TOP potraviny pre mozog: Vďaka nim vám to bude páliť do vysokého veku!

TOP potraviny pre mozog: Vďaka nim vám to bude páliť do vysokého veku!

Ako sa o svoj mozog starať tak, aby nám dobre pracoval až do vysokého veku? V prvom rade by sme mu mali dopriať tie správne živiny, ktorých zdrojom sú najrozmanitejšie potraviny. Začať však treba bezpochyby s dostatkom vody. Na dostatočný pitný režim by sme si mali dávať pozor počas celého roka. Voda tvorí veľkú časť nášho tela, čo platí aj pre mozog. V prípade nedostatku sú negatívne ovplyvnené i funkcie tohto dôležitého orgánu. Okrem toho náš mozog potrebuje sacharidy aj zdravé tuky, vitamíny skupiny B či minerály, ako horčík i zinok. A ako teda správne nakŕmiť našu myseľ? 

Ryby

Medzi najlepšie potraviny pre mozog bezpodmienečne patria hlavne ryby. Najmä morské ryby sú charakteristické skutočne vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ide o zdravé tuky, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej mysle a celkovo pozitívne vplývajú na nervové bunky a celú nervovú sústavu. Pre podporu činnosti mozgu si neváhajte pravidelne naservírovať napríklad chutného lososa. 

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

vlašské orechy a mozog

Zdroj: Shutterstock®

Vlašské orechy

Množstvo zdravých tukov nervovej sústave poskytnú aj rozličné druhy orieškov. V ich obsahu vynikajú napríklad tunajšie vlašské orechy. Sú tiež zdrojom vitamínu E, ktorý pôsobí ako antioxidant a bunky celého tela chráni pred predčasným starnutím aj voľnými radikálmi. Vlašské orechy podporujú dobrú pamäť a činnosť mozgu. Ideálne je dopriať si ich za malú hrsť denne. Samozrejme, zabúdať nemôžeme ani na ďalšie orechy – kešu, lieskovce, pistácie, para orechy či mandle.

Čučoriedky

Na celú nervovú sústavu majú ochranný a podporný účinok aj čučoriedky. Môžu pomáhať zlepšovať pamäťové schopnosti. Sú priam nabité látkami s antioxidačným pôsobením, a to hlavne mnohými flavonoidmi. Čučoriedky vďaka tomu pomáhajú eliminovať účinky oxidačného stresu v organizme, ktorý prispieva okrem iného aj k starnutiu mozgu. Oxidačný stres je pritom považovaný za rizikový faktor a pôvodcu mnohých ochorení, napríklad aj Alzheimerovej choroby, čo je závažné ochorenie mozgu. Konzumovať sa tiež oplatí ďalších zástupcov bobuľového ovocia.

čokoláda a mozog

Zdroj: Shutterstock®

Čokoláda

Svoj mozog môžeme podporiť aj tým, že si pravidelne doprajeme kúsok čokolády. Samozrejme, nie hocijakej, ale kvalitnej tmavej s vysokým podielom kakaa. Tá je rovnako zdrojom antioxidantov chrániacich mozog. Okrem toho je bohatá na mnohé minerály a stopové prvky. Ide o prírodné antidepresívum, ktoré potláča stres, podporuje prekrvenie mozgu a zlepšuje mozgové funkcie. Udržiavať mozog v dobrej kondícii môžete priamo i konzumáciou chutných kakaových bôbov.

Obilniny

Ďalšími potravinami, ktoré patria na tento zoznam, sú aj mnohí zástupcovia kategórie obilnín. Sú zdrojom sacharidov, ktoré predstavujú hlavný zdroj energie pre mozog. Okrem toho obsahujú mnohé vitamíny skupiny B či horčík, ktoré sú rovnako nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému. Do jedálnička zaraďte hlavne celozrnné potraviny, tiež ovsené vločky, hnedú ryžu, quinou alebo amarant.

avokádo a mozog

Zdroj: Shutterstock®

Avokádo

Svoje miesto na tomto zozname patrí aj avokádu, ktoré si získava čoraz viac fanúšikov. Je to len a len dobre, pretože táto kôstkovica a tak trochu netradičné ovocie je veľmi zdravé a prínosné pre naše telo. Je zdrojom zdravých tukov, viacerých vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny listovej, vitamínu E či horčíka. Všetky tieto látky priaznivo vplývajú na zdravie a správnu činnosť nervového systému človeka.

Paradajky

Nakoniec môžeme spomenúť ešte paradajky. Tie sú okrem iného aj veľmi dobrým zdrojom takzvaného lykopénu. Ide o červené rastlinné farbivo, ktoré má silné antioxidačné účinky. I paradajky tak opäť prispievajú k ochrane buniek pred predčasným starnutím. Zároveň sa lykopénu, ktorý je v nich ukrytý, pripisuje vlastnosť znižovať riziko vzniku niektorých nádorových aj degeneratívnych ochorení. Samozrejme, aby sme podporili zdravie svojho mozgu, oplatí sa do jedálnička zaradiť mnohé ďalšie druhy zeleniny, napríklad i brokolicu, ružičkový kel či karfiol, ktoré sú opäť plné dôležitých živín.

Odporúčame: Žerucha siata: Vitamínová bomba pestovaná doma po celý rok (+ recept)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní