Ako si doplniť biotín? Vitamín krásy ukrývajú tieto potraviny!

Ako si doplniť biotín? Vitamín krásy ukrývajú tieto potraviny!

Viete prečo sa biotínu hovorí aj vitamín krásy? Táto látka je totižto veľmi dôležitá pre zdravie a dobrú kvalitu vlasov, pokožky aj nechtov. Podporuje rast vlasov a chráni ich pred padaním, pôsobí proti kožným problémom a spevňuje nechty. Nedostatok biotínu sa môže prejaviť práve zhoršenou kvalitou pleti, nechtov i vlasov, taktiež nadmerným padaním vlasov. Biotín, inak vitamín B7, je však dôležitý napríklad aj pre správnu hladinu cukru v krvi či látkovú premenu, no má aj mnohé ďalšie funkcie. Skrátka, v našom tele je nenahraditeľný, preto by nám nikdy nemal chýbať. Ktorými potravinami si ho hravo doplníme?

Vajíčka

Medzi najlepšie zdroje biotínu, ktorý radíme medzi vitamíny skupiny B, patria vajcia. V značnom množstve sa ukrýva hlavne v ich výživných žĺtkoch. Je však omnoho viac dôvodov, pre ktoré sa oplatí do jedálnička zaradiť práve vajíčka. Táto potravina živočíšneho pôvodu je napríklad dobrým zdrojom proteínov, respektíve bielkovín. Okrem toho ukrýva aj ďalšie vitamíny skupiny B, vitamín D, železo, vápnik či horčík, taktiež luteín a cholín. Ak si ich chcete pripraviť čo najzdravšie, najlepšou voľbou sú vajcia varené namäkko alebo natvrdo. 

Odporúčame: Ako si doplniť pyridoxín? Získajte vitamín vďaka správnym potravinám!

pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Pečeň

Vitamín B7 je vo veľkom množstve obsiahnutý i v ďalších potravinách živočíšneho pôvodu. Spomenúť môžeme napríklad pečeň, hovädziu či inú, ktorá je tiež výborným zdrojom vitamínu B12, bielkovín a železa. Je skvelou súčasťou jedálnička v prípade problémov s chudokrvnosťou. Samozrejme, konzumovaná by mala byť v primeranom množstve. Biotín nám tiež doplnia ďalšie vnútornosti, mäso alebo aj ryby, ktoré sú rovnako zdrojom omega-3 mastných kyselín. I tie sú dôležité pre zdravie a krásu pokožky a vlasov. Vitamín B7 nájdeme i v mlieku. 

Hrach

Vitamín B7 je bohato zastúpený aj v potravinách rastlinného pôvodu. V rozličných množstvách ho môžeme nájsť napríklad i v zdravých strukovinách. V jedálničku neváhajte nájsť miesto hrášku. Hodí sa do polievok, rozličných omáčok, cestovinových jedál i šalátov. Zabúdať však nemožno ani na ďalších zástupcov tejto kategórie potravín. Súčasťou našej stravy by mala byť aj fazuľa, šošovica či cícer. Z týchto surovín sa dá pripraviť veľké množstvo rozličných výživných pokrmov, ktoré sú nabité aj bielkovinami a ďalšími vitamínmi a minerálnymi látkami. Bohatým zdrojom biotínu sú aj arašidy, ktoré rovnako patria medzi strukoviny

kešu orechy

Zdroj: Shutterstock®

Kešu orechy

Podobne si dostatočné hladiny biotínu v tele môžeme zabezpečiť aj pravidelnou konzumáciou orechov v primeranom množstve, samozrejme, prírodných a nesolených. V obsahu dôležitého vitamínu B7 vynikajú napríklad chutné a sladkasté kešu orechy, ktoré rastú na ovocnom strome zvanom obličkovec západný. Tieto orechy sú tiež dobrým zdrojom zdravých tukov, mangánu, horčíka, vlákniny, bielkovín či vitamínu K. Ich konzumáciou možno podporiť zdravie srdca aj kvalitu kostí. I mnohé ďalšie zdraviu prospešné orechy dokážu nášmu telu doplniť biotín. Kešu orechy môžete striedať s mandľami či pekanovými aj vlašskými orechmi. 

Kvasnice

V zozname potravín so značným obsahom nenahraditeľného biotínu nesmú chýbať ani kvasnice. Tie sú totiž rovnako bohaté na mnohé ďalšie vitamíny skupiny B, ale aj viaceré minerálne látky a stopové prvky. Kvasnice majú vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na proces trávenia či nervový systém, rovnako podporujú dobrú kvalitu nechtov a vlasov. Nie je na škodu preto zaradiť do stravy viac pokrmov s kvasnicami. Kvasnice pritom nájdu uplatnenie nielen pri príprave chutných kysnutých koláčov, no dajú sa z nich pripraviť napríklad i halušky, nátierky či polievka. 

sladké zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Sladké zemiaky

Prispieť k prevencii nedostatku biotínu v organizme môžu pomôcť aj sladké zemiaky, respektíve bataty. Tieto zemiaky, charakteristické svojou oranžovou farbou a sladkastou chuťou, sú tiež zdrojom ďalších vitamínov zo skupiny B, vitamínu C, draslíka, vápnika či vlákniny. Taktiež ukrývajú mnohé dôležité karotenoidy, ktoré sú známe silnými antioxidačnými účinkami. Radíme medzi ne napríklad betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí významný vitamín A. Bataty možno piecť či variť, pridať do omáčok aj sladkých koláčov. Tiež sa z nich dá pripraviť chutná krémová polievka. Biotín nájdeme aj v ďalších druhoch zeleniny. Ukrýva ho napríklad karfiol, brokolica, špenát či mrkva.

Avokádo

Ako posledné môžeme na zoznam potravín, ktoré patria k zdrojom biotínu, pridať aj avokádo. Toto ovocie pritom radíme medzi najzdravšie potraviny, ktoré by nám v jedálničku rozhodne nemali chýbať. Ktoré ďalšie živiny avokádo obsahuje? Je napríklad zdrojom zdravých tukov, ako sú omega-3 mastné kyseliny, tiež obsahuje vitamín E, draslík, fosfor či luteín. Avokádo má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku aj trávenie. Vychutnať si ho môžete vo forme nátierky, no rovnako je skvelou ingredienciou do dezertov. Medzi ďalšie ovocné druhy s obsahom vitamínu B7 môžeme zaradiť napríklad banány, ktoré nám doplnia aj horčík a draslík.

Odporúčame: 7 tipov, ako piecť zdravšie a zároveň sa nevzdať sladkého potešenia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní