TOP esenciálne oleje na akné a problematickú pleť: Ako nám môžu pomôcť?

TOP esenciálne oleje na akné a problematickú pleť: Ako nám môžu pomôcť?

Nedávno sme vám predstavili tie najlepšie prírodné pleťové oleje na problematickú pleť. Olejmi je možné nahradiť pleťové krémy či séra, rovnako je ich možné primiešať do obľúbenej kozmetiky. Vhodne zvolený olej môže pomôcť i mastnejšej pleti so sklonom k tvorbe vyrážok, aknóznej pleti, pomôže pri čiernych bodkách aj upchávajúcich sa póroch. Skvelý je šípkový, konopný či jojobový olej. Máme tu však i druhú kategóriu olejov, ktoré môžu byť rovnako nápomocné pri ťažkostiach s problematickou pleťou. Na mysli máme esenciálne, respektíve éterické oleje. Nejde však o pravé oleje, ale v podstate len o prchavé kvapaliny rastlinného pôvodu.

Spravidla sú uskladnené v malých tmavých fľaštičkách a využívajú sa len v malých množstvách. Uplatnenie našli v aromaterapii, taktiež vo farmaceutickom či kozmetickom priemysle. Esenciálne oleje je možné inhalovať, pridávať do aróma lámp či kúpeľa. Zvyčajne ich nie je vhodné aplikovať priamo na pokožku, hlavne nie na citlivejší typ pleti. Vhodné je ich primiešať do tradičného rastlinného oleja alebo iného kozmetického produktu a až následne aplikovať na pleť. A ktoré esenciálne oleje sú ako stvorené na použitie pri problémoch s akné a vyrážkami?

Čajovníkový olej

I keď sa veľmi nevyznáte v esenciálnych olejoch, možno budete poznať takzvaný tea tree oil, čiže čajovníkový olej. Je veľmi známy a hlavne nápomocný pri rozličných ťažkostiach. Získava sa z čajovníka austrálskeho. Tento olej má silné antiseptické a dezinfekčné účinky. Je skvelý na prečistenie pleti, zatočí s vyrážkami, akné či čiernymi bodkami. Čajovníkový olej je vhodné primiešať do vody a pomocou vatového tampónu aplikovať na pleť. Rovnako ho môžete pridať do odličovacieho prípravku, pleťového krému či oleja.

Odporúčame: Prečo nejesť polotovary? Dajte prednosť skutočnej strave!

levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľový olej

Vašej pleti môže pomôcť aj levanduľový esenciálny olej. Krásne vonia, upokojuje, posilňuje nervový systém a zlepšuje náladu. Zamiluje si ho však i problematická pokožka. Pôsobí totiž antibakteriálne, má tiež čistiace a regeneračné vlastnosti. Pomôže zapálenej pokožke a výrazne napomáha taktiež znižovať viditeľnosť jaziev. Podporí hojenie aknóznej pleti aj u mladších osôb v období puberty. Opäť ho však nezabúdajte pred použitím zriediť či pridať do nejakého kozmetického prípravku. Ošetriť ním môžete aj menšie rezné rany či štípance od hmyzu.

Gerániový olej

Esenciálny gerániový olej vás opantá sladkou bylinnou vôňou, ktorá pripomína vôňu ruží. V súvislosti s pokožkou hlavne napomáha vyvažovať tvorbu mazu. Pôsobí omladzujúco, regeneračne, antimykoticky, antibakteriálne aj protizápalovo. Tieto vlastnosti ocení nielen mastná a aknózna pleť. Olej má blahodarný vplyv aj na suchú či ekzematickú pokožku. Pridajte z neho pár kvapiek do krému či kokosového oleja. Pár kvapiek v kúpeli podporí prečistenie pokožky tela a celkové uvoľnenie, osvieži myseľ a zmierni podráždenosť.

jalovcový olej

Zdroj: Shutterstock®

Jalovcový olej

Pri starostlivosti o aknóznu či problematickú pleť môžete siahnuť aj po jalovcovom esenciálnom oleji. Ide o éterický olej z borievky obyčajnej, ktorej sa ľudovo hovorí jalovec. Tento olej účinne upokojuje podráždenú pokožku a bojuje nielen s akné a vyrážkami, ale aj so striami, plesňami na nohách či zápachom. Eliminuje mikróby, podporuje hojenie a prečisťuje. Zrieďte ho so základným rastlinným olejom a aplikujte na pleť, môžete ho tiež pridať so sprchového gélu. Ak vás trápi nadmerné padanie vlasov, nakvapkajte ho do šampónu.

Citrónový olej

Aj esenciálny citrónový olej so sviežou vôňou a antioxidačnými vlastnosťami je tým správnym pomocníkom v boji proti akné, upchatým pórom a mastnej pleti. Reguluje nadmernú tvorbu mazu, znižuje začervenanie aj viditeľnosť pigmentových škvŕn či jaziev po akné. Celkovo dodáva pleti zdravý vzhľad. Ak ho zriedite s vodou, dostanete skvelú pleťovú vodu. Rovnako ho môžete pridať do mandľového či jojobového oleja a aplikovať na pleť aj pokožku celého tela. Ak vás trápia mastné vlasy či lupiny, pridajte ho v malom množstve do vody alebo jablčného octu a použite na opláchnutie vlasov po umytí. 

tymianový olej

Zdroj: Shutterstock®

Tymiánový olej

Ako posledný si ešte môžeme spomenúť esenciálny tymiánový olej, ktorý predstavuje jednu z najsilnejších prírodných antimikrobiálnych látok. Eliminuje rôzne mikróby, plesne i parazity. Tento esenciálny olej prečisťuje a detoxikuje. Podporuje regeneráciu buniek a zmierňuje zjazvenie pleti. Môže pomôcť aj pri problémoch so striami i rôznymi kožnými ranami. Pri použití ho opäť nezabudnite zriediť s vodou, olejom či nejakým kozmetickým produktom. Ak vás trápi nadmerný stres a nervové napätie, pridajte tymiánový olej do aróma lampy, alebo ho rovno nakvapkajte do kúpeľa, ktorý pozitívne ovplyvní nielen nervový systém, ale i pokožku tela. 

Odporúčame: Ako odstrániť bolesť hlavy? Tieto esenciálne oleje pomáhajú na 100 %!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní