidačné pôsobenie majú obsiahnuté flavonoidy či antokyány, vďaka ktorým sú bobule tak krásne sfarbené. Maqui obsahuje množstvo ďalších dôležitých látok. Je zdrojom vlákniny, vitamínu C, draslíka či železa, fosforu, vápnika i ďalších minerálov. Ovocie pôsobí protizápalovo, antibakteriálne aj antivírusovo.

Maqui má priaznivý vplyv na tráviaci systém i činnosť čriev. Podporuje dobrú funkciu imunitného systému. Pozitívne tiež pôsobí na zdravie pokožky i stav kardiovaskulárneho systému. Nemôžeme zabudnúť na to, že vďaka vysokému obsahu antioxidantov maqui prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, vďaka čomu podporuje prevenciu mnohých vážnych civilizačných ochorení, vrátane rakoviny. Vďaka boju s voľnými radikálmi prispieva k spomaleniu starnutia.

maqui prášok

Zdroj: Shutterstock®

Ako maqui berry využiť pre zdravie?

Ovocie maqui je možné svojmu telu dopriať napríklad vo forme tabliet, ktoré sa užívajú ako výživový doplnok. Bežné je však predávaný, napríklad na internete či v predajniach so zdravou výživou, aj prášok z mrazom sušených a pomletých maqui berry. Prášok je možné rozmiešať vo vode či pridať do smoothie nápoja alebo ovocnej i zeleninovej šťavy. Môžete ho použiť pri príprave chutného kokteilu, ovsenej kaše, alebo ho zamiešajte do jogurtu.

Pri jeho používaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie. Je dôležité myslieť na to, že nejde o náhradu pestrej stravy. Zaradením sušených maqui bobúľ je však zároveň možné telu doplniť množstvo dôležitých látok aj energie. Maqui je vhodné vyskúšať napríklad pri chudnutí. Môže podporiť metabolizmus a v kombinácii so zdravou stravou a pohybom i stratu prebytočných kilogramov. Týmto ovocím podporíte zdravie pokožky i srdca. Priaznivý vplyv má aj na hladinu cukru v krvi.

Odporúčame: Poznáte tieto liečivé účinky citrónov? Takto sú prínosné pre telo!


    • Zdieľaj:
  • 52
  • 0
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Najlepšia poloha na spánok podľa vedcov: Prečo preferovať TÚTO stranu?!

  • 51
  • 0
  • 19.11.2020
LIEČBA

TOP 7 dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu: Je lepšia než ostatné strukoviny?

  • 43
  • 0
  • 13.09.2020
LIEČBA

Horúčavy nepodceňujte! Viete, čo môže spôsobiť prehriatie tela?

  • 59
  • 0
  • 07.08.2020