Pomarančový olej: Aké sú jeho účinky a ako si ho vyrobiť doma?

Pomarančový olej: Aké sú jeho účinky a ako si ho vyrobiť doma?
  • 06.02.2021
  • Michaela Kožáková

Na trhu existuje veľké množstvo kozmetických produktov, ktoré doslova sľubujú zázraky. Len sa treba vedieť zorientovať, vybrať to, čo je vhodné pre náš typ pleti a takisto to, čo veľmi nezaťaží našu peňaženku. Samozrejme, je lepšie investovať do niečoho kvalitnejšieho a staviť na výrobky s obsahom prírodných látok. Avšak mnoho prípravkov na vrásky, akné a iné problémy, ktoré trápia našu pleť, si vieme pripraviť i sami. Napríklad taký pomarančový olej. 

Pozri aj: Prevarené kravské mlieko: Pre koho je zdravšie, než obyčajné?

účinky pomarančového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho účinky?

Pomarančový olej je jedným z najúčinnejších produktov na ošetrenie poškodenej pokožky. Pomáha bojovať proti baktériám, vďaka ktorým vzniká akné a zápalom spôsobených nadmerným vystavením UV lúčom. Je užitočný pri znižovaní bolesti a pomáha zmierňovať začervenanie spojené s akné. Pomarančový olej je lepšou alternatívou k chemickým produktom, ktoré často viac organizmus poškodia než mu pomôžu. 

Citrusové plody, vrátane pomarančov, sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha pri liečbe rôznych stavov súvisiacich s pokožkou. Používanie pomarančového oleja podporuje produkciu kolagénu, ktorý pomáha v boji proti tmavým kruhom a iným nedokonalostiam na pokožke. Olej je výborným riešením pre tých, ktorí majú problém s mastnou pokožkou. Pomarančový olej čistí póry a dodáva pokožke sviežu a žiarivú štruktúru. Ako antioxidant pomáha znižovať výskyt tmavých škvŕn a vrások spojených s predčasným starnutím a dodáva pokožke svieži vzhľad.

Limonén, obsiahnutý v šupkách citrusov, je silný antioxidant, ktorý má schopnosť bojovať proti poškodeniu radikálmi a je mimoriadne účinným chemicko-preventívnym prostriedkom proti množeniu nádorov. Limonén pôsobí ako silný obranca pred oxidačným stresom, čo sa preukázalo pri výskume zameranom na prevenciu a liečenie rakoviny kože

Pomarančový olej pomáha i pri liečbe suchej a drsnej pokožky hlavy, čím pomáha predchádzať tvorbe lupín. Poskytuje vlasom výživu vďaka prítomnosti vitamínu C. Posilňuje korene vlasov a stimuluje ich rast.

Ako urobiť

Zdroj: pinterest.com

Ako si ho vyrobiť?

Potrebujeme:

  • pomarančové šupy (2-3 pomaranče)
  • alkohol (vodka, lieh)
  • uzatvárateľný pohár
  • gázu

Umyte a olúpte pomaranč nožom, tak aby ste mali na nej čo najmenej bielej drene. Šupku nechajte vysušiť na teplom parapete alebo v rúre. Dobre preschnutú šupku nakrájajte na menšie kúsky a zalejte vodkou. Pre lepší účinok niekoľkokrát denne nádobou potraste. Asi po týždni (čím dlhšie pomarančovú kôru necháte namočenú, tým viac oleja sa extrahuje), zmes preceďte cez gázu. Šupky v gáze poriadne postláčajte a vytlačte z nich čo najviac tekutiny. Môžete ich vyhodiť. Olej nechajte pár dní odokrytý, aby sa alkohol odparil. Po dvoch, troch dňoch olej zatvorte (keď nebudete cítiť silnú vôňu alkoholu), aby sa neodparil úplne všetok alkohol, inak riskujete, že olej zatuchne a môže začať plesnivieť. 

Neprehliadni: 7 tipov, ako piecť zdravšie a zároveň sa nevzdať sladkého potešenia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní